Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 26.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,412-krat

Novo vodstvo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, srebrni znak tudi Cajtngu

Minulo soboto, 23. 2. 2014 so imeli člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, v Domu starejših občanov Trebnje, volilno – programski zbor.

SONY DSC

Simbolno veteransko dejanje, ki ponazarja vrednote združevanja in veteranske organizacije.

Zbor so začeli s himno in s »Simbolnim veteranskim dejanjem«, ki ponazarja vrednote združevanja in veteranske organizacije. Za tiste, ki so bili prvič na zboru, je bila simbolika nekaj novega, lahko bi rekli – veličastnega, čeravno brez kakšne velike pompoznosti.

Za veterani je v preteklem mandatu obsežno in lepo opravljeno delo, za kar ima največ zaslug, kakor so ugotovili udeleženci zbora, dosedanji predsednik Miro Resnik. Člani bi ga skoraj zanesljivo izvolili tudi za naslednji mandat, vendar je bil odločen, da je za opravljanje takšne funkcije dovolj en mandat. Kot je povedal: »Če si predsednik tako velike organizacije, v katero vložiš vso energijo, in s poštenim odnosom do dela ter funkcije, so štiri leta dolga«. Tako smo dobili novega predsednika, ki bo poslej Matjaž Malenšek iz Mokronoga, sicer že doslej dejaven član predsedstva OZVVS Trebnje.

SONY DSC

Člani Društva narodnih noš iz Domžal in harmonikarica Klavdija Ceglar.

V bogatem kulturnem programu, ki ga je povezovala Irena Tratnik – Dosso, in tudi pela, ob spremljavi odličnega pianista Blaža Jurjevčiča, člana Big Banda RTV, so sodelovali še člani Društva narodnih noš iz Domžal, harmonikarica Klavdija Ceglar, baritonist Miha Birkenjač ter na koncu igralec, harmonikar ter stari in novi podpredsednik združenja Leopold Pungerčar, ki je bil tudi delovni predsednik zbora.

Poleg vseh poročil in načrtov, ki smo jih poslušali in sprejeli na zboru, so bila podeljena tudi različna priznanja, ki sta jih vročala brigadir Marjan Grabnar, član predsedstva ZVV Slovenije in Miro Resnik, dosedanji predsednik OZVVS Trebnje. Prejeli so jih – zahvale za športne uspehe Franc Cugelj, Franc Progar, Bojan Ostanek in Janez Žurga, bronasto plaketo Feliks Ahlin in Brane Praznik, srebrni znak pa Cajtng d.o.o. (za večkratno pomoč pri promociji združenja s spletno in tiskano izdajo Cajtnga) ter Zdravstveni dom Trebnje. Spominski plaketi za sodelovanje sta dobila Občina Šentrupert (v odsotnost župana je plaketo prevzela Dani Grandovec) in Vaš kanal Novo mesto, za katerega je priznanje prevzela novinarka Živa Zakšek, ki je tudi največ sodelovala z veterani. Posebno Zahvalno listino pa je prejel neumorni kronist veteranov Alojz Grčar, ki se je podelitve udeležil kljub rehabilitaciji, saj se je v prometni nesreči težje poškodoval.

SONY DSC

Stari in novi predsednik OZVVS Trebnje, z leve Miro Resnik in Matjaž Malenšek.

Direktorica Zdravstvenega doma Trebnje mag. Vera Rozman se je zahvalila v imenu vseh prejemnikov priznanj, v nadaljevanju pa povedala kar nekaj izbranih besed, ki so navzoče “pobožale”, na drugi strani pa vsem dale tudi misliti) ekskluzivno objavljamo na koncu članka). Dušan Skerbiš, mirnski župan, ki je s svojo udeležbo najprej počastil veterane, v nadaljevanju pa postal novi član veteranske organizacije, je (v povzetku) rekel: “Zaradi drugih obveznosti nisem bil član te organizacije. Sedaj sem se včlanil zato, ker vidim, kako se delimo na ‘vaše in naše’ in zato, ker si prisvajajo nekateri osamosvojitev in zasluge zanjo, pa zato resnično nimajo nikakršnih zaslug…” (Dušan Skerbiš je bil aktivni udeleženec TO leta 1991 kot član poveljstva bataljona). Zbor so pozdravili tudi predstavniki drugih združenj, med drugim tudi veteranske organizacije Sever za Dolenjsko in Belo Krajino, predstavnik vojašnice Franca Uršiča iz Novega mesta major Dušan Dukič in drugi.

Srebrni znak za Cajtng d.o.o.

Srebrni znak Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo za Cajtng d.o.o. za večkratno pomoč pri promociji združenja s spletno in tiskano izdajo Cajtnga.

V novem vodstvu bodo naslednja štiri leta: Matjaž Malenšek kot predsednik, podpredsednika bosta Miro Resnik in Leopold Pungerčar, sekretarske posle pa bo opravljal še naprej Marko Kotar. Člani predsedstva bodo Rajko Florjančič, Alojz Piškur, Janez Potokar, Lado Markovič, Martin Kumer in Leopold Saje. Nadzorni odbor bo vodil Igor Mlakar, častno razsodišče pa Janez Potokar.

SONY DSC

Prejemniki takih in drugačnih priznanj.

Seveda se veterani niso pozabili zahvaliti dosedanjemu predsedniku Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Trebnje Miru Resniku. V spomin in kot znak pozornosti ter zahvale so mu s posvetilom in podpisi na hrbtišču vročili umetniško sliko našega umetnika Braneta Praznika.

Ob koncu srečanja je ob spremljavi Blaža Jurjevčiča ubrano zapela Irena Tratnik, novo izvoljeni stari podpredsednik Polde Pungerčar, ki je umetnik na vseh področjih, pa je raztegnil harmoniko in pozval navzoče v dvorani, da so skupaj zapeli »eno domačo« ter jih tako popeljal v veteransko druženje.

(BP, JK)

Morda bomo ljudje še bolj spoštljivi do vojnih veteranov (česar si nedvomno zaslužijo), če si pozorno preberemo nagovor direktorice ZD Trebnje Vere Rozman, katerega ekskluzivno objavljamo na Cajtng.com:

Vera Rozman 150x150

Direktorica ZD Trebnje mag. Vera Rozman

Svoboda in mir, ki ju uživamo danes, se mnogim zdi samoumevna in je zato ne znajo ceniti. Pravzaprav se včasih niti ne zavedamo več, da ju je bilo potrebno izboriti. Prepogosto se pozablja na odločne, hrabre in domoljubne posameznike, ki v kritičnih trenutkih niste mislili nase, ampak ste se z vso srčnostjo postavili v bran slovenski domovini. In ti posamezniki ste danes združeni v Združenju veteranov vojne za Slovenijo.

Veterani ste nam predali svobodno in lepo Slovenijo. Navdahnjeni ste bili z velikim optimizmom in upanjem na boljšo prihodnost zase in za svoje potomce. Prepričani ste bili, da bodo vaša etika, morala, domoljubje in žrtvovanje zgled za vse Slovence. Pravzaprav bi se vam sedanja slovenska družba morala opravičiti za vsa razočaranja, ki ste jih doživeli. Državo smo pripeljali na rob propada. Politično in gospodarsko delovanje je bilo podrejeno ozkim interesom samooklicanih elit. Povprečni Slovenec živi bistveno slabše kot v preteklosti. Na pozitivne vrednote smo praktično pozabili. Gotovo niste sanjali o taki Sloveniji, kot ste pred dobrimi 22-timi leti dostojanstveno stali na obrambnih položajih in tvegali svoja življenja.

Slovenska in širša javnost si včasih drzne iti celo tako daleč, da poskuša diskreditirati in zmanjšati pomen dosežkov in vrednot osamosvojitvene vojne. Čez dvajset let – iz varnega zavetja tople in lepo opremljene pisarne – je resnico lahko potvoriti. Vse to kaže na dejstvo, kako smo Slovenci sposobni omadeževati še tako pozitivno zgodbo in jo izrabiti v politične ali lastne interese.

Vendar obup in pomilovanje nista recept za uspeh. Da se tega zavedate tudi veterani vojne za Slovenijo, kažejo vaše vsakodnevne aktivnosti. Ne samo, da skrbite za ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno in za urejenost obeležij, s svojimi prispevki in pogledi skušate vplivati na aktualno politiko. Promovirate dostojanstvo in samozavest. Od vlade zahtevate odgovornost za ekonomski in družbeni razvoj; za socialno in pravno državo; za politično zrelo demokracijo. Lahko rečemo, da zahtevate boljšo in pravičnejšo Slovenijo, kar pomeni, da tudi danes opravljate pomembno poslanstvo. Če bi vsi spoštovali vašo vizijo in poslanstvo, če bi v ospredje postavljali družbene koristi pred koristmi posameznikov, če bi vsi opravili toliko družbeno koristnega dela kot vi, bi bila Slovenija danes država srečnih in uspešnih državljanov.

Spoštovani veterani vojne za Slovenijo!

Vaša vloga pri snovanju slovenske države je bila in je nepogrešljiva in pomembna. Nikakor se ni zaključila z zadnjim poglavjem osamosvojitvene zgodbe. Trudite se za boljše življenje vseh ljudi. In v teh prizadevanjih lahko najdemo stično točko z Zdravstvenim domom. Tudi mi imamo v svoji viziji zapisano, da se trudimo občanom zagotavljajo kakovostno življenje. Naše storitve so osnova za zdravo družbeno in naravno okolje. S svojim delovanjem želimo graditi dobre, dolgoročne in vzajemne odnose z uporabniki naših storitev in s celotno zainteresirano javnostjo, ki bodo temelj vzajemnega zaupanja, sodelovanja in spoštovanja.

In prav te vzajemno dobre odnose smo z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Trebnje gradili od najtežjih dogodkov pred več kot 22-timi leti, pa do bolj prijetnih skozi dvajsetletno zgodovino. Z veseljem smo sodelovali z vami, ker se zavedamo, kako pomembno je vaše delo. V veliko čast nam je, da ste nam dodelili tako visoko priznanje. Trudili se bomo, da tudi v bodoče ne bomo izneverili vašega zaupanja. Podpiramo vas tako z vsebinskega, kot moralnega vidika. Želimo vam, da vam ne zmanjka elana ter da nadaljujete po zastavljeni poti.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4