Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 16.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,520-krat

Operativno članstvo PGD Trebnje sestavlja 54 gasilcev, ki je za nas pripravljeno iti kadarkoli skozi ogenj in dim

O PGD Trebnje oz. njihovih intervencijah vidimo, slišimo in beremo veliko, nikoli (ali pa zelo redko) pa se ne omenja številk, statistike. Ravno tako se ne ve, koliko njih skrbi za našo varnost, pa nenazadnje tudi – katere intervencije so bile za njih najbolj stresne. Nekaj minut za Cajtng.com si je vzel poveljnik PGD Trebnje Lovro Hren, nekaj vprašanj pa smo pustili še odprtih za pozno pomlad, ko bi naj o PGD Trebnje spregovorili še enkrat. Tik pred 130-letnico delovanja …

gasilski dom 2013

Gasilski dom gasilcev PGD Trebnje lani, ko so naredili novo streho. (Foto: PGD Trebnje)

 • Kakšno leto je za PGD Trebnje?

Leto 2013 je bilo za gasilce in gasilke PGD Trebnje kar naporno. Plan dela, ki smo si ga zadali na volilnem občnem zboru, smo kljub vsesplošni krizi s predanim delom v celoti izpolnili.

 • Je bilo intervencij več ali manj? Gre ta trend na gor ali dol?

Operativna enota je v lanskem letu opravila 74 posredovanj ob različnih vrstah intervencij, kar je največ v 130-letni zgodovini društva. Število intervencij z manjšimi odstopanji narašča ves čas. Leta 2001 smo opravili 26 intervencij, lani pa že 74, kar je 4 več kot v letu 2012.

 • Katere vrste so posamezne intervencije, katerih je največ?

Število intervencij se glede na vrsto posredovanj spreminja iz leta v leto. V letu 2013 smo glede na prejšnja leta ugotovili povečanje števila prometnih nesreč in tehnične in druge pomoči, število požarov in drugih nesreč pa se je zmanjšalo, kar pa ne kaže realne slike o zahtevnosti posredovanj. Čeprav smo imeli 5 požarov manj kot leto poprej, so bili vsi požari zelo zahtevni – od gašenja tovornjaka, naloženega z avtomobili, do industrijskih in gospodarskih objektov in stanovanjskih hiš.

 • Lahko naštejeva nekaj najzahtevnejših?

24. marca se je na avtocesti ob 21. uri zgodila prometna nesreča z udeležbo tovornega vozila, naloženega z avtomobili, ter več osebnimi vozili. Po trčenju z osebnim vozilom je tovornjak zadel sredinsko ograjo, jo prebil in se prevrnil na nasprotno stran avtoceste. Ostal je kup razmetanih razbitin avtomobilov, tovornjak pa se je vžgal. Iz nasprotne smeri se je v razbitine zaletelo še eno osebno vozilo. V prvem pozivu za PGD Trebnje je bilo samo obvestilo o prometni nesreči na AC, brez informacij o obsegu. Na poti v gasilski dom sem na centru za obveščanje preveril podatke in »slika« se je popolnoma spremenila. Šlo je za požar tovornega vozila z udeležbo več vozil. Kar je še malo prej izgledalo kot rutinsko posredovanje, je postala zelo zahtevna intervencija. Med vožnjo na kraj nesreče smo po planu aktivirali tudi PGD Veliki Gaber za dobavo dodatne vode. Pripeljali smo se na vrh klanca pri Pluski, kjer je že nastala kolona, v dolini smo zagledali »baklo«, iz kabine prevrnjenega tovornjaka so bruhali plameni in se širili na vse strani, okoli tovornjaka pa polno razbitih avtomobilov … Med prebijanjem skozi kolono smo vprašali reševalce in policiste, ki so bili že na kraju, koliko je ukleščenih in poškodovanih oseb. Baje naj bi bili vsi zunaj … Od konca kolone do požara nas je čakala 100-metrska čistina, nihče ni upal bližje. Gasilski cisterni smo postavili malo naprej od požara in začeli z intenzivnim gašenjem. Fantje so se odzvali odlično, kot smo se učili na usposabljanjih. Požar so kljub pokom pnevmatik in eksplozij zračnih blazin hrabro in odločno napadli ter hitro omejili. Dovolj hitri smo bili, da se požar ni razširil na tovornjakov poln rezervoar za gorivo in ostale avtomobile. Zgorela je kabina tovornjaka in dva naložena avtomobila. Kasneje smo iz rezervoarja prevrnjenega tovornjaka prečrpali ostalo gorivo. Kljub popolnoma uničeni kabini jo je voznik odnesel brez poškodb! Vsi udeleženi so imeli v tej nesreči veliko srečo, da se ni končalo veliko bolj tragično. V takih nesrečah se pokaže vso znanje, usposobljenost ter srčnost naših gasilcev.

Gasilski dom PGD Trebnje

Gasilski dom gasilcev PGD Trebnje danes, tudi z novo fasado. (Foto: Cajtng.com)

 • Hm, kot v filmu. Le da gre tukaj presneto zares. Še kakšen tak primer??

Lahko omenim tudi 11. november, ki je bil za naše gasilce operativno najbolj naporen. V dopoldanskem času je prišlo do požara na gospodarskem objektu. Ob prihodu na kraj je ogenj že prebil streho in grozil, da bo požar prenesel na sosednje objekte, ki se držijo tega objekta. A z odločno akcijo in pomočjo sosednjih enot nam je uspelo ogenj ustaviti tam, kjer smo ga dobili in s tem preprečiti razširitev na sosednje objekte. Sledilo je premetavanje sena in odstranjevanje ostalih strešnikov z objekta. Zaradi dima smo morali delati z izolirnimi dihalnim aparati, skupaj smo porabili 43 tlačnih posod. Res garaško delo! Zaradi menjav moštva smo alarmirali dodatne sile ter že med samo intervencijo vozili prazne tlačne posode na polnjenje v GRC Novo mesto. Po odstranitvi sena smo domačinom – tisti in še naslednji dan – pomagali pri odstranjevanju ostalega ostrešja, da bi lahko čim prej postavili novo streho pred grozečim deževjem. Okoli 3. ure popoldan smo se vrnili v gasilski dom, kjer nas je čakalo temeljito čiščenje in urejanje opreme, planirane preventivne aktivnosti v Vrtcu Trebnje, vmes pa še ena intervencija – prometna nesreča pri Prelesju. Zvečer pa je sledilo še izvajanje osnovnega tečaja za gasilce. Ta dan smo skupaj opravili preko 150 ur dela. Kapo dol fantom!

 • Koliko gasilcev pa sestavlja operativno članstvo PGD Trebnje?

Operativno članstvo PGD Trebnje sestavlja 54 operativnih gasilcev, ki smo pripravljeni kadarkoli iti za vas skozi ogenj in dim. Svoj prosti čas žrtvujemo za plemenito poslanstvo – varovanje vaših življenj in premoženja. V lanskem letu smo samo na operativnih akcijah (vajah, usposabljanjih in intervencijah) skupaj opravili preko 3.500 prostovoljnih delovnih ur. Če k temu prištejemo še vse delovne akcije, redna opravila, preventivne naloge, delo z mladino, sestanke in vse ostale aktivnosti, ki so potrebne za uspešno delovanje sistema, je številka vsaj še enkrat večja … V društvu uspešno deluje tudi mladinska komisija, ki skrbi za našo prihodnost, vzgaja in izobražuje gasilsko mladino. »Kdor ne pozna zgodovine, nima prihodnosti« je misel, katere vsebino zapolnjujejo naši veterani, ki nas spremljajo s svojimi bogatimi izkušnjami in dobrim nasveti. Tekmovalna ekipa je leta 2012 ob povprečni starosti skoraj 75 let še vedno domov prinesla največji pokal! Skupaj s članicami, ki skrbijo za vsa ostala nujna opravila, nas je v društvu 150 članov.

 • V zadnjih letih ste kar nekaj postorili tudi na vašem domu?

Že predlani smo zamenjali strešno kritino in dodatno izolirali podstrešje, lani je na vrsto prišla še izolacija fasade. V letošnjem letu pa sta glavna projekta izdelava novega (v bistvu – nadgradnja) hitrega tehničnega vozila in praznovanje naše 130-letnice.

Lovro Hren

Poveljnik PGD Trebnje Lovro Hren.

 • Kaj pripravljate?

V okviru praznovanja načrtujemo nekaj dogodkov, ki se bodo z gasilsko svečanostjo zaključili 21. junija.Teden dni pred proslavo bo svečana akademija, izdali bomo bilten ob 130-letnici gasilstva v naši dolini, pripravili bomo tudi razstavo o naši preteklosti, filatelisti bodo svoje zbirke lahko obogatili z našo osebno znamko in še se bo dogajalo … Na proslavi bomo namenu uradno predali dve novi vozili ter obnovo zunanjosti gasilskega doma. Po uradnem delu seveda sledi prava gasilska veselica z ansamblom Novi spomini. Že sedaj lepo vabljeni! O vsem bodo bralci pravočasno obveščeni tudi na straneh Cajtnga.

 • Vaša je minuta za zahvale …

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem gasilkam in gasilcem, ki predano opravljajo prostovoljno gasilsko službo. Vsak od vas predstavlja zobnik, ki poganja naše društvo in operativno enoto naprej! Pohvaliti moram tudi Gasilsko zvezo Trebnje in Občino Trebnje, ki kljub krizi skrbita za sredstva za delovanje javne gasilske službe. Pozabiti ne smem tudi na vse krajanke in krajane, ki nas vsestransko podpirajo pri našem delu!

(TK)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4