Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 06.09.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Danijel Ocepek | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 598-krat

Razmišljanje nekega popoldneva

danijel ocepek 150x150

Piše: Danijel Ocepek

Ne želim si, in zavračam, zgodovinske delitve in/ali delitve na leve in desne. Želim si, da se krešejo mnenja o razvoju občine, ne pa o temah, ki na koncu ne koristijo ničemer drugemu kot deljenju na dva bregova, od česar nimamo mi, občani, nobene koristi, samo slabo voljo in ničvredno jezo ter zamero drug do drugega.

Pogovor in izmenjavo mnenj moramo imeti o vprašanju, kakšen razvoj si želimo. Ali si želimo razvoj občine, pri katerem bomo odvisni od nekoga tretjega in od njegovih zahtev, njegovih želja in muh, ki bodo odločale o kakovosti našega življenja, kaj bomo jedli, kaj bomo pili in kakšen zrak bomo dihali. Ali si želimo razvoj občine, pri katerem bomo odločitve ter odgovornost o kakovosti našega življenja in ostalem v naši občini prevzeli sami?

Vprašam vas, ali se občina razvija v to smer? Se razvija v smer neodvisnosti in samostojnosti? Ali si upamo in želimo prevzeti odgovornost za kakovost našega življenja?

Za lažjo predstavo in lažji razmislek – ali lahko občina (in mi v njej), če se zaprejo njene meje za vstop in izhod, preživimo več kot mesec, dva, leto? Moj odgovor je: NE. Zato je razvoj občine po mojem prepričanju napačen in gre v napačno smer in to je potrebno spremeniti! Kako? V zadnjih mesecih se je v lokalnih medijih dalo prebrati veliko predlogov, zato sedaj te ne bi ponovno navajal.

Čakati na odrešitelja in izbrati slabega med najslabšimi, vidimo, da ni prava odločitev, vsi do sedaj izbrani nadaljujejo pot svojega predhodnika, ne glede na izrečene besede in obljube, ko so enkrat pri “koritu”, brez kančka moralne, etične ali kakršnekoli druge odgovornosti. Posvečajo se zgolj tistim projektom in tistim zadevam, pri katerih vidijio ali pa so jim že vnaprej obljubljene finančne ali druge materialne koristi.

Ali se res tako malo cenimo, da to dopuščamo? Ali ni že (skrajni) čas, da povemo in pokažemo skupaj, da je tega dovolj in nekaj naredimo za spremembe?

Potrebujemo predstavnike, ki se vnaprej z obvezami zavežejo za delovanje v dobro občine in v dobro občank in občanov, ne pa proti nam. Potrebujemo predstavnike, ki se bodo vnaprej obvezali, da bodo spoštovali in upoštevali odločitve občanov ter poleg zakonov tudi moralna in etična načela. Potrebujemo predstavnike, ki niso obremenjeni s preteklostjo, ki niso obremenjeni z delitvami na naše in vaše, temveč so obremenjenimi z idejami in načrti o razvoju občine, za katere se bomo skupaj odločili, z idejami in načrti, s kateri bodo občino razvili do te mere, da bomo samostojni in neodvisni od tretjih.

Prepričan sem, da je čas za nove, poštene predstavnike, katere si bomo sami izbrali in katere bomo sami odstavili. Dovolj je bilo kupčkanja z nami, našimi glasovi, našim potrpljenjem, dovolj je bilo obljub s figami v žepu, kraje denarja iz naše skupne blagajne in dovolj je bilo, da nam vedno lažejo v obraz ter nas imajo za naivneže in neumneže!

Kot občani moramo že sedaj sprejeti odgovornost in spremljati, ali naši predstavniki svoje obveze izpolnjujejo in jih za to “nagrajevati” oziroma jih “kaznovati” in to takoj, ne samo na vsake 4 leta, v kolikor se obvez in obljub ne držijo.

Sam tega ne morem spremenit, tudi ti, kot posameznica/posameznik, ne. Skupaj pa lahko zahtevamo in dosežemo spremembe. Odločitev je samo na nas vseh – ali smo pripravljeni skupaj prevzeti odgovornost za kakovost življenja v naši občini, ali nam je morda bolje, da nekdo tretji upravlja z našim življenjem in odloča namesto nas, brez da upošteva naše mnenje.

Torej, odločitev je na tebi! Ti je stanje takšno, kot je, OK? Si za spremembno pripravljen nekaj narediti?

PS: V besedilu so uporabljeni bolj prijazni izrazi, kot pa so bili v mislih ob pisanju … in
PPS: Besedo občina lahko brez težav zamenjaš z besedo država, situacija je namreč enaka.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4