Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 825-krat

Organizatorji obljubljajo najbolj čarobno Kresno noč doslej!

V Mirnski dolini poleg že priznane Dežele kozolcev vztrajno obujajo tradicijo prednikov tudi z izvirnimi prireditvami ter tako uspešno gradijo svojo prepoznavnost in konkurenčnost. V Mokronogu tokrat vabijo na že 25. Kresno noč, ki se letos bogatejša ponovno vrača v trško jedro. Čarobno dogajanje bo 20. in 21. junija potekalo pod sloganom »Čarobnost Kresne noči«.

Krasna noč 2007-

Tradicija praznovanja kresne noči sega vse od keltskih žrtvenih obredov in germanskega čaščenja drevesnih duhov. V indoevropskem prostoru predstavlja najbolj magično obdobje v vsem letu. Takrat svoje moči preizkušajo škrati, vile in druga nadnaravna bitja, praznovanje pa je nabito z magijo in čarovništvom. Vse to pa velja tudi za Kresno noč v Mokronogu.

Prvo novodobno praznovanje Kresne noči so v Mokronogu organizirali že pred 41 leti, davnega leta 1973. Prireditev je postala prepoznavni znak kraja z močno tradicijo in tako kot veliko stvari doživljala svoje vzpone in padce. Tradicionalni organizator, Turistično društvo Mokronog, je kulturno obarvano prireditev dolga leta uspel držati v trškem jedru. »Prebivalci Mokronoga se še živo in z velikim ponosom spominjamo folklornih plesov skupin iz celotne bivše Jugoslavije, ki so se vili okoli naselja vse do ruševin mokronoškega gradu, kjer smo se v plese vključili tudi mi,« se spominja Mateja Vrabec, vodja programa letošnje prireditve. V najboljših letih si je prireditev ogledalo več tisoč obiskovalcev. V zadnjem obdobju je prireditev žal izgubila svoj naboj in postala bolj podobna veselici, zato je toliko večje navdušenje ob napovedi jubilejne, 25. Kresne noči, ki se ponovno vrača v svoji stari obleki na trg.

Letošnja Kresna noč bo zaobjela več prizorišč v ožjem Mokronoga. Uvod v pestro dogajanje bo izdelava venčkov in krasitev trga v petek popoldan, v katerega bo vključena vsa ožja lokalna skupnost. Prijazno vabljeni tudi vi! Sobota se bo prebudila s tradicionalnim kramarsko živinskim sejmom, ki živi tu že vse od časa Marije Terezije in poteka na trgu vsako tretjo soboto v mesecu. Sobotno dogajanje bo sicer zaznamoval bogat športen, kulturni in zabavni program ter različne delavnice za otroke. Zvečer, ko bo na sporedu tudi uradna otvoritev jubilejne Kresne noči, se bo na glavnem prizorišču med drugimi predstavilo Društvo vinogradnikov Mokronog, tokrat z novo cvičkovo princeso Majo Žibert. Vrhunec večera bo osrednji kulturni dogodek »Noč kot pravljica«, na katerem ne bo manjkalo za prireditev značilnih baletnih vložkov, katerih koreograf je že tradicionalno Mokronožan Janez Mejač, in prižig kresa. In ko bo noč postajala vse bolj čarobna in nabita z magijo, nas bosta obiskala še čarodej Wladimir in bruhalka ognja. Sledilo bo rajanje do jutranjih ur z ansamblom Malibu, ki bo v primeru slabega vremena v šotoru na osrednjem trgu.

Svoj prihod v Mokronog lahko na ta dan popestrite tudi z obiskom Dežele kozolcev v Šentrupertu. V sklopu prireditve Poletna muzejska noč bo imela svoja vrata odprta cel dan. Vse podrobnosti pestrega programa Kresne noči so na voljo na spletni strani TD Mokronog in na Facebook-u.

(MP)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4