Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 08.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno | Maja Gliha
Prispevek ogledan: 1,845-krat

Preklic darilne pogodbe

VPRAŠANJE: Pred leti mi je stric podaril manjšo hišo, v kateri sedaj živim skupaj s svojo družino. V zadnjem času mi je stric večkrat omenil, da bo darilo preklical, če mu ne bom izkazoval zadostne hvaležnosti in da ima še druge nečake in nečakinje, na katere mora misliti. Občutek imam, da ostali nečaki in nečakinje pritiskajo na strica, da bi preklical darilno pogodbo. Ali je darilno pogodbo res mogoče enostransko preklicati? Kakšen je postopek preklica?

Piše: Maja Gliha

Piše: Maja Gliha

PRAVNO POJASNILO: Z darilno pogodbo se darovalec zaveže, da bo na obdarjenca prenesel lastninsko pravico, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja. Darilna pogodba je torej dvostranska, kar pomeni, da mora biti podpisana tako s strani darovalca kot tudi s strani obdarjenca. Dvostranskih pogodb načeloma ni mogoče enostransko preklicati ali od njih odstopiti, razen če so pride do kršitev pogodbenih obveznosti. Darilna pogodba pa je v zvezi s tem izjema, saj je pri darilni pogodbi samo ena stranka zavezana, da nekaj izpolniti, druga stranka pa to izpolnitev samo sprejme, zaradi česar zakon dopušča možnost, da se darilna pogodba iz zakonsko določenih razlogov prekliče. Ker gre za izjemo, je treba razloge za preklic darilne pogodbe razlagati omejujoče.

Darilno pogodbo je mogoče preklicati, vendar le iz razlogov, ki so natančno navedeni v veljavnem Obligacijskem zakoniku. Posledično to pomeni, da mora obdarjenec vrniti prejeto darilo. Če pa vrnitev darila ne bi bila več mogoča (npr. darilo je uničeno, prodano,…), mora obdarjenec plačati vrednost, za katero je bil z darilom obogaten. Darilo je mogoče preklicati v roku 1 leta, odkar je darovalec izvedel za razlog za preklic. Če darovalec ta rok zamudi, darilne pogodbe ni mogoče več preklicati.

Darilno pogodbo je mogoče preklicati iz treh razlogov:

 • huda nehvaležnost: darilno pogodbo je mogoče preklicati, če se obdarjenec do darovalca ali njegovega bližnjega obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da obdarjenec prejeto darilo obdrži. Za hudo nehvaležnost se po sodni praksi šteje dalj časa trajajoče neprimerno vedenje do darovalca, zanemarjanje darovalca, hude žalitve darovalca…;
 • pozneje rojen otrok: darilno pogodbo je mogoče preklicati, če darovalec po sklenitvi pogodbe dobi svojega prvega otroka;
 • stiska darovalca (preživljanje darovalca je ogroženo): darilno pogodbo je mogoče preklicati, če je ogroženo normalno preživljanje darovalca (npr. nima sredstev za preživljanje, nastanitev, obleko,…). Preklic darila pa v tem primeru ni mogoč, če bi bilo zaradi preklica potem ogroženo preživljanje obdarjenca. Prav tako lahko obdarjenec prejeto darilo obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje.

Maja Gliha darilna pogodbaV vašem primeru bi darovalec lahko darilo preklical, če bi se mu rodil otrok (pa prej otrok ni imel); če bi se vi kot obdarjenec do njega in njegovih najbližjih vedli tako, da bi bilo vaše vedenje mogoče opredeliti kot hudo nehvaležnost (manjši spori, nespoštovanje dogovorov, drobne žalitve ne predstavljajo hude nehvaležnosti) ali če bi darovalec prišel v hudo stisko, v kateri bi bilo ogroženo njegovo preživljanje. Zgolj zaradi tega, ker si je darovalec npr. premislil in ker bi svoje premoženje rad razdelil tudi med preostale nečake ali nečakinje, preklic darilne pogodbe ni mogoč.

Posebej pa opozarjam na kategorijo nujnih dedičev po darovalcu. Ti imajo namreč v primeru, da je prizadet njihov nujni delež, po smrti darovalca pravico zahtevati razveljavitev neodplačnih pravnih poslov darovalca (torej daril, ki jih je v zadnjem letu svojega življenja darovalec naklonil tretjim osebam) ter vštevanje daril, ki so jih kadarkoli prejeli njegovi dediči. Darila se vračajo v obratnem vrstnem redu, kot so bila prejeta, torej od kasnejšega pri starejšemu, in sicer vse dokler ni na voljo dovolj premoženja, da se poplača nujni delež.


 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4