Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 08.01.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Jože Povšič | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 550-krat

Proračun in varčevanje po trebanjsko (butalsko)!

Piše: Jože Povšič

Piše: Jože Povšič

V decemberski kolumni sem navedel, da stroški za pravnomočno obsojenega in skorumpiranega Kastelica (ki naj bi odstopil marca 2013), itak niso pomembni, saj ne gre za njegov denar in da o občasno prazni občinski blagajni, v kateri pajki večkrat predejo mreže, ne sme nihče iz občinske uprave črhniti niti besedice. Sedaj vam bom dokazal nove podrobnosti o razmetavanju našega skupnega občinskega davkoplačevalskega denarja, ko ga imajo v rokah takile, kot so aktualni politiki(anti) občine Trebnje.

Prejšnja velika občina Trebnje je štela skupaj kar preko 19.000 prebivalcev in je bila druga najmočnejša in najvplivnejša občina na Dolenjskem, takoj za mestno občino Novo mesto. Razpadati je začela ravno takrat, ko je Kastelic naskakoval na županski stolček, saj nekateri predeli takratne občine niso videli v njem rešitelja, ampak problem. Danes, po toliko letih, se je to izkazalo za resnico. Zanimivo, da takratna velika občina Trebnje dolgo let ni imela nobenega podžupana in s tem tudi nobenih naših davkoplačevalskih stroškov. Takratni občinski svet je imel odbore in komisije, v katerih so sedeli različni ljudje, od občinskih svetnikov do drugih ljudi, predvsem članov političnih strank. In ti odbori in komisije so v nezmanjšanem obsegu ostali do današnjih dni, čeprav se je število prebivalcev v naši zmanjšani občini skoraj prepolovilo. Kastelica sem kot župana večkrat opozoril in mu predlagal, da se naj število odborov in komisij zmanjša, saj je to prevelik strošek za nas občane davkoplačevalce. Člani teh organov na sejah prejemajo sejnine, ne glede na to, koliko časa na seji sedijo. Za njih je treba pripravljati gore gradiva, ki potem ponavadi konča v košu za smeti. Pri Kastelicu so šli vsi ti moji predlogi čez eno uho noter in čez drugega ven! Večkrat je izjavil, bom navedel kar dobesedno: “Veš, o tem raja nič ne ve in je tudi nič ne zanima!” Ko ni bilo v bližini mikrofonov in fotoaparatov, ste bili občani in občanke za njega nepomembna: raja!

Po prvi seji občinskega sveta občine Trebnje v tem mandatu, v letu 2011, je občina Trebnje izplačala preko 80 sejnin. In to občinskim svetnikom in članom odborov in komisij. In to za eno sejo. Plus vsi stroški za plače župana, podžupanov in občinskih uradnikov. Ali se vam, spoštovani občani in občanke, zdi to normalno za tako majhno občino Trebnje? Nekateri občinski svetniki so člani več odborov in komisij in so v enem dnevu prejeli tudi do pet sejnin. V odborih in komisijah pa so “mlatili prazno slamo”, saj je bilo gradivo za skoraj vse odbore in komisije enako ali podobno. Marsikomu se na takih sejah dremlje, nekateri pa zadeve sploh ne razumejo!

Kastelic je imel v tem mandatu do nedavnega politično koalicijo, sestavljeno iz liderjev in svetnikov političnih strank, ki so ga zaradi svojih osebnih koristi in politikantstva do zadnjega trenutka zaslepljeno politično podpirali. Torej vodstva teh političnih strank v Trebnjem niso imela toliko modrosti, pameti in soli v glavi, da bi znali oceniti položaj, ki je nastal zaradi kaznivih in koruptivnih dejanj Kastelica kot župana. Torej, Kastelic je imel v občinskem svetu dovolj glasov, da je lahko sprejemal, karkoli se mu je zazdelo. O prevelikih stroških za določene stvari in tudi za projekte, se ni ukvarjal nihče. V občinski upravi je namestil kar tri pravnike, česar si ne morejo privoščiti veliko večje ustanove, kot je občina Trebnje. Ima direktorja z magisterijem znanosti in zaposlenih celo četo raznih občinskih uradnikov. Vsi so od drugje, skoraj nobenega ni iz občine Trebnje, saj si je Kastelic tako skušal preprečiti, da podrobnosti o njegovih umazanih dejanjih znotraj občinske uprave ne bi prišle v javnost, čeprav smo do teh informacij kot davkoplačevalci upravičeni. Vse to – z blagoslovom ali zahtevami političnih strank, ki so ga podpirale!

Pa kljub temu, Kastelic ni bil sposoben pravočasno “spacati” proračuna za leto 2013, ki bi moral biti po zakonu sprejet najkasneje do 31. decembra 2012. Njegov veliki blef je, ko je občankam in občanom preko medijev sporočal, da “želi najprej sprejeti proračun za leto 2013, da se ne bi delala še večja škoda”, potem pa bo gospod pod težo svojih kaznivih dejanj, korupcije in pritiska javnosti, odstopil! Sporočamo mu, da je veliko škodo občini Trebnje že storil! Prvič, ker ni kljub politični koaliciji pravočasno sprejel proračuna za leto 2013 in drugič, ker ni odstopil in se občankam in občanom občine Trebnje opravičil za storjena kazniva in koruptivna dejanja, ko je bil še čas za to!

Sedaj Kastelica v občinskem svetu uradno podpira še peščica občinskih svetnikov. Štirje iz SDS s podžupanjo Pepelnakovo na čelu, dva iz NSI s predsednikom NSI Trebnje Pavlinom na čelu in romski svetnik Hočevar. Za Prparja kot podžupana iz SLS pa itak vemo, da je skrajno nenačelen in politikantski človek. Kje je njihova morala, saj imajo njihove stranke na državni ravni popolnoma drugačno stališče. Romskemu svetniku Hočevarju pa ni za zamerit, saj ga Kastelic ves čas izsiljuje, da mora glasovati po njegovi volji. Torej, Kastelic ima podporo le še sedmih svetnikov, katere pa vodita dva največja poraženca zadnjih županskih in občinskih volitev (Pepelnakova in Pavlin). Tako daleč, Kastelic, si prišel s svojo nespametjo, zahrbtnim delovanjem, političnim izsiljevanjem in kupčkanjem in s svojim večnim strahom pred bolj sposobnimi od sebe! Prav zato si okoli sebe “naštimal” te ljudi, ker si mislil, da te ne morejo ogrožati! In na koncu si ostal sam! Obračajo ti hrbet, saj njihova podpora ni bila iskrena, temeljila je na osebnih koristih po sistemu: daj-dam! V zgodovini občine Trebnje boš zapisan kot pravnomočno obsojeni in koruptivni župan, ki si svoja kazniva in koruptivna dejanja storil na funkciji župana! Trebanjci pa žal nismo tako temperamentni in odločni, kot so Mariborčani, da bi Kastelica že lansko leto dobesedno odnesli ven in mu tako preprečili, da bi še naprej manipuliral z našo skupno občinsko blagajno!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4