Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,228-krat

Nizozemski veleposlanik obiskal Šentrupert

Nizozemski veleposlanik, njegova ekscelenca Pieter Jan Langenberg je obisk v Šentrupertu začel v Deželi kozolcev, seznanil pa se je tudi s projektoma kotlarna na lesno biomaso in steklenjaki za proizvodnjo paradižnikov na Dobu.

zupan Rupert Gole sprejel nizozemskega veleposlanika, Pieter Jan Langenberg_ foto Alenka Lamovsek

Župan Rupert Gole sprejema nizozemskega veleposlanika, Pietra Jan Langenberga (Foto: Alenka Lamovšek)

Skozi Deželo kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci na svetu, je gosta popeljal župan Rupert Gole, ki je ob tem izpostavil pomen ohranjanja slovenske kulturne dediščine tudi s pomočjo tovrstnih projektov in v turistične namene.

„Dežela kozolcev obiskovalca težko pusti ravnodušnega, zato naše goste najraje sprejmemo prav tam. Projekti, ki jih snujemo, pa jasno kažejo težnjo Šentruperta po lokalni samooskrbi in energetski učinkovitosti. In to ne le v besedah, ampak tudi v dejanjih. Zato sem še toliko bolj vesel, da smo lahko veleposlaniku in kmetijskemu svetniku kraljevine Nizozemske pokazali tudi kotlarno na lesno biomaso in predstavili projekt steklenjakov za proizvodnjo paradižnikov na Dobu. Sploh, ker je Nizozemska znana po proizvodnji zelenjave. Oba gosta sta z velikim zanimanjem spremljala naše projekte in mislim da z lepimi občutki odšla iz naše občine,“ pravi župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

Dežela kozolcev, v kateri se vzpostavlja tudi Center za ohranjanje kulturne dediščine, prvi leseni vrtec, kotlarna na lesno biomaso pri šoli in bodoči lesno-predelovalni center na Puščavi so projekti, ki so jih gostoma z veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, njegovi ekscelenci Pietru Janu Langenbergu in kmetijskemu svetniku Martijnu Homanu, podrobneje predstavili, nato pa so si skupaj ogledali kotlarno na lesno biomaso na Dobu ter površine, na katerih namerava skupina Zarja postaviti steklenjake za proizvodnjo paradižnikov.

Skupina Zarja je vodilni pridelovalec paradižnika v regiji in kroji vrh ponudbe paradižnikov posebnih sort, kar dokazuje nominacija za najboljšega proizvajalca paradižnikov na svetu. Ekskluzivni dogodek, ki se ga je udeležilo 50 najboljših proizvajalcev paradižnika, je bil minuli četrtek v Berlinu. Povpraševanje presega ponudbo, zato na Dobu načrtujejo nov proizvodni objekt zmogljivosti 5 hektarjev. Naložba je ocenjena na šest milijonov evrov in bo omogočila proizvodnjo 2.500 ton paradižnika ter nudila zaposlitev do 50 delavcem. Partnerja v projektu sta še Energetika Šentrupert, ki bo dobavljala toplotno energijo, in Zavod za prestajanje kazni zapora Dob, iz katerega se bodo zaposlili zaporniki odprtega oddelka. Projekt je primer dobre prakse, saj popolnoma zaokroža povezavo med proizvodnjo lesne biomase ter toplotne energije in elektrike, zaposlovanjem ranljivih skupin ter pridelavo varne, zdrave in lokalno pridelane hrane.

(PK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4