Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.12.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,512-krat

Ocenjevali smo vidnost policijskega vozila: Še vedno je modra barva na policijskem vozilu tista, ki požene adrenalin po žilah!

Slovenska policija je 10. novembra 2014 v testiranje prejela pet specialnih policijskih vozil, vse z namenom – da v živo preverijo oz. preizkusijo novo dizajnirana policijska vozila, ki imajo po novem ob znanih modrih odsevnih nalepkah tudi rumene. Enega od teh je v nekajdnevno uporabo dobila tudi Policijska postaja Trebnje, kjer je pri testiranju vidljivosti vozila v nočnem času sodelovala tudi naša ekipa.

Odsevnost policijskih oznak 1 15

Rumena odsevna nalepka se sicer vidi tudi ponoči, a še vedno je modra odsevna nalepka tista, ki nam da vedeti, da gre za policijsko vozilo. Sploh pri večji oddaljenosti.

Na Policijski upravi Novo mesto so v novembru začeli s testom vozila Renault Megane Grandtour GT Line dCi 130 Energy (gre za enega od zgoraj omenjenih petih vozil, ostala so VW Golf Variant 1,6 TDI, Škoda Octavia Combi 1,6 TDI, Peugeot 5008 Style 1,6 HDi in Dacia Duster 1,5 dci 4×4), za nekaj dni pa so ga – kot ena izmed le treh policijskih postaj na območju Dolenjske – prejeli tudi na PP Trebnje.

Da bi kar najbolje ugotovili odziv policistov in občanov glede vidnosti oz. vpadljivosti vozila podnevi in ponoči, se policisti te dni več pojavljajo v javnosti, seveda z novim vozilom, ob rutinski kontroli prometa pa voznike povprašajo tudi o vidnosti njihovega vozila. Večina voznikov pove, da so vozila še veliko bolj vidna, kar je definitivno posledica rumenih odsevnih nalepk na vozilu.

Ko so testirali nočno vidnost, se jim je priključil tudi Cajtng. Na testiranje smo se odpravili v petek, 28. novembra 2014, okoli 18.45 ure. Sodelovala sva lastnik Cajtnga Goran Smuk in znan mirnski snemalec Janez Janežič, ki se je odzval našemu povabilu, da bi vidnost vozila (za)beležil tudi s profesionalno kamero (nastale video posnetke bomo dodali naknadno, op.a.).

Za točko, kjer naj bi stala policijska patrulja, smo izbrali ravnino od Poljan proti Karteljevemu, saj smo iskali počivališče, ki ni osvetljeno z javno razsvetljavo, hkrati pa bi naj bila cesta do le-tega kolikor toliko ravna, da bi lahko dejansko ocenili, če se novo policijsko vozilo vidi (opazi, zagleda) na 500, 200, 100 ali 50 metrov.

Opravili smo tri »mimohode«. Najprej smo se mimo postavljene policijske patrulje zapeljali s kratkimi (zasenčenimi) lučmi, nato z dolgimi (bleščečimi), tretjič pa sta iz vozila stopila tudi policista, ki sta imela na sebi rumen odsevni jopič. Tokrat smo bili torej mi tisti, ki smo osvetljevali policijski avto, pri nadaljnjem preizkušanju vidnosti pa smo beležili vidnost policijskega avtomobila z razdalje 10 metrov, če ga osvetljuje drugo (cestno) vozilo. Ob koncu preizkusa smo vključili tudi »modre rotacijske luči«, da dejansko vidimo, kaj je prava vidnost v nočnem času …

Odsevnost policijskih oznak 1 16

Ko policijski avto obsvetijo vozila, ki vozijo po cesti, so lepo vidne vse odsevne nalepke (tudi rdeče, ki so sicer manjše), seveda pa tudi jopiči, v katerih so policisti.

Kaj smo ugotovili? Najprej se je potrebno vprašati, če je pri tem testu pomembno, kdaj zagledamo avto, ali je pomembno, kdaj zagledamo – policijski avto. Če gre za prvo, potem je potrebno priznati, da se rumena barva na vozilu vidi malenkost (ni omembe vredno) prej, kot modra, če gre za drugo, pa definitivno modra barva odigra tisto vlogo (rumeno svetlobo nenazadnje oddaja vsako vozilo, že če ima samo odprta vrata …). Rumeno odsevno nalepko na policijskem vozilu se je torej opazilo za trenutek hitreje kot modro, a še vedno je bila modra barva (nalepka) tista, ki je dala vedeti, da se približujemo policijskemu vozilu, kar je verjetno tudi namen novih oznak.

Zaključek oz. mnenje: Zanimivo, da je rumena barva, ki je svetla barva, bolj oz. zelo vidna podnevi, modra, ki velja za temno, pa je bolj vidna ponoči. Če bodo nova policijska vozila z novim dizajnom opremljena tudi z rumenimi sledmi, ne bo torej popolnoma nič narobe, saj (ne nazadnje so se za to potezo odločili že tudi po drugih državah, ki so tudi zagotovo naredili precej študij v to smer) zagotovo prinaša korist, ne glede na to, če rumeni odsevniki pridejo prav podnevi ali tudi ponoči. Sicer pa se ponoči, kot smo že dejali, še vedno bolje obnesejo modre odsevne črte in očitno je modra barva še vedno tista, ko požene adrenalin po žilah – podnevi ali pa ponoči!

Za sodelovanje s policisti PP Trebnje se zahvaljujemo komandirju Željku Hvalcu.

(GS)


POMEMBNO: Rezultati, zaključek in mnenje temeljijo zgolj na opažanju posameznika!

NAMEN TESTIRANJA …

Namen testiranja je, da se na podlagi neposrednega preizkusa v realnem oziroma operativnem okolju ugotovi najbolj primerna barvna podoba oz. dizajn policijskega vozila. Na testnih vozilih so nameščene različne odsevne folije, predvsem z namenom, da se na testu preizkusijo in izpostavijo najbolj uporabne in primerne. Izbrana vrsta folije (in barvni odtenek) bo nato uporabljena na novih službenih vozilih, ki bodo nabavljena v prIhodnosti. Vsako izmed testnih vozil je oblikovno (DIZAJN) drugače polepljeno (z namenom pridobitve uporabnih terenskih predlogov), tudi z različnimi odtenki, prav z namenom medsebojne primerjave testnih vozil oziroma dizajnov. Končna oblika dizajna in barv bo sprejeta na podlagi predlogov in pripomb operativnih enot.

V ta namen je bil izdelan tudi poseben anketni vprašalnik z lestvico od 1 do 5, ki ga bodo izpolnile policijske enote, ki bodo testirale vozila. Ne bodo pa opravljene raziskave, ker to, glede na lastnost materialov in spoznanj v svetu, ni potrebno. Razlike v vidnosti različnih vozil policije je pokazal že kratek preizkus, ki je jasno viden na DVD-ju in fotografijah.

Pri izbiri materialov za grafično opremo vozil slovenske policije smo uporabili pet različnih vrst materialov, ki se med seboj dopolnjujejo ter močno povečujejo vidnost vozila za cesti, ne glede na njegovo pozicijo na cestišču.

Materiali zagotavljajo:

 •  močno vidnost podnevi zaradi svoje fluorescentne barve.
 •  močno vidnost ponoči zaradi svoje močne odsevnosti in fluorescentnosti.

Odsevnost se pojavi, ko se svetloba usmerjena v določeno površino od nje odbije nazaj proti točki, s katere je ta prišla. Pri novih vozilih slovenske policije smo uporabili dva različna tipa retro-odsevnega materiala. Modra, rdeča in bela so TIPa 1, ki odseva z 100 – 10 cd/lux/m˛ in rumena, ki se uvršča med material TIPa 3 in odseva z 460 cd/lux/m˛.

Uporabljeni materiali:

 • modra (retro-odsevna)
 • rdeča (retro-odsevna)
 • bela (retro-odsevna)
 • rumena (fluorescentna)
 • rumena (retro odsevna in fluorescentna)

Modra, rdeča in bela barva s svojo odsevnostjo zagotavljajo prepoznavnost vozil policije tako podnevi kot ponoči. Fluorescentnost rumene zagotavlja odlično vidnost v megli ter slabih vremenskih razmerah podnevi, kjer odsevnost ne pomaga. Rumena (retro odsevna ter fluorescentna) pa zagotavlja odlično vidljivost predvsem ponoči in v slabih vremenskih razmerah. Njena največja prednost je v kotih odsevanja, ki so zelo široki, zato je vozilo hitro vidno.


Generalna policijska uprava

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4