Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,365-krat

Pogovor z dr. Janez Požarjem, edinim kandidatom iz občine Trebnje za evropske volitve

Ste edini kandidat iz občine Trebnje za EU parlament in sicer na listi Združene levice, kjer se kot kandidat DSD v t.i. trojčku prizadevate za vstop ZL v evropski parlament. Kdo je dr. Janez Požar?

Janez Požar DSD za EU

Dr. Janez Požar prihaja iz Roženpelja, kjer je preživel tudi najlepša leta svoje mladosti.

Rojen sem 16. jan 1964 v Ljubljani, odraščal pa sem v vasi Roženpelj v dobrniški fari, kjer sem preživel najlepša leta svoje mladosti. Po končani OŠ sem se vpisal na Srednjo pomorsko šolo v Portorožu, kjer sem leta 1982 maturiral. Sledila je zaposlitev pri Splošni plovbi Piran ter kasneje pri Genshipping corporation Monrovia, Liberia. S 23-timi leti sem pridobil naziv – kapitan dolge plovbe. Na ladjah trgovske mornarice sem plul do leta 1993. V letu 1994 sem se zaposlil na Ministrstvu za promet in zveze, kjer sem zaposlen še danes (leta 2012 se je preimenovalo v Ministrstvo za infrastrukturo in prostor), in sicer kot vodja službe za preiskovanje pomorskih nesreč in incidentov. Leta 1996 sem diplomiral na Fakulteti za pomorstvo in promet, smer tehnologija prometa, leta 2003 opravil magisterij na Fakulteti za gradbeništvo v Mariboru ter leta 2006 doktoriral na Fakulteti za pomorstvo in promet. V svoji poklicni poti sem ves čas močno vpet v mednarodno okolje, predvsem na področju evropske unije in mednarodne pomorske organizacije. Sem član dveh ekspertnih skupin pri evropski komisiji in aktivno sodelujem pri delu odborov Mednarodne pomorske organizacije. Sem član Mednarodnega združenja preiskovalcev pomorskih nesreč in incidentov, verjetno pa ni treb aposebej poudarjati, da se pri svojem delu stalno izobražujem in izpopolnjujem. Sicer sem poročen in oče dveh otrok.

 • Kaj bi izpostavili kot tisto, kjer se Združena levica razlikuje od ostalih, ki se potegujejo za mesto v EU parlamentu?

Smo edini, ki resnično (!!!) vidimo majhnega človeka, delavca, kmeta, študenta, upokojenca. Želimo si Evropo ljudi, in ne kapitala. Zahtevamo, da se ljudem vrne dostojno življenje, ki bo temeljilo na poštenem plačilu za opravljeno delo. Nasprotujemo izkoriščanju narave, ki polni kapitalistični balon, lokalnemu okolju ropa njihove resurse ter jim pušča ekološke katastrofe v reševanje, ko jih kapital zapusti. Želimo si socialne pravičnosti in dostojnega življenja za vse, ne le za tiste, ki imajo denar.

 • Ali je možno narediti kako primerjavo oz. povezavo z EU ravnjo in trebanjsko občino?

To je nehvaležno, pa vendar bi tu izpostavil gospodarsko področje in sicer Trimo, kot nekoč paradni konj in hrbtenica gospodarstva v občini. Ta je sedaj podjarmljen kapitalu in je bil zaradi pohlepa po dobičku izpostavljen tveganju, ki ga bodo najbolj občutili delavci. Strah in odvisnost jim sedaj kruto krojita življenje. Govorimo o vsaj 300 zaposlenih krajanih, tistih iz proizvodnje, ki si kruh služijo z delom svojih rok. Tu so še izvajalci, ki so tako ali drugače vezani na Trimo. Plana B za rešitev ni. Če pade Trimo, pade tudi občina. To je en od najlepših primerov, kako si kapital kuje dobiček, ne glede na žrtve. TEGA SI NE ŽELIMO! Delavci so namreč tisti, ki so gradili tovarno skozi desetletja in imajo pravico soodločati o usodi. Sindikati so tiho, delavce pa je strah. Delavec bi moral biti soudeležen tudi pri dobičku, sedaj pa je le na tisti strani, ki prejeme slabe stvari, kot so odpovedi, zmanjšanje plače, ponekod račun za parkirnino na tovarniškem dvorišču… Pridobljene pravice delavcev morajo ostati nedotaknjene.

Janez Požar DSD

Dr. Janez Požar (DSD, sicer pa na skupni listi ZDRUŽENE LEVICE) je edini kandidat iz občine Trebnje, ki kandidira za poslanca v evropski parlament.

 • Kako vidite Evropo v prihodnje?

Evropa se bo morala spremeniti, videti malega človeka, zlasti delavce, mlade brezposelne in upokojence ter kmete. Potrebo bo zagotoviti pogoje varne za starost in mladim ponuditi priložnost, da se dokažejo tudi v lokalnem okolju – samo beg v tujino ni rešitev. Predvsem bo morala Evropa spremeniti svoj odnos do kapitala in požrešnosti, ki smo ji priča danes. Nedopustno je, da kapital kroji usodo več desetim milijonom ljudi, ki so pahnjeni v revščino, zato, da so dobički kapitalistov še večji. Ravno tako bo morala Evropa reči odločno NE lobističnim skupinam, ki posredno oblikujejo evropsko zakonodajo v prid kapitalu.

 • Kako se lahko zadeve spremenijo?

Osebno si želim mirnega zasuka. To je možno z volitvami – to je tudi edina prava pot. Ljudje se morajo zavedati svoje moči, ki jo imajo v obliki volilne pravice, in se volitev udeleževati v čim večjem številu. Edino na tak način lahko dosežemo spremembo na boljše. Prepuščati odločitve drugim je neodgovorno. Že kar nekajkrat smo bili v preteklosti priča socialnemu vrenju po različnih država v EU. Opozorila so bila na mojo veliko žalost preslišana in Evropa še kar naprej divja po poti izkoriščanja najnižjih in najbolj ranljivih slojev. Iskreno upam, da se Bruselj in evro poslanci spametujejo, preden bo prepozno. To je tudi naš cilj – ustaviti razslojevanje in revščino v Sloveniji in Evropi.

(GK)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4