Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 05.11.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 567-krat

Plinko od Brežic do Maribora na obisku tudi v Trebnjem

Ali ste vedeli, da je zemeljski plin načeloma brez vonja, zato mu pogosto dodajo majhne količine vonljive snovi, da lažje zaznamo njegovo morebitno prisotnost v prostoru v primeru morebitnega puščanja na plinskih napeljavah? Ali pa, da je pred oddajo zemeljskega plina v plinovodno omrežje treba iz njega odstraniti nekatere moteče sestavine, predvsem višje ogljikovodike, vodo in ponekod tudi žveplo? In da je za izgorevanje 1 m³ zemeljskega plina potrebnih 10 m³ zraka? In da so največji porabnik zemeljskega plina v svetu Združene države Amerike? Ali pa da zemeljski plin uporabljamo že več kot stoletje?

Plinko 1

Plinko je otroke podučil o plinu.

Vse te zanimivosti predaja učencem širom po Sloveniji prikupni Plinko, ki pod okvirom istoimenskega projekta medijsko-založniške hiše Energetika.net in družbe Geoplin osnovnošolcem predstavlja svojo računalniško igrico. Tako je Plinko malo pred krompirjevimi počitnicami obiskal tudi Trebnje oz. tamkajšnjo osnovno šolo in vrtec.

Po tem, ko so se otroci pomerili v igranju Plinkove računalniške igrice, jih je pozdravil tudi pravi Plinko, nad katerim so najmlajši najbolj navdušeni. Z njim so se poigrali in celo zaplesali – prav tako navdušeni, kot njihovi mlajši prijateljčki, ki jih je Plinko obiskal v vrtcu. Vrtčevski otroci pa so ob Plinkovem obisku najprej poslušali njegovo zgodbico iz knjigice o Plinkovem rojstvu in poslanstvu, nato pa so se igrali igrico »Postani Plinko«, v kateri so se plazili po otroškem tunelčku, na koncu pa jih je, prav tako kot osnovnošolce, presenetil tudi sam Plinko.

V nekaterih vrtcih Plinka že dobro poznajo, saj so lani sodelovali v Plinkovem likovnem natečaju, v katerem so najboljši prejeli za kar tisoč evrov didaktičnih igrač, tolažilne nagrade so bile ekoknjige Energije doma, prav vsak sodelujoči zavod pa je prejel v dar tudi knjigico Plinko.

Plinko je svoje obiske vrtcev in šol začel po tem, ko je v začetku jeseni dobil tudi svojo računalniško igrico – ta je bila premierno predstavljena na letošnjem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju -, v vsakem obiskanem zavodu pa sedaj pušča tudi svoje pobarvanke z didaktičnimi izzivi.

Do krompirjevih počitnic je Plinko obiskal že deset šol in deset vrtcev, skupaj pa je do konca projekta obiskal kar sto zavodov v vseh slovenskih regijah. Plinka so tako denimo gostili v Brežicah, Novem mestu, Trebnjem, v Trbovljah, Borovnici, Ljubljani, Lukovici oz. Krašnji in Vodicah, pa na Ptuju, v Markovcih, v Mariboru, razveselili pa so se ga med drugim tudi otroci v Prekmurju, na Koroškem in na Primorskem.

Poigrajte se s Plinkom tudi sami! Klik na Plinko igrico

(AŽ)

Podpisi k fotografijam:

Foto 3a: Navdušena dobrodošlica Plinku v Lukovici.

Foto 5: Spoznavanje Plinkove računalniške igrice …

Foto 6: … in Plinka samega!

Foto 7 in 8: Ptujski otroci so samoiniciativno Plinku narisali tudi risbice, na katerih so upodobili prav njega!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4