Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.12.2012 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 688-krat

KOLUMNA: Odstop Kastelica – svoboda Trebnjemu!

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Mariborski župan je odstopil z besedami: »…ker ljubim Maribor …«. Pred tem so ga izključili iz stranke SLS in poklical ga je premier Janez Janša. Trebnje ni Maribor. Ampak vseeno bi bilo silno vzgojno, če bi morda iz SLS izključili podžupana Perparja in če bi morda Janša po telefonu kaj sporočil podžupanji Pepelnakovi. Na primer o tem, da Kangler sploh še ni bil obsojen in je že odstopil, zaradi Kastelica pa vesoljna Slovenija izgublja čas s spremembami zakonodaje, namesto da bi se ukvarjala z blagostanjem državljanov in izhodom iz krize.

Poglejmo, kaj nam pripovedujejo preglednice Urada za statistiko RS o tem, kako si Kastelic vsak mesec prisluži 2.000EUR neto z dodatki.

Za začetek: število brezposelnih je v zadnjem letu poraslo za 90 oseb (za 17%) na 629. Stopnja brezposelnosti je sicer nižja kot v državi, vendar v Sloveniji pada, v Trebnjem raste. Zaskrbljuje podatek, da delo išče kar 42 oseb s 7. in 8. stopnjo izobrazbe, pred enim letom pa le 27, kar pomeni 55% povečanje. V Sloveniji je med brezposelnimi 3,6% s takšno izobrazbo, v Trebnjem kar 6,7%. Vizija razvoja Trebnjega, ki jo je župan napovedoval junija letos, kje si?!

Trebanjci očitno mlade šolamo za Zavod za zaposlovanje. Ne pomnim, da bi vrli občinski svet, v katerem sedijo tudi diplomiranci, magistri in doktorji znanosti, kdajkoli karkoli spregovorili na to temo. Ali pa da bi naše vrhunske občinske strokovne službe pripravile kakšno gradivo o tem. Da ne govorim o člankih v Glasilu občanov. Take vesti so neprijetne in lahko vznemirijo ljudi. Potem začnejo razmišljati, nekateri celo na glas. In to je močno neprijetno.

Na primer plače: leta 2011 so neto plače v Trebnjem zaostajale za republiškim povprečjem za 6,7%, letos zaostajajo za 9,4%, zaostanek se je povečal za 40%. Res, ugleden napredek.

Gornje podatke bomo utemeljili tudi z naslednjim podatkom: investicije v nova osnovna sredstva so se v Sloveniji med letoma 2008 in 2010 zmanjšale za 30,4%, v Trebnjem pa za 34,6%. Kar povzroča nadaljnje zmanjševanje števila delovnih mest, kot smo že videli, zlasti tistih z višjimi stopnjami izobrazbe, ki jo zahtevajo nova osnovna sredstva. Ki jih je vedno manj.

Še pomnite trebanjski Beverly Hills – Cviblje – nadstandardni zazidalni načrt z infrastrukturo za 3. tisočletje, ko si za gradbeno dovoljenje smel projektirati ogrevanje samo na kurilno olje ali utekočinjeni naftni plin, vse za dobrobit nebotičnikov v Dubaju. Parcele samevajo, sem ter tja se tam občasno pase kak konj. In nova stanovanja v Levjih in Rimskih dvorih, vila bloki na Cvibljah – zdaj prazna, morda čakajo na Kitajce ali Ruse.

Poglejmo v podatke Statističnega urada RS: leta 2011 je bilo v Trebnjem vsega skupaj 6.016 stanovanj, od tega naseljenih 4.209, vikendov 317 in praznih stanovanj 1.490. In da ne bi kak pametnjakovič modroval o ruševinah in starih, neuporabnih stanovanjih, od praznih stanovanj jih je bilo kar 184 zgrajenih leta 2006 in pozneje. Ob več kot 1.000 praznih stanovanjih so metali denar v nova prazna stanovanja. Še pomnite, kako je župan razpredal o potrebnih stanovanjih za priseljence, mladih družine iz vse Slovenije, mlade strokovnjake? Malo jutri, še domači strokovnjaki ostajajo brez služb.

In za koliko let se je zavleklo sprejemanje občinskega prostorskega načrta, ker ministrstva niso hotela potrditi novih zazidljivih zemljišč. Za koga naj bi zidali ob toliko praznih in neprodanih, tudi novih stanovanjih? Tisti, ki so želeli pozidati travnike od Praproč do Medvedjega Sela, so vztrajno zavirali gospodarski razvoj in nova delovna mesta, ker se ni dalo graditi niti gospodarstvu namenjenih stavb.

Menite, da si Kastelic zasluži svojih 2.000 EUR neto vsak mesec z dodatki? Menite, da Kastelic ljubi Trebnje? Menite, da Kastelčevi podporniki v občinskem svetu sploh vedo, kako Trebnje nazaduje? Menite, da naj občinski svet odstopi?

Odstop Kastelica – svoboda Trebnjemu!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4