Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.05.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 293-krat

Pod drobnogled smo vzeli energetsko izkaznico Občine Trebnje

Od 1. 1. 2015 morajo imeti vsi javni objekti izdelano energetsko izkaznico, iz katere je razvidna njena energetska učinkovitost. Zgolj omenimo (kar verjetno bralci že veste), da lastniki stanovanj in hiš niste obvezni izdelati energetske izkaznice, razen v primeru prodaje svoje lastnine, ko je le-ta obvezna. V Cajtngu smo za začetek pod drobnogled vzeli stavbo, kjer domujeta Občina Trebnje in Upravna enota Trebnje (vse last Občine Trebnje).

občina Trebnje

Stavba Občine Trebnje (Foto: Občina Trebnje)

Povzetek iz EI: »Za objekt niso na voljo nobeni načrti, le groba nekotirana skica, ki jo je ob ustanovitvi Upravne enote za potrebe prevzema prostorov izdelala ena od tajnic. Podatkov o letu prenov in vgrajenih materialov ni, energetsko knjigovodstvo ne vodi pravilnih evienc. Stavba je bila zgrajena leta 1932, je podkletena, pet etažna, polovica podstrešja je prazna, neizolirana, v drugi polovici pa so urejene pisarne. Neizolirano podstrešje predstavlja velike toplotne izgube. Konkretnih podatkov o zunanjem ovoju stavbe ni, glede na leto nastanka in debelino zidu (60cm) je verjetno grajena iz polne opeke, z ometom na notranji strani. Zunanja fasada je v dobrem stanju, gotovo je bila obnovljena v zadnji četrtini prejšnjega stoletja. Prav tako ni točnega podatka o morebitni izolaciji. Nedolgo pred letom 1992 je bila zamenjana strešna kritina, takrat je prišlo tudi do ureditve polovice mansarde v pisarniške prostore. V približno istem terminu so bila zamenjana okna, ki so sedaj plastična, z dvoslojno izolacijsko zasteklitvijo. V kleti so okna lesena in dotrajana. Za ogrevanje se uporablja ekstra lahko kurilno olje, obstoječa kurilna naprava pa je za oskrbo samo dveh stavb predimenzionirana. Ogrevanje v prehodnem obdobju ne zadošča, predvsem na severni strani se dodatno ogrevajo s klima napravami. Poleti se pregreva pretežno južna stran, kjer se kontinuirano hladijo, na severi strani pa klime vklopijo le v vročinskih konicah. Prezračevanje je naravno, kar omogoča velike toplotne izgube. Možnosti za uporabe biomase so bile raziskane, vendar brez uspeha, ker ni primernega prostora za skladiščenje energenta, niti za zalogovnik. Obstoječa razsvetljava je večinoma dotrajana in zelo potratna, predlaga se popolna prenova sistema, prehod na moderno LED tehnologijo in reguliranje svetlobe v povezavi s senzorji prisotnosti in količino dnevne svetlobe. Stavba se poleti pregreva na južni strani, namestitev učinkovitih zunanjih senčil, ki še vedno prepuščajo svetlobo (ali jo celo usmerjajo v prostor) bi zmanjšala potrebe po hlajenju. Streha stavbe ima precejšen naklon, zato je idealna za namesttev SSE in/ali PV. Potrebe po topli vodi v stavbi so relativno majhne, zato se predlaga namestitev PV. Iz primerljivih situacij je ocenjeno, da je vračilna doba izolacije stropa proti neogrevanemu podstrešju 3-5 let, namestitev žaluzij okoli 5 let, namestitev PV 15-20 let in LED razsvetljava (možnost pridobitve subvencije) 3-5 let.

Nekaj priporočil za stroškovno učinkovite izboljšave energetske učinkovitosti: toplotna zaščita zunanjih sten, toplotna zaščita stropa proti podstrešju, toplotna zaščita strehe-stropa v mansardi, menjava oken, toplotna zaščita stropa nad kletjo, odprava transmisijskih toplotnih mostov, namestitev zunanjih senčil, prilagoditev moči sistema za pripravo toplote dejanskim potrebam, hidravlično uravnoteženje sistema, optimiranje časa obratovanja, vgradnja sistema SSE za pripravo tople vode, vgradnja fotovoltaičnih celic, prenova razsvetljave, ugašanje luči, ko so prostori nezasedeni.«

(BZ)


POZOR: V naslednji številki bomo pod drobnogled vzeli (in ju primerjali) vrtec Mavrica v Trebnjem in vrtec v Šentrupertu.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4