Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 14.10.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 489-krat

Patriot lokal formata?

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Še malo pa bo konec volitev in volilno leto 2014 s tremi volitvami, enim referendumom, in v občini Trebnje še z drugim krogom županskih volitev, bo končano. Ciljni sprint volitev je tu, saj je malo verjetno, da bi v letošnje leto stlačili še kakšne. Teorija sicer še obstaja, a je zelo malo verjetna.

Pa pojdimo od zadnjih nazaj. Karte so na mizi. Obrazi za občinski svet so znani in zadeve premešane. A kljub vsemu čudijo nekateri vzorci glasovanja, ko jih pobliže pogledamo. Vsi seveda radi tulimo, se tolčemo po prsih in prisegamo na lokal patriotizem. Pa je res tako, ko smo sami z volilnim lističem? Primer: neki zelo simpatičen kraj je imel prvič možnost, da izvoli svojega občinskega svetnika … Postavljen je bil kot nosilec liste, a kljub vsemu jamranju, kaj vse je narobe in kaj vse ne štima, svojemu človeku, sokrajanu ni izrazil podpore večje kot 10-15%. Če to poenostavim – upajo, da nekdo, ki ni sovaščan/sokrajan bolje pozna razmere v njihovem kraju oz. vasi kot domačin in bo v občinskem svetu krvavel za nekoga, ki ga komaj pozna. Če sploh. Dvomim, a upanje naj jim ostane, saj imajo volivci skoraj vedno prav. Pa takih primerov je še in še. Recimo, da nekdo kandidira za krajevno skupnost in tudi kot nosilec liste za občinski svet. Za krajevno skupnost ga ljudje množično prepoznajo in podprejo, da z veseljem vidiš %, ki ga je dosegel. Torej ima lokalno zaupanje za najožji in elementarni del lokalne samouprave. A ko se o tem istem kandidatu za občinski svet odpre zgodba, mu dajo košarico. Resnično ne razumem ali je to smiselno. Človeku, ki je v občinskem svetu, bi bilo namreč bistveno laže speljati zadeve tudi v krajevno skupnost. To verjetno priča o tem, da morda premalo poznamo sistem delovanja lokalne skupnosti od najnižje ravni naprej.

Tudi pri državnozborskih volitvah se je pokazalo, da je za mnoge meja občine pri Rdečem Kalu, Dobravi oz. Biču ali Zagorici, velja tudi za mentalno mejo in občo percepcijo stvari ter razmer. »Na videz« so pač najštevilčnejši ostali apatični, kljub vsej silni želji po evropeizaciji Trebnjega. Drugi spet, upajoč, da jim bo tujec pomagal, so ga izvolili. Če seveda sedaj, ko so na voljo številke in rezultati analiziramo zadeve, bi in bo moralo marsikomu postati jasno, da je pravljic in tvezenja konec. Številke kažejo in ne lažejo!

Seveda pa bi tu veljalo spomniti na izkustveno učenje. Ker ne vemo, kdaj nas spet zadenejo državnozborske volitve, velja razmisliti, kdaj bo Trebnje oz. nekdanje ozemlje nekoč celovite občine Trebnje imelo sedež v DZ. Volilna matematika kaže, da samo takrat in izključno le takrat, ko se bo podprlo majhne, saj bi se tako že s slabimi 500 glasovi na nekaj podlage dobilo poslanca/ko. Razen, če je ta volilna matematika komu tako priskutna in je na podlagi egoizma in samovšečnosti ter samozadostnosti tako zaverovan vase in do te mere, da vidi le svoj vrtiček in svoje posle, ki pa z blagostanjem ljudi nimajo nič skupnega.

Pa se dotaknimo še evropskih. Ker nas mačeha Evropa utaplja v neoliberalni politiki in posiljevanju razprodaje premoženja je treba reči še kako o evropskih volitvah. Trebanjci smo imeli svojega človeka na eni izmed list. Edini je bil! Mnogi tega sploh niso vedeli. Glede na to, da smo lokal patrioti z veliko začetnico je prav čudno, da je domorodec dobil le nekaj krat po sto glasov. Volilna matematika namreč kaže, da bi ga v Bruselj, z podporo občanov občine Trebnje in nekaj malega skromne podpore delov naše nekoč velike občine, tja tudi lahko v praksi izvolili ter tako Trebnje tudi formalno spremenili v evropsko z evro poslancem. Prepričan sem, da ne bi škodilo, ne za turizem, ne za gostinstvo ne za potrošnjo. Še kak evropski seminar bi morda lahko gostili pri nas. Pa še kaj bi se pozitivnega zgodilo – morda bi celo izginil pridih dolge blatne vasi.

A sedaj je, kar je. Bobu bob je treba reči. Morda celo bobu stop! Za ciljni sprint bo tako ostalo le še eno vprašanje – kdo bo župan? Na lokalni patriotizem pa očitno ne gre staviti kot na tehnico, saj je prav ta doma le v gostilni, zidanici, ob šanku oz. povsod tam, kjer se ne odloča. A kot kaže bo najhuje to, da lokal patriota ni in ga ne bo doma na volilno nedeljo. Kljub vsemu skoraj vsak drugi lokal patriot brez dvoma upa, da bo za njegovo rit poskrbel nekdo drug in pozablja, da je politika KUR***A, a vseeno odloča o kakovosti našega življenja …


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4