Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.07.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 593-krat

Onkraj vse pameti!

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Minuli teden sem gledal in poslušal – kaj sta imela povedati ugledna slovenska novinarja Janez Markeš in Ali Žerdin v tedenski rubriki časnika, kjer komentirata razmere v Sloveniji. V sestavku sta analitično obdelala razmere po svetu, ob tem posebej omenjala pridržanje Sarkozyja, omenjala pa tudi Berlusconija ter njegove stranpoti in vse skupaj primerjala z razmerami pri nas. Lepo sta razčlenila tudi obdobje, ko sta omenjena vladala in vsak po svoje razgrajevala socialno držav, kar se je dogajalo paralelno tudi pri nas, ter direktno povedala, da je v tej primerjavi Janez Janša, ki je bil tudi v tem obdobju predsednik vlade.

V uho se mi je v tej razpravi posebej zataknila navedba, da sta v Franciji predsednika, države in vlade, sicer ločeno, ampak ob temu vsebinsko enako, komentirala priprtje: »Nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen«, »Sodišča so neodvisna in je kakršenkoli pritisk nanje nedopusten!« ter »da ni nikogar, ki bi bil nad zakonom. Niti Sarkozy!« Potem sta novinarja ta dejstva primerjala z našimi razmerami. Pri nas to vse sicer tudi velja, vendar le do takrat, ko gre za politično prevlado ene plati političnega prostora. Ko le-ta pade v šlamastiko, to ni več pomembno in so dovoljena vsa sredstva za diskreditacijo.

ENOSTRANSKOST TUDI NA LOKALNI RAVNI

Nekaj takega smo nedavno doživeli tudi na lokalni ravni, ko je ZVVS na Medvedjeku organizirala spominska svečanost ob dnevu državnosti in letos v počastitev že 23. obletnice samostojnosti Republike Slovenije ter bojev na tem kraju. Slavnostni govorec je bil Jelko Kacin. V govoru, v katerem je sicer največ pozornosti namenil dogodkom iz leta 1991, je poudaril, da se deli veterane in da se potem vedno znova delimo tudi drugod na nasprotne bregove … OK, občutimo! Pa še kako!

Za tem pa se je obregnil, da članstvo v EU ne znamo pametno izkoristiti. Seveda je s tem apologiral nase in na svoj neuspeh na volitvah. Češ, kako se ukvarjamo samo s preteklostjo in ne mislimo na prihodnost, ter se nam zato dogaja, da nas drugi dohitevajo in prehitevajo. Posebej pa se je skliceval (in zagovarjal sebe), da dokler bo volilna udeležba na volitvah 24-odstotna, se bomo seveda še srečevali s težavami.

Prav gotovo lahko vsak govorec pove svoje razmišljanje, vendar je običaj, da so na takšnih slovesnostih besede bolj spravljive, kot jih je izrekel trebanjski župan. V nagovoru se je tudi sam vlekel iz »šlamastike«, v katero je zabredel na sodiščih. Kar z jezo je omenjal krivično zaprte politične zapornike (razumeli smo ga, da misli na Janšo in presenetilo nas je, da je njegov podpornik, kajti doslej se je deklariral kot samostojnež) in vehementno poudarjal sedmo kitico Prešernove Zdravljice. Ugibam: verjetno je mislil na tisti delček, ko Prešeren opravi… prepir iz svéta bo pregnan, da rojak prost bo vsak … Khm, tudi, če si obsojen na zaporno kazen?

Občinstvu pod prireditvenim šotorom je dal čutiti, da na tak način opravičuje tuja in svoja pretekla ravnanja in dejanja. Tisti, ki mislijo s svojo glavo, so se po nagovoru kar malce posmehljivo spogledovali.

Omenjena novinarja sta dobro komentirala tudi dogajanja, ki se pri nas vrstijo pred sodišči ali pred Dobom. Nedvoumno sta povedala, da je skoraj nerazumljivo, kako nekateri normalni ljudje padejo pod vpliv voditelja in v vsej histeriji ne slišijo pozivov k zdravi pameti. Markež je dejal: »Onkraj vse pameti!«

Alo, ljudje, volitve so tu. Ne prepuščajte odločitev o izbiri ljudi, ki nas bodo vodili, drugim, sicer bomo imeli še naprej državo, kot je omenjeno zgoraj. S kupom histerikov, ki protestirajo samo zato, ker jim je tako namignil politični voditelj.

P.S.: Prireditev na Medvedjeku je bila zopet na ravni, ki jo dosežejo organizatorji malo kje. In: navzočim so veterani postregli res imeniten pasulj.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4