Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.08.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 716-krat

NEKOČ: Sex, Drugs & Rock’n’Roll; DANES: Trebanjska “transverzala” + pametni telefon

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Da vidim, če vas je, mladine, kaj v hlačah? Sam sem namreč že mlajši fosil, v poznih tridesetih. Si upate? Ja, provociral vas bom čez celotni članek! Cvilite o tem, kaj bi bilo treba naredit’, pa še to – zgolj na mladinski trebanjski transverzali, skriti v kotu ali v virtualnem svetu. Prejšnje generacije so hodile, v vašem imenu, “težit” županom, naj jim naredi center, a se nikoli nič ni dalo. Posledica vsega tega pa je, da v Trebnjem še vedno ni mladinskega centra.

A si upate obrniti pristop, zamenjat pametni telefon, tablico, prenosnik ali pa miško na vaši stacionarni postaji za kako bolj primitivno orodje?

Ključno vprašanje je – kaj ste vi, mladina v občini Trebnje, pripravljeni naredit, da bi tak center sploh dobili. Sploh ni nujno, da le-ta stoji v Trebnjem. Nasprotno, tudi lokacija izven Trebnjega odpira kar nekaj področij, kjer bi mladi lahko dokazovali, iz kakšnega testa ste. O tem sem pisal že v mladinskih delovnih zadrugah za zaposlovanje mladih, a kot vidim, imate dobre žepnine. Se je pa vzpostavil kontakt z Belokranjci, ki so zavihali rokave. Naj jim bo uspešno in donosno!

Mladinski center namreč ni samo prostor za žur in zabavo, pač pa predvsem poligon za ustvarjanje, predstavitev dosežkov, lansiranje novih idej, središče alternativnega mišljenja, brušenja pristopov, mesto razstav, utripa alter scene itd…. A kako do tega centra? V tej krizi vam ga, draga mladina, nihče ne bo naredil na ključ, z vso opremo in še sponzorstvom za mega otvoritveni žur, z mednarodno priznano glasbeno skupino. POZABITE NA TO!!!!

Se pa do centra da priti po kapljicah. Najprej pa seveda razčistite, sami pri sebi, če center res želite/potrebujete, in kaj ste za to pripravljeni postoriti? Kakšen pa je kapljični sistem in kako mu pristopiti? Danes so moderni razpisi in projekti. Za mlade, zlasti v obdobju od 18-28 let, je v obtoku kar nekaj dosegljivega denarja in to je predpogoj, da se zadeva odpre. Ni važno kdo zažene stvari, samo naj jih za vraga že kdo – mladi, kje ste?!!! Samo en zajc, korenček pa še kdo, ki mu ni vseeno, so premalo. Saj vas vidim le na ŠVIC-u in trebanjski transverzali. A, da ne veste, kje je mladinska trebanjska transverzala? Vam povem (brez reklam, uporabite le malo domišljije) … izhodišče je pri čist tastarmu, potem mimo kofi makerja, sledi še kaka pica (da ne ošvohniš, ko se spustiš v dolinico). Sledi postanek v enem od najboljših beograjskih klubov, ki jih krasi rdečo bela barva z znanim simbolom v obliki zvezde, nato postanek v Bruslju (prestolnica je pač pomembna in ciljni vzpon do maksimalke). Tudi sestop je povsem enak, le smer je obratna. Pa s to potjo seveda ni nič narobe, je pač sestavni del odraščanja mladine, ki se mora družit. A potem se vsaj družite in komunicirajte preko jezika, glave, telesa. Me prav zanima, kakšen bi bil odziv, če bi kdo od gostincev naredil žur, kjer bi bil vnos pametnih telefonov, tablic in podobnih stvarc – prepovedan in bi jih na vhodu morali oddati. Po mojem bi v sebi že po 30 minutah spet našli – ljudi, ki veliko zmorejo, znajo in želijo.

Povedano drugače – spravite se skupaj, pa dokažite, da ste sposobni – pleskat, postavit pregradno steno, narediti leseno teraso pred centrom, zagrabit za samokolnico in uredit zelenico pred objektom, eksplatirat zemljo okrog centra, če bo le-ta na voljo. In če ne gre drugače – tudi sami vlit temelje, če bo hruška pripeljala beton. Pa mi verjemite, da bi se morda tudi kak foter usmilil in vam priskočil na pomoč, da bo lažje. No, pa smo spet pri vprašanju – kako pa naj to naredimo, tega ne znamo … Drži, en sam vsega tega ne zna, ampak – če se vas zbere skupinica, ki si bo razdelila področja dela, le-ti pa okoli sebe zberejo še 2-4 ljudi za pomoč, imate dostojen center v 3 – 5 letih pod streho. Pa tudi občina bi sigurno kak € še kje spraskala. Samo pristop obrnite in postanite ambiciozni, povejte česa ste sposobni in kaj boste naredili sami. Če imate željo, da se zadeve spremenijo in ko boste naredili korak ali dva, se vam bodo odprle poti, ki bodo globoko v sebi skrivale razvoj mladih in uspešnih ljudi, razvijanje potencialov in gradnjo orodij, s katerimi si boste lahko služili kruh.

Če se vas skupinica zbere, kak petek, na večer, ob obremenitvi jeter, pa lahko najdemo tudi skupne rešitve. A si upate po tej poti???

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4