Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 06.02.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 436-krat

Proračun je kot bonbonjera!

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Pa se le ni zgodilo, da bi nas odnesel konec sveta, kot je bilo prerokovano za zadnje decembrske dni v letu 2012. In morda prav zato, ker je kdo s tem koncem sveta računal, občina Trebnje ni dobila proračuna v preteklem letu. Kolovrati na občini so se zavrteli za ta namen nekoliko pozneje in v februarju smo v prežvekovanju že imeli prve zvitke osnutkov tega dragocenega dokumenta …

Sam ga ljubkovalno imenujem kar – bonbonjera, saj se v njem skrivajo zelo majhni koščki lepo oblikovanih in še lepše zavitih, poželenja vrednih, dobrot in ugodnosti. Kar morda niti ni nič narobe. Je pa škoda, da občino, ki je lačna in prepotrebna infrastrukturnih projektov, z bonbončki ne moreš nahraniti. Zato je morda res bolje, vsaj za ožje izbrance, da se sladkarije delijo tako, z bonbonjero.

A glej ga vrabca, še ena težava. Tudi otroci imajo radi sladkarije. Ko takole odpreš tole trebanjsko bonbonjero za leti 2013 in 2014 opaziš, da v njej ni bonbončka za otroke, ki recimo obiskujejo Osnovno šolo Trebnje. Vsekakor je verjetno predlagatelj računal, da se bodo na OŠ pa že znašli in pobrskali po rezervah. Seveda pa OŠ ni shramba, kjer na zgornji polici lahko upaš na kak star lonec pozabljene marmelade, ki je začuda celo manj plesniva, kot kaka garderoba v OŠ. Pa še bi se kaj našlo o OŠ, ki kot energijsko potraten dinozaver stoji na hribu in opozarja na samega sebe, mar ne? Ne nazadnje so otroci in njihovo znanje naše največje bogastvo. Pa tudi naložba.

Morda bi veljalo kak bonbonček nameniti tudi nabiranju znanja, saj je EU družba, ki temelji na znanju. V vrtcu Trebnje naprimer se je že zelo dobro prijelo spoznavanje angleščine. Mučna je bila pot, da sem zadevo spravil v življenje. A škoda, ker nato zadeva v OŠ zastane. Pa to ni sladkarija, ki bi našim otrokom povzročala zobno gnilobo, pač pa graditev možnosti, da bodo lažje tekmovali z vso EU konkurenco. In da se razume – tovrstnih slaščic iz bonbonjere si zaslužijo v vseh vrtcih in šolah v občini Trebnje. Na žalost jih ne bo.

No, mi smo še vedno pri bonbonjeri, ki za večino ne bo dosegljiva in jim bo pustila le nekaj skomin. Eden takih je tudi La Bonboniera – s tem imenom se namreč ljubkovalno imenuje sloviti nogometni stadion v Južni Ameriki, kjer domuje znan nogometni klub Boca Juniors. Seveda v trebanjski bonbonjeri ni sladkorčka, ki bi postavil trebanjsko “La Bonboniero”. Človek pa težko verjame svojim očem, saj očitno v dolini Temenice ne premoremo enega travnika za nogomet. Še več. Morda bomo celo uspešni priRešilni zapis – rok poteče leta 2014. kakem razpisu za financiranje trebanjske »La Bonboniere« in ker proračun tega v dveh letih ne predvideva, bomo ta sredstva zavrgli …

Bo pa naša opevana Temenica nekaj dobila od te bonbonjere. A to ne bodo sredstva. Zaradi neurejene kanalizacije v večjih naseljih bi znal del “človeško predelane bonbonjere” po njej odplavati nizvodno. O sredstvih pa nič. Ne naših, še manj pa se računa na evropska.

Torej je trebanjski proračun (bonbonjera) pripravljen le za opazovanje, kjer se bodo preprosti občani po večini lahko le naslajali ob misli – kaj bi bilo, če bi trebanjsko bonbonjero resnično pripravili za vse občane. In ker si nisem znal več pomagati in najti rešitev, sem pač to lepo škatlico bonbonjere moral zapreti, saj tako ni napisana za večino ljudi in jo postavil nazaj na polico. Morda zgolj slučajno sem prav takrat na njenem robu opazil rešilni zapis. Rok uporabe je odtisnjen na izdelku. V našem primeru je sicer malo razpackan in sedaj še slabo viden, a kot se ga da prebrati, poteče 2014.

Pa ne pozabite, da se iz slabih sestavin, slabih receptov in za nameček še slabim kuharskim mojstrom res ne da narediti dobre čokolade. Tudi če jo zapakiraš v bonbonjero, le-ta ne ponudi tistega okusa, kar številni občani pričakujejo.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4