Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 04.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,053-krat

Predstavitev pobude o gnojevki naletela na lep odziv

Predstavitev pobude občinskega svetnika Gregorja Kaplana o subvencioniranju aditiva za boljšo izkoriščenost gnojnice, preprečevanje njenega izpiranja v podtalnico ter preprečevanje neprijetnega vonja, ki je potekala v soboto, 31. 5. 2014, v Trebnjem, je bila dobro obiskana, slušatelji pa so lahko tudi s strani kompetentnih oseb slišali prednosti, ki jih le-ta prinaša. Veseli tudi dejstvo, da je bilo med slušatelji možno zaslediti kmete, okoljevarstvenike, ribiče (ki so skrbniki koncesije o sladkovodnem ribolovu), predstavnika KGZ, predstavnike različnih društev in organizacij (tudi takih, ki delujejo v širšem dolenjskem okolju in tudi na ravni države), pa tudi številne druge občane občine Trebnje.

G. Kaplan Predavanje o gnojnici

Prisotni so lahko tokrat tudi s strani strokovnjakov slišali, da je možno (in kako je možno) izboljšati sožitje med sodobnim kmetijstvom in naravo, v kar pa smo seveda vpeti vsi ljudje.

Gregor Kaplan je v kratkih orisih predloga Pobude izpostavil, da le-ta zajema povečanje namenskih sredstev za kmetijstvo, pomen okoljevarstva, povečuje ekološko kmetijstvo, preprečuje neprijeten vonj gnojevke, povečuje varovanje vodnih virov ter povečuje skrb za ohranjanje zalog pitne vode, nato pa sta strokovna prispevka predstavila tudi dr. Dušan Plut in mag. Andrej Nose. V prispevku dr. Dušana Pluta je bila še posebej izpostavljena občutljivost dolenjskega in belokranjskega plitvega krasa kot posebej občutljivega okolja. Le-ta ima globoke razjede pod površjem, kar negativno vpliva na pronicanje neželjenih snovi v podtalne vodne vire. Poleg tega je bila izpostavljena tudi slabša regeneracijska sposobnost našega lokalnega okolja, kar nam še dodatno nalaga skrb zanj – zlasti za vodo, ki je strateška surovina.

Gnojevka, ki ne smrdi …

V delu, ki ga je predstavil mag. Andrej Nose, je bil izražen pomen gnojenja na naraven način, z naravnimi gnojili. Pri tem je posebej izpostavil, da je potrebno tovrstno gnojenje izvesti tako, da rastline lahko vsrkajo hranila, ki jim jih dovajamo ter pri tem ne povzročamo izpiranja. Zlasti je smiselno, da se v prihodnje posveti večja pozornost uporabi t.i. fermentirane gnojevke, ki za kmete pomeni – manj izgub in večjo izkoriščenost. Razvoz tovrstne gnojevke se lahko izvede v lepem vremenu in ne v dežju, ki takoj izpere gnojevko v bližnje vodotoke (predpogoj uporaba aditiva). Dodatno pa je tu še en velikanski plus, zlasti pri intenzivni govedoreji, saj se z uporabo aditiva zmanjša poraba mineralnih gnojil za 50% v treh letih, kasneje pa še za 25 odstotkov. Glede na izkušnje, je možno iz 400 kg na hektar v kratkem času zmanjšati porabo mineralnih gnojil na le 100 kg na hektar (na leto) v intenzivnih trajnih travnikih. To pa je, glede na obremenitve okolja, resnično bistveno zmanjšanje in razbremenitev.

Jasno prepoznana želja in potreba, da se s pobudo nadaljuje …

Ob koncu je Kaplan, glede na razpravo, povzel, da je bila jasno prepoznana želja in potreba, da se s pobudo nadaljuje in da jo bo posredoval občini Trebnje, da jo le-ta, v skladu z ugotovitvijo Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, umesti v program aktivnosti na področju kmetijstva občine Trebnje od leta 2015 naprej. Na ta način bi Občina izpolnjevala tudi nekatere zaveze v smeri ohranjanja okolja v korist naših zanamcem in prav to področje, kot ekološko kmetijstvo, lahko predstavlja tudi nadgradnjo Pobude v prihodnje.

gregor kaplan 150x150

Gregor Kaplan, pobudnik srečanja: “Še nikoli se ni na enem mestu zbralo toliko različnih deležnikov in uporabnikov prostora, ki bi v sinergiji iskali rešitve problema. Prav to pa je bil tudi namen srečanja. Večkrat je bilo namreč poudarjeno, da je kmetijstvo tista panoga v občini Trebnje, ki ima prihodnost in jo je nujno potrebno negovati, pri tem pa iskati poti za ohranjanje naravnega okolja. Sedaj bomo oz. smo končno začeli delati tudi na tem!”

(JK)

One thought on “Predstavitev pobude o gnojevki naletela na lep odziv”

 1. Silvana Kranjc pravi:

  O skrivnostnem prašku pa niste povedal nič. Oglje?

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4