Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 18.09.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 698-krat

S kolesom po občini in čez center mesta Trebnje

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Priznam, da imam srečo in smo si letos lahko privoščili skromni dopust v sosednji državi. Tistih 10 dni je pač redek čas, ko si dejansko lahko skupaj z družino. Na prtljažnik avta smo naložili tudi kolesa. Jutranje kolesarjenje od mesta do mesta je bilo res pravi užitek. Še večji užitek pa je bilo to, da si se kot cestni udeleženec, čeprav v tuji državi in – kot bi marsikateri zadrtež še pripomnil v tem kontekstu – celo bolj južno od nas, počutil varno. Vozniki, ne glede na registrske oznake, bodisi tujci ali tamkajšnji domačini, so se obnašali strpno ter nas varno prehitevali. Posebno mi je padlo v oči, da so se po večini, ko je bil v skupini otrok kolesar, prehitevanja lotili še posebej previdno.

Doma temu ni tako. Vožnja čez center Trebnjega na kolesu je, vsaj po mojih izkušnjah, enaka ruski ruleti. Še posebno pa se ti pregrejejo varnostni ventili, če se na to kolesarsko odisejo podaš z otrokom. Že po nekaj vrtljajih se počutim, kot da sem na koncu kegljaške steze. Brez zamere vozniki, kolesar ni kegelj. Zato pač, ko se ponudi priložnost, raje takoj uberem pot, ki je za vrtenje pedal sicer nekoliko bolj strma, a z vidika varnosti vsekakor bistveno boljša ter tako center Trebnjega prepustim tistim s težjo nogo na stopalki za plin.

Pa da ne bi bilo nepotrebne slabe volje ali pomislekov, da vse voznike, domače ali tiste, ki le potujeju čez Trebnje, tlačim v isti koš, – so tudi svetle izjeme. Še več, število le-teh narašča in marsikdaj se tudi avto ustavi pred prehodom za pešce, kar je odlično znamenje, da se naša vozniška kultura vendar le vzpenja.

A kaj naj s temi nesrečnimi kolesarji? Kak meter kolesarske steze tu pa tam sicer je zarisan in če se bi našel še kak kilogram barve, bi se vsaj lahko zarisala kolesarska steza čez Trebnje, ter morda tudi na tak način opozorilo na ranljivejšo kategorijo udeležencev v prometu. Za to resnično ni potrebno veliko in je prava malenkost. Za začetek bi jo morda lahko zarisali vsaj do Štefana, Benečije, Račjega sela in Ponikev. Nekaj prog za kolesarjenje po naši občini že imamo – skoraj pol ducata, bi nam povedali na TIC-u, kar je zelo pohvalno. Tudi dve kolesi sta na voljo na TIC-u za brezplačno uporabo. S samo oznako kolesarske steze sicer kolesarji v prometu ne bodo bistveno bolj zaščiteni, boš pa na kolesu imel dosti boljši občutek. Pa tudi vozniki bodo podzavestno sprejeli, da se znotraj oznake za kolesarsko stezo lahko celo kdaj pa kdaj vozi kolesar.

In če odgovorni za to že sedaj imajo izgovor, kot na primer – vreme, mokro cestišče in prihajajoča jesen, bi predlagal, da ta ideja vsaj spomladi ugleda občinsko zeleno luč. Ne nazadnje nam kolesa v občini visijo z nadvoznega mostu, rastejo na drevesu in imamo celo kolesarjem prijazno gostilno, le do tja naj kolesar pride kar na letečem tepihu?

Pa brez zamere, če sem v ta ovinek spet pripeljal brez zavor in predlagal skupno rešitev. Bi morda pomagalo, da zavrtimo pedala skupaj? Morda pa res, če se najde še kak sončen dan.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4