Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 21.02.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 414-krat

Politika pred znanjem in strokovnostjo ter obvezno brez sodelovanja javnosti ter njenega obveščanja

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Pretekli mandat je občino Trebnje zaznamovalo sprevrženo razmišljanje, »važno, da je naš, pa tudi, če nima pojma, kaj bo počel na dodeljenem mestu!« Tako smo imeli »super svetnika« s 6-7 komisijami, svetniškim mestom, predsednikom KS in članom v Svetu Komunale. Vladajoča politika prejšnjega mandata si je – pač v slogu zmagovalcev – dovolila grobo teptanje znanja in volilnega rezultata in občino vsaj v strokovnem delu marsikje spremenila v pogorišče.

Prve lastovke pozitivnega načina delovanja so z novim mandatom lokalni politiki napovedovale boljše dni. Bilo je sanjsko. Škoda je le, da je trajalo kratko in sence teme so se neopazno privlekle nazaj.


Urednikovanje Glasila nekomu, katerega članke ne najde niti Google

Tako smo v Glasilu imeli priložnost predlagati kandidata, ki piše, riše, slika, fotografira, poroča, ustvarja članke, preučuje arhivsko gradivo in o njem poroča, vodi kulturne prireditve, povezuje društva in ustvarja dogodke, ima objave v številnih časopisih, piše knjige… itd. Škoda, da sestava uredniškega sveta kakovosti kandidata ni prepoznala in mu ni zaupala namestništvo predsednika v uredniškem svetu Glasila.

Je pa zato brez večjih težav potrdila protikandidatko, katere niti gospod Google pod avtorstvom ne najde člankov, če sploh so? Morda jih je objavljala pod psevdonimom. Ne vem in ne najdem. Pa nič zato – prepričan sem, da bo predlagani kandidat, ki je izvisel, vseeno pustil dušo na papirju, fotografijah in člankih in si kot ugledni pisec ne bo dovolil, da tam, kjer soustvarja, pade kvaliteta zaradi kadrovskih – političnih burlesk.


Ko višja sodnica ni primerna za v posebno volilno komisijo …

Tudi za Posebno volilno komisijo smo že imeli vaško burko. Pripravljavec gradiva si je samovoljno vzel pravico, da poustvari »jedilni list« izbora, in predloga za predsednico te komisije sploh ne uvrsti na »jedilnik«. S tem si je pripravljavec gradiv dovolil grobo poseganje v odločevalski proces, katerega del sploh ne sme biti, kaj šele, da bi nanj vplival. Predsednik komisije za mandatno-volilna vprašanja in imenovanja pa – nič več, kot to, da je o tem izvedel glasovanje (in stvar je stekla …), čeprav bi moral kot predsedujoči, po mojem skromnem prepričanju – zadevo ustaviti.

Seveda je treba reči, da je pripravljavec gradiv večji del informacij, kdo so kandidati in s kakšnim znanjem razpolagajo, zadržal kar za sebe in jih določevalci sploh nismo imeli. Zanimivost vsega skupaj pa je še ta, da je bila kandidatka, ki je bila predlagana, daleč najbolj usposobljena, saj je opravljala delo višje sodnice. Edina! Praksa za izbor v komisiji je bila, da predsedništvo zasede sodnik, če je le na voljo. Na koncu pa je pristojna komisija prišla do odločitve, da ta ista kandidatka ne zasede niti članstva v komisiji.

Ugibam – razpolaga z bistveno preveliko količino znanja in izkušenj? Kandidatka pač lahko pove preveč o pravni stroki, pravu in poštenem delu. Je to za koga morda preveč moteče? Popravni izpit na 3. seji OS spremembe ni prinesel, saj ni bilo možnosti niti glasovanja o predlagani kandidatki. Navada je tudi pri nas železna srajca in očitno se zopet, na zelo krut način, vrača v našo dolino Temenice.


Na sejah ljudstvo očitno nezaželjeno, še predsednik Sveta staršev ne dobi besede

Seveda se svet zaradi tega ne bo podrl in zemlja se bo mirno vrtela naprej. Glede slike v ogledalu pa imajo vsake oči svojega malarja. Tudi skupne rešitve predstavljajo veliko sliko, in vse bolj ljudstvo odstira tančico in si ogleduje platno, ki ga poustvarja lokalna politika. Brez dvoma tudi zato Občinski svet zavrača sodelovanje javnosti na seji občinskega sveta, kot samostojno točko, ki jo predlagam.

Župan pa pri tem ne dovoli niti besede predsedniku Sveta staršev Vrtca Mavrica Trebnje in članu Sveta zavoda Vrtca, ko se pogovarjamo o vrtcu, čeprav ima ta mandat, takole čez prst, cca. 1.100 staršev. To je približno enako številu glasov, ki jih je prejela največja stranka v občinskem svetu. Sicer pa tudi član pristojne komisije, ki je posvetovalno telo občinskega sveta. Za mene nič novega, saj sem to v isti vlogi izkusil pred leti tudi sam in z enako preprečitvijo možnosti dodelitve besede s strani župana.


Komu je v interesu neobveščanje o razpisih?

Očitno je strah pred javnostjo in obveščanjem zelo velik, saj tudi predlagana točka, da se v občinskem Glasilu in spletnih straneh občine obvešča o razpisih za direktorska mesta v zavodih, kjer ima občina soudeležbo, ni dobil podpore, čeprav so ti mediji namenjeni prav obveščanju naših občanov. V obeh primerih sem kot predlagatelj ostal popolnoma osamljen! Čemu tak strah pred javnostjo, saj je lokalna politika le orodje občanov. In prav je, da imajo občani možnost spregovoriti tam, in to direktno svetnikom, županu in občinski upravi, kjer se sprejemajo politične odločitve o njih samih.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4