Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 08.04.2014 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 831-krat

Pozabljivost nič ne boli!

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Mislili smo že, da bodo prvoaprilske potegavščine kmalu za nami, in pozabljene. Toda, glej ga zlomka, še kar naprej nas »iii III iii« (»iii« = po novem sinonim za nategovanje), tako, da več ne razločimo, kdaj gre zares in kdaj je samo šala.

Odpreš časopis, priklopiš radio ali TV: barabija na barabijo; kradejo podjetje za podjetjem, poneverjajo in ponarejajo; korupcija celo v vrhovih politike; organi pregona nimajo sredstev; sodišče pa so menda celo pred ohromitvijo. En sam »iii«.

»Pa to ni res!«

In ob vsem tem je res dobro, da smo zelo pozabljivi! Lepo je imeti spomin kot zlata ribica ali imeti demenco, ki čisto nič ne boli.

Kdo se še spomni natega stoletja, ko so nas (tedaj že ali pač še živeče državljane) odpravili tako, da so nam takratni oblastniki dali v roke peščico certifikatov in nas razbremenili vse družbene odgovornosti za upravljanje tistega, kar smo ustvarili. Kar sanjali smo, kaj bomo naredili s certifikati. Redki so bili srečneži vsaj z minimalnim »dobitkom«. Pozabili smo na ta nateg, z vsemi krivicami! Zgodilo se je enako, kot je bilo z zemljiško odvezo leta 1848.

Kot pravijo: zgodovina se (zlasti s krivicami) ponavlja.

Očitno so imeli nekateri takoj po osamosvojitvi Slovenije (morda že med ali celo prej) v načrtih, kako bodo na ta račun obogateli (tu ne gre za tiste, ki jim je bilo premoženje zaplenjeno in nato vrnjeno), ali kako bodo s pridaniči in divjim lastninjenjem, brez lastnega denarja, čez noč »pokupili« tisto, kar smo skupaj ustvarili. Ker je po ideologiji meščanstva nespodobno ali, da – tisto, kar je državno in skupno – ne more biti dobro! Da se skupno ne da upravljati?

Halo?

O tem bo seveda sodila zgodovina, kot že dolgo sodi o krivicah, storjenih denimo z odpravo fevdalizma, ko so nekateri dobili nezasluženo (z »iii«) ogromne posesti. Vsak čas ima svoj zakaj in svoj zato, o čemur pač ne moremo objektivno soditi sodobniki.

Povsod in vedno pa je bila samo peščica tistih, ki so bili nad drugimi, ki so »znali« več narediti kot drugi! Teh, ki so res znali (ali znajo), v pravem pomenu besede je seveda zelo, zelo malo, morda v odstotku. Je pa vedno v družbi dovolj barab, ki zna »iii«, ki v sebi nimajo normalnih človeških norm. Saj lahko to ilustriramo s primeri: Poglejmo v tem času ravnanje direktorja Iskra sistemi! Brezčutno, brezsrčno, nečloveško. Ker je pomemben samo njegov zaslužek in ugodje!

Seveda ni edini, pa tudi bližje našim krajem ali pa kar pri nas bi se našlo precej takšnih »tičev«.

Življenje nas ustvari različne, ampak, da postanejo nekateri brez čuta za poštenost, pravičnost, skratka – da nimajo normalnih človeških vrednot niti toliko, kot je črnega za nohtom, je pač nevzdržno. Hodili pa so v iste šole kot s(m)o drugi.

Kdor je pošten, bo dovolj, da bo spoštoval deset božjih zapovedi, za barabine pa nič ne pomeni ne božja, ne navadna beseda, še manj pa zakonske in ustavne norme, ki jih praviloma itak ne berejo.

Toda mi živimo sedaj, v tem času, v tem prostoru, ter z vsem gorjem in tegobami, ki so nam jih pripravili oblastniki. Povzdigniti je treba glas! Vsaj lokalne volitve so blizu, kjer lahko izrazimo svoje strinjanje ali nestrinjanje.

Morda bi bilo pa vendarle dobro, če bi se le spomnili in se vprašali – ali so tisti, ki smo jih volili – POZOR tisti, ki smo jih obkrožili na listah – res naredili dovolj? Te bi namreč morali vprašati, kaj so storili za nas, potem, ko smo oddali glas zanje! Ali so nas s propagando za glas zanje samo iiii…

Smo pozabili koga smo obkrožili?


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4