Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.10.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Jože Povšič | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 580-krat

Odgovornost za korupcijo, kaj je že to???

Piše: Jože Povšič

Piše: Jože Povšič

Novinar iz Ljubljane Peter Petrovčič je pred dnevi napisal, da smo veliko govorili o ljudski nezaupnici, odpoklicu obsojenih in skorumpiranih politikantov. Za več politične higiene v naši družbi. Proteste po celotni Sloveniji so sprožili protesti v Mariboru, zaradi korupcije, kjer se je ljudem »utrgalo« zaradi nekdanjega župana Kanglerja. Ta je župansko funkcijo razumel po svoje, kar dokazujejo kazenski postopki zoper njega. Kangler pa ni edini občinski funkcionar, ki ima težave z zakonom! Je pa edini, ki je pod pritiskom javnosti in obtožb odstopil s funkcije župana, kar mu ljudje štejejo za kanček zdrave pameti.

Petrovčič pa je takoj za Kanglerjem navedel, da “jugovzhodno od glavnega mesta Ljubljane, v občini Trebnje, županuje Alojzij Kastelic, ki je bil v zadnjih letih pravnomočno obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi treh kaznivih dejanj. Pred dnevi pa je bil na prvi stopnji na sodišču zaradi zlorabe uradnega položaja in ponarejanja uradnih listin kaznovan na dodatnih 14 mesecev pogojne zaporne kazni.« Kastelic pa ni odstopil tako kot Kangler, da o kančku zdrave pameti ne govorimo!

Pred tedni sem se kot član civilne družbe in urednik v Trstu pogovarjal z visoko preedstavnico EU, s podpredsednico Evropske komisije Viviane Reding. Poleg podpredsednice je Redingova zadolžena tudi za pravosodje. Vprašal sem jo, ali ve, da je Slovenija ena od najbolj skorumpiranih držav in da na javnih funkcijah v Sloveniji vedrijo celo pravnomočno obsojene osebe. Pokazal sem ji primer obsojenega in skorumpiranega župana občine Trebnje, Kastelica. Odgovorila mi je: »Vem, vem!« in nadaljevala, da se bo »Evropska komisija z vsemi sredstvi borila proti korupciji in klientelizmu, ki uničujeta tako državo kot občine!«

Redingova je poudarila nekaj važnih dejstev: »Vsaka država potrebuje močan parlament, ki nadzoruje delo vlade!« Analogno, vsaka občina potrebuje močan občinski svet, ki nadzoruje delo župana! V Sloveniji je dejansko ravno obratno! Parlament je glasovalni stroj »poslušnih« poslancev političnih strank, ki deluje v obratno, po diktatu vlade. Isto je na lokalni ravni, ko občinski šerifi (župani) z raznimi političnimi intrigami podredijo občinski svet sebi v prid, npr. z nezakonito tajno koalicijsko pogodbo. Z zakonom predpisana nadzorna vloga občinskega sveta nad županon pa ne deluje, kar je v škodo občini, njenim financam in občanom.

Glede korupcije je Redingova izpostavila učinkovit pravosodni sistem ter preglednost kot ključne elemente demokracije. “Proti korupciji se je potrebno boriti z vsemi sredstvi in na vseh ravneh. Glede korupcije je treba spremeniti mentaliteto družbe. Korupcijo in obsojene politike je treba odstraniti iz demokratičnega sistema EU!” Torej, tudi iz občine Trebnje!

V Trebnjem pa imamo tudi smetarsko burlesko, v kateri se očitno vidi, da ne obsojeni Kastelic, ne njegova politična ekipa, ne vedo, kdo pije, kdo plača! Očitno se vidi, da vsak posebej ščiti svoj nezaslužen mandat! Za občino Trebnje, ekologijo, red na smetišču v Globokem, pa jim je figo mar! Smetišče je polno, na njem pa je polno Romov. Vse to je sramota za (ne)odgovorne, kako ravnajo z deponijo Globoko, ki smo jo, s svojim večinskim denarjem od taks, zgradili občani prejšnje občine Trebnje. Iz nekoč ekološkega parka Globoko je v zadnjih letih nastalo zanemarjeno smetišče, kjer imajo glavno besedo politikanti in smetarski mešetarji, na smetišču pa kraljujejo Romi. O trebanjski smetarski burleski je obveščen tudi minister Dejan Židan, zadolžen za okolje. Ministra sem vprašal: »Ali boste s svojo avtoriteto preprečili, da bodo občinski šerifi in smetarski mešetarji vozili smeti sem pa tja po Sloveniji, iz Pirana v Globoko v občino Trebnje, skoraj 400 km tja in nazaj, brez soglasja okoliških prebivalcev, na pravcato smetišče, kjer kraljujejo Romi!«

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4