Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 25.08.2014 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno | Špela Smuk
Prispevek ogledan: 692-krat

Pestro slovo poletju, polna shramba in sladka jesen

»Nekje na Dolenjskem so kraji,
kjer dosti je trnja in dosti rož,
a zemlja je žena, ki že s smehljaji
vžge srca najtrdnejših mož.

Tam pesmi so pisana polja,
verzi samotne, ozke poti
in trdna, nezmagana volja
kot ritem povsod valovi.

Tam žita, do prsi visoka
vsako poletje šume
in vsaka dlan je trda, široka,
kot so široki in dobri ljudje.«

Tone Pavček


Naše slovo poletju bo PESTRO!

Piše: Špela Smuk

Piše: Špela Smuk

Vedno smo se trudili, da bi se vsi v našem kraju počutili dobro in prijetno, da nas druženja in dogodki povezujejo in bogatijo. Z medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem lahko ustvarjamo dogodke, ki nam vsem polepšajo dan! Skupaj z Ribarnico Glivar, Hotelom Opara, KS Trebnje in mnogimi drugimi vas prijazno vabimo, da Poletje zaključimo na najboljši možni način – skupaj! V centru Trebnjega, na parkirišču za Pošto in Hotelom Opara bo v petek, 29.8., v soboto 30.8., in nedeljo 31.8.2014 zelo PESTRO! Vikend poln nepozabne zabave, odlične kulinarike, dobre glasbe za vse generacije, izjemnih špotnih aktivnosti in animacije za najmlajše! Se vidimo na »SLOVO POLETJU 2014«!


Naša shramba je polna DOBROT!

Zelo pridno delamo na razvoju DOBROT DOLENJSKE, ki nas predstavljajo že po prodajnih mestih po celi Sloveniji. Pohvale dobivamo iz vseh strani, saj smo prvi v Sloveniji, ki smo uspeli povezati regijo pod skupno blagovno znamko in ji s pomočjo strokovnjakov postavili trdne in zdrave temelje. S tem dvigujemo prepoznavnost naše občine in celotne regije, kakor tudi odpiramo poslovne priložnosti za kmete, ki jim ob razvoju novih produktov nudimo polno podporo. Povezujemo proizvajalce in ustvarjamo mreženje med ponudniki, kmeti, proizvajalci, gostinci, podjetji in trgovci. Vse kmetovalce, pridelovalce, predelovalce in vse, ki bi to šele želeli postati, prijazno vabimo k sodelovanju!


Naša jesen bo SLADKA!

Organizirali bomo že 2. mednarodni Festival »MARMELADA 2014«, ki je prvi slovenski kulinarični festival, na katerem ima glavno besedo marmelada. Ta povezuje z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, film, petje in ples, strokovna predavanja, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje, dobrodelnost, šport in likovno umetnost. Gostila ga bo Dežela kozolcev v Šentrupertu, prvi muzej s kozolci na svetu. Mednarodni festival združuje tradicijo, šege in navade ter izvirne izdelke, ki jih spreminja v edinstveni kulinarični spomin(ek). Sestavljen je iz ocenjevanja vzorcev in festivalske sobote.

Vzorce marmelad bo tudi letos ocenjevala tričlanska strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani pod vodstvom dr. Tomaža Požrla, ki bo najboljšim izdelovalcem sladkih marmelad podelila zlata, srebrna in bronasta priznanja. Lansko leto smo v ocenjevanje prejeli 87 vzorcev marmelad, po napovedih pa jih letos pričakujemo okoli 500. K sodelovanju bodo povabljeni posamezniki, društva, ter priznani proizvajalci marmelad iz Slovenije in iz tujine.

Kuhate marmelado le zase, morda še za prijatelje ali celo za sladokusni trg? Ustvarjate po babičinem ali svojem receptu? Inovativne, tradicionalne, sadne ali sadno zelenjavne, morda celo začinjene, v vsakem primeru pa skrivnostno omamne in slastne marmelade? Potem vas vabimo, da vzorce sladkih skrivnosti iz Vaših shramb pošljete na ocenjevanje. Vsi izdelovalci sladkih pregreh boste prejeli strokovne napotke, kako še izboljšati svoje umetnine, najboljši pa priznanja.

Vas zanima sodelovati? Preprosto! Izpolnite prijavnico, ki je objavljena na spletni strani www.dobrote-dolenjske.si, pripravite 3 manjše kozarčke ene vrste marmelade brez označb in vse skupaj dostavite ali pošljete na naslov: DROT, Gubčeva cesta 28, 8210 Trebnje. Vzorce sprejemamo do vključno 1. septembra 2014.

Prvi slovenski kulinarični festival, na katerem je imela glavno besedo marmelada, je presegel vsa pričakovanja, saj se je festivalske sobote udeležilo več kot 1500 obiskovalcev. Skrivnostna marmeladna omama bo Deželo kozolcev v Šentrupertu prevzela 4. oktobra 2014, ko bo tam potekal 2. mednarodni Festival »MARMELADA 2014«. Pričakujemo, da bo pestro festivalsko dogajanje, ki ga bodo obogatili: Neca Falk in Mačja godba, Mi2, Slovenski oktet, Vokalna skupina Lilith, Občinski pihalni orkester Sv. Ruperta, dr. Janez Bogataj s strokovnim predavanjem o Marmeladi nekoč in danes ter mnogi drugi, v Deželo kozolcev privabilo več tisoč obiskovalcev. PRIJAZNO VABLJENI!


Želim vam nepozabno slovo poletju, shrambe polne domačih DOBROT, in da bo jesen tudi za vas v vseh pogledih SLADKA !


Kolumna je bila objavljena v Cajtngu 189, avgust 2014.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4