Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 17.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,378-krat

Otvoritev podružnične šole v Šentlovrencu: “Hura, zmagali smo!”

Razprava ali je podružnično OŠ Šentlovrenc vredno obnoviti ali ne, je bila v preteklih letih pogosto na dnevnih redih organov, ki o temu odločajo ali pač dajejo o temu samo mnenje. Bilo je izrabljenih veliko besed ali šolo kar ukiniti ali jo morda le oživiti, in tudi javnega črnila je bilo porabljenega toliko, da bi lahko porabo merili v kilometrih. Dokler ni prevladalo spoznanje, da kraj z okolico brez šole enostavno ni več tisto, kar je bil ali kar naj bi bil. Otvoritev prenovljene šole s sloganom HURA, ZMAGALI SMO, se je vendarle zgodila – v petek, 14. 2. 2014, ob 17h.

SONY DSC

Zaradi muhastega vremena med obnavljanjem se je dan otvoritve šole zavlekel. Med prenavljanjem šole so se tukajšnji učenci vozili in se drenjali v zasilnih prostorih s trebanjskimi učenci, ter spoznali, da je nekaj tudi v znanem pregovoru: Ljubo doma, kdor ga ima.

S poukom so učenci začeli v domači šoli šele v letošnjem letu. Zato, in predvsem zaradi usklajevanja primernega časa, se je tudi uradna otvoritev zgodila šele minuli teden. Kako težko pričakovana je bila, se je videlo po udeležbi na otvoritvi. Dvorana že dolgo ni bila tako nabito polna, da bi ljudje sedeli celo na telovadnih gredah. Številni obiskovalci niso imeli kam sesti in so morali preprosto stati. S svojo navzočnostjo so otvoritev počastili nekdanji in sedanji učitelji ter učenci iz različnih okolij, poleg trebanjskega župana Alojzija Kastelica in podžupanje Nade Pepelnak pa še mirnski župan Dušan Skerbiš in župan občine Mokronog – Trebelno Anton Maver.

Ravnatelj OŠ Trebnje Rado Kostrevc, kamor podružnična šola Šentlovrenc sodi po organizacijski plati, je na otvoritvi prenovljene šole s citatom besed Marka Twaina ponazoril in poudaril, zakaj šolo tako zelo rabimo. Twain je namreč nekoč zapisal: »Ko sem bil še deček ob Mississippiju, so v mestnem svetu predlagali, da bi zaprli javne šole, ker so predrage. Takrat je star kmet rekel, da s prenehanjem gradnje novih šol ne bodo nič privarčevali – saj bo za vsako zaprto šolo treba zgraditi nov zapor.«

SONY DSC

Tako imenovana energetska obnova podružnične šole je stala skoraj 300 tisoč evrov. Delno jo je financirala Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada, za kar je občina pridobila 180 tisoč evrov nepovratnih sredstev, nekaj manj kot 120 tisoč evrov pa je zagotovila sama. Obnovljena je bila fasada šole, ki je bila v celoti izolirana in zaključena z novim ometom. Dodatno je bila izolirana podstreha, tla v pritličju in klet. Zamenjana so tudi vsa okna. Vgrajene so bile nove svetilke, zamenjani radiatorski termostatski ventili, nameščene so prezračevalne naprave in razvod za prezračevanje. Vgrajen je nov ogrevalni sistem s kotlom na lesno biomaso (kombinacija peleti ali sekanci). Stare Lucove peči so v učilnicah naredile prostor novim dejavnostim.

Občina je v sodelovanju z vodstvom šole organizirala še nujna vzdrževalna dela. Med drugim – napeljavo toplotne sanitarne vode v vse učilnice, brušenje in lakiranje parketov, pleskanje celotne stavbe in sanacijo sten, ureditev dostopov v stavbo in saniranje radona v stavbi. Brez kakršnegakoli pretiravanja lahko zapišemo, da je v strokovno plat obnove šole veliko svojih prizadevanj vložila Darinka Trdina, ki v občini vodi družbene dejavnosti. Župan Alojzij Kastelic se je v nagovoru priklonil tudi firmi CE Invest, ki je obnavljala šolo, kot tudi nadzornikom, zlasti Jožetu Urbiču, ravnatelj Rado Kostrevc pa je zaslužnim kot priznanja podelil likovna dela osnovnošolcev.

Župan ni pozabil opozoriti navzoče, da je prihodnost šole in življenje v njej v rokah krajanov in njihovem sožitju. Optimistično je oznanil, da bo že v letošnjem letu v prvi razred vstopilo več kot deset otrok. Upajmo, da njegove besede v zvezi z načrtovano ustanovitvijo oddelka vrtca v Šentlovrencu niso namenjena zgolj prihajajočim volitvam, kajti marsikdo ga bo kmalu prijemal za besedo. Že samo nakazana obljuba namreč dela hud dolg.

SONY DSC

Učiteljskemu zboru in vsem, ki so pomagali do obnovitve osnovne šole se je v imenu staršev oziroma v imenu njihovega sveta zahvalil predsednik Jože Rajnar. Predstavniki PGD Šentlovrenc so se šoli za sodelovanje javno zahvali s posebnim priznanjem. Prav tako je šola dobila spominsko darilo Podružnične šole Dobrnič. Kako veliko pomeni prenovljena šola krajanom pove tudi dejstvo, da se je zaradi sodelovanja na prireditvi ponovno sestal MePZ Strune, ki je prenehal z delovanjem in odlično zapel med prireditvijo.


Maček Muri kot veledogodek ob otvoritvi prenovljene šole v Šentlovrencu

Koliko prijaznejša je domača, manjša šola in kako lažje gre v male »bučke« osnovnošolsko znanje, ko je v njej manj učencev, s katerimi se lahko intenzivno ukvarjajo učitelji, so pokazali učenci in učiteljice na otvoritvi šole. Zaigrali so namreč gledališko predstavo, ki sta jo po znani pravljici Kajetana Koviča za oder priredili učiteljici Alenka Kolar in Teja Zajc. Glasbeno opremo je dodala z učenci Martina Nemec, kitarsko spremljavo je imel Uroš Primc, sceno pa sem izdelal avtor zapisa. Odlično in doživeto so v predstavi sodelovali čisto vsi učenci in navdušili polno dvorano občinstva, ki jih je nagradila z gromkim aplavzom. Lahko bi celo zapisali, da so presenetili, kajti nihče ni pričakoval, da lahko ena majhna šola naredi iz pravljice pravi mali spektakel. Celo funkcionarji so morali v svojih pripravljenih nagovorih dodajati laskave ocene za izjemno predstavo. Tudi na sprejemu, ki so ga pripravili starši in prijatelji šole, ni manjkalo pohval in laskavih besed, da so mali igralci dobili zaradi ponosa kar mala krilca in so ponosno hodili po prstkih.

Zgodba v predstavi je primerna času. V Mačjem mestu se vsi vneto pripravljajo na čiščenje umazane reke. Samo Muca Maca vzvišeno zavrača sodelovanje in prednost daje osebnemu počutju, lagodju in zabavi. Na pravo pot stopi šele, ko spozna, da so jo zaradi sodelovanja pri reševanju skupnih vrednot in v humani nalogi zapustili vsi prijatelji …

Za piljenje svojih vlog v predstavi otroci niso imeli veliko časa. Predvsem zaradi tega, ker dolgo niso imeli za vadbo prostorskih možnosti.. Ko je bil končno določen datum in na odru postavljena scena, ter so nove odrske luči v prepleskani dvorani močno zažarele (dvorana je krajevna in šolska telovadnica, malo pa je namenjena tudi kulturi), so se predstave lotili z vso resnostjo.

In tudi na tem področju ZMAGALI!

(BP)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4