Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 459-krat

Poln Q…. delitev in deljenja, ČAS JE ZA SEŠTEVANJE!

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Deljenje je rekreacija povprečnega Slovenca. V zbirki deljenja tako najdemo razločevanje hrušk in jabolk, pa obvezno levih in desnih ter barvnih – rdečih, belih, črnih … Manjka le mavrična »z mavričarji«, ki zmoti večino zadrtežev in spet ni sprejemljiva. Tudi, če vse skupaj hipotetično pade, ali se poizkuša skriti na sredino, obstaja težava. Nepopisana, čista in neomadeževana sredina v politiki ne obstaja. Gre zgolj za imaginarnost in poveličevanje nečesa, kar ne obstaja in je namenjeno izključno za politično rabo, kar pa z realnostjo nima nič skupnega.

Pa seveda še delitev na pismene in nepismene – tu smo blizu 100%, o razumevanju prebranega pa ne bi, saj bi odprli nove delitve. Da ne pozabim še delitev na politično usmerjene in apolitične čistune, ki jih politika, ki jim reže kruh, odloča o kakovosti njihovega življenja, kot pravijo, nič ne briga. Kdo je tu nor? Torej tisti, ki so opredeljeni, so v očeh drugih zmešani, nori, tepci, itd. Za tiste, ki pa so apolitični, apatični in povsem politično nezainteresirani, pa so izraz poznali že stari Grki – Idiotes, so jih imenovali.

Šlo je za ljudi, ki so se odrekli pravici, da soodločajo o zadevah javnega pomena, to je tistih, ki jih obravnava politika. Bi morda lahko, zgolj za tlačansko rabo, govorili o skupnem imenovalcu – idioti in budale skupaj? O delitvi med revnimi in bogatimi pa raje tišina, sram, izključenost, obračanje pogleda, skrivanje …

Že statistično je vsaj 20% naših državljanov revnih in odstotek hitro raste. Med lačnim in od preobilja obžrtim, zdolgočasenim slojem, ki v svojem dolgočasju več ne ve, kaj bi sam s sabo, so svetlobna leta razlik.

Smo res ljudje popolne egoistične pošasti, ki smo tekom evolucije, zlasti pa v Sloveniji v zadnjih 20 letih, izgubili vse samospoštovanje in spoštovanje do sočloveka? Je naše merilo res postal sosed – če gre njemu slabo, gre nam bolje, ker smo v dreku samo do pasu, on pa do ušes? Se res znamo samo še deliti v bučki polni vode, kjer za hrano kapitala plavata dve ribici – Idiot in Budala? Je participacija posameznika, ki si želi plavati z velikimi krokodili, izključno kot hrana kapitalu, res »modus operandi« za uspeh in opaznost v naši družbi ter preživetje le-te? Smo ljudje postali »velike in močne živali«, ki so iz skupine, kjer je bila varnost in preživetje zagotovljeno, prešli v individualnost posameznika, ki na piedestalu kapitalizma igra gladiatorja v areni življenja, brez možnosti za uspeh?

Bi se morda na tej točki pa lahko vprašali, če delitve, kakršne koli, res prinašajo srečo, napredek, razumevanje in ne nazadnje tudi sobivanje ter obstoj družbe in naše civilizacije?

V kameni dobi so ljudje znali sodelovati med seboj. Boljši kamen so si delili in si tako pomagali. Če bi v politiki našli recept za sodelovanje, bi ključno vlogo pripisali programu, idejam in pogumu oz. sposobnostim, ki jih prinaša kandidat. Ljudje pa bi si želeli vedeti le 1. kaj je sposoben ter 2. na kakšen način si želi, da bi naše okolje delovalo in se razvijalo. Samo bogat občan, in ko nihče v občini ne bo potreboval podpore za preživetje, bo moč ustvariti »bogato« občino. Le-ta pa bo bogata takrat, ko si bo sleherna družina lahko privoščila plačane položnice in kruh na mizi ter šolanje svojih otrok. Morda celo, kot v časih izpred 25 let, še teden dni dopusta ali pa vsaj kolonijo za otroka …

In kaj je z deljenjem Slovencev? Deljenje bo še naprej operacija, ki nam bo zaznamovala življenje. Bi pa lahko pomagal kak enostavni kalkulator, in vsaki brihtni glavi za točilnim pultom, zidanici ali v parku podal rezultat, da se njegov glas štej enako kot moj, tvoj, županov ali predsednikov. Deljenje in delitev ni najboljša operacija na svetu. Seštevanje je morda tisto, ki nas lahko popelje v boljše čase, do dostojnega življenja in preživetja posameznika v skupnosti.

Zatorej, sosed, matematika je enostavna in tudi tvoj glas se bo sešteval. Da pa se bo resnično to zgodilo, moraš vedeti – kje in kdaj ga boš uporabil oz. oddal. Če si se odločil za seštevanje, boš vsekakor zmanjšal delitve. Sleherna zamujena priložnost pa bo deljenje žal le še okrepila.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4