Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 25.08.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 737-krat

Reka Mirna je primerna za kopanje, Temenice niso dali v ocenjevanje

Nacionalni laboratorij za zdravje okolja in hrane (NLZOH) je v začetku julija opravil analizo vode na kopališčih na rekah Kolpa, Krka, Lahinja in Mirna, konec istega meseca pa so že podali poročilo o ustreznosti vode za kopanje. Iz poročila je bilo razvidno, da je imela voda na kopališču Mirna pri odvzemu 14,8 stopinje Celzija in da je primerna za kopanje.

Most na Mirni

Reka Mirna je, tako kot mnogo bolj poznana Kolpa, tudi primerna za kopanje.

»Kopališča ob rekah jezerih in morju »nadzoruje« država (ARSO) v okviru monitoringa kopalnih vod. Ker državni monitoring ne pokriva vseh rek in področij, kjer se, ali bi se lahko, ljudje kopali, se poskusimo vsako leto posebej dogovoriti z občinami, ki ležijo ob rekah, v primeru novomeške zdravstvene regije so to Krka, Kolpa, Lahinja, Mirna in Temenica. Tako je bilo tudi letos. Letos prvič se nismo uspeli dogovoriti z občino Trebnje za Temenico«, je za Cajtng povedal Dušan Harlander iz NLZOH.

V okviru teh nadzorov gre praviloma za enkratni pregled (en pregled v letu). Cena posameznega pregleda je cca 300 € (vzorčenje, mikrobiološka analiza, kemična analiza, izdelava poročila, komuniciranje…). Pregled praviloma opravimo na začetku kopalne sezone, letos je bilo zaradi slabega vremena kasneje, pa še takrat (začetek julija) ni bilo primerno za kopanje. Sicer pa lahko pregled in poročilo napravimo v nekaj dnevih po dogovoru.

Sicer pa so, kot še poroča g. Harlander, rezultati na Temenici v preteklih letih primerljivi z letošnjimi. »Vzorčno mesto je kopališče (bolj bivše). Ker gre za enkratni pregled na enem mestu, ne moremo zaznati morebitnih onesnaženj in drugih nepravilnosti (zgolj slučajno)«, še doda.

HARLANDER ZARADI NEDOVOLJENIH IZPUSTOV GNOJNICE V TEMENICO PREDLAGA PRIJAVO INŠPEKCIJI – Glede na številne nedovoljene iztoke gnojnice v Temenico (ribiči so jih našteli kar 17), smo povprašali tudi, če je možen kakršen koli ukrep zoper povzročitelje. »Mi nismo inšpekcijska služba. Nezakonita dejanja oz. nepravilna dejanja lahko prijavimo tako kot vsak drug – na podlagi dejstev. Le-ta (dejstva) pa najbolje poznajo tisti, ki tam živijo. Predlagam, tudi okoljsko inšpekcijo«.

Ne glede na ustreznosti kopališč, pa v NLZOH še kljub temu opozarjajo na pazljivost pri (morebitnem) kopanju v rekah – vode iz rek ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane, med kopanjem se moramo izogibati požiranju vode; še posebej je pomembno na to opozoriti otroke, potrebna je posebna previdnost pri skokih v vodo; na mestih kjer ni možno oceniti globino vode (temna, kalna voda) je to početje zelo tvegano, male neplavalce in čofotalce ne smemo nikakor pustiti same in brez nadzora v bližini rek ali drugih vodnih površin, po kopanju pa priporočamo prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

(JK)Članek je bil objavljen v Cajtngu 189, avgust 2014.
  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4