Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 23.04.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 704-krat

Nekaj za realno in verodostojno sliko iz uvodnika »vašega župana« v Glasilu občanov … (apr. 2014)

Piše: mag. Janez Slak

Piše: mag. Janez Slak

Vaš (moj le po sili razmer) župan v Glasilu občanov v uvodniku zapiše »Nepremičninski davek je padel!« Bombastično. Fino. Kdo pa je vesel novih davkov?

Sicer je članek v celoti, kot vedno, poln samospevov in poveličevanja lastnega ega (v naslednjih številkah, ker se bližamo volitvam, bo tega še več).

Ne bi bilo modro vedno znova demantirati navedb »vašega župana«, ker bi mu s tem delali brezplačno reklamo. Tudi jaz tega v bodoče ne nameravam, tokrat bom prekršil zarečeno, kajti pripadnost moji večletni službi mi narekuje, da le pojasnim pametovanje občinskega funkcionarja.

Se zavedam, da bi moral to pisanje objaviti v istem glasilu in tudi vem, da mi zakon daje pravico objave na istem mestu javnega medija, se pa tudi zavedam, ne glede na to, da je glavna urednica moja krajanka, da mi to v letu dni, kljub zakonski pravici, ne bi uspelo. Zato objavljam spodnje pisanje v meni dostopnem mediju.

Pa pojdimo lepo po vrsti k omenjenemu članku.

1. »Vaš župan« se sprašuje – kdo bo odgovarjal za porabljenih 40 milijonov evrov, kolikor je stal propadli projekt (nepremičninski davek se misli s tem projektom). Stroški, ki so povezani z nastavitvijo nepremičninske evidence v letih 2006 in 2007, stroški obveščanja o posplošeni vrednosti nepremičnin v letu 2010 ter stroški obvestil o poizkusnem izračunu davka na nepremičnine v letu 2014, so znašali 16.477.000 €. Ali drugače povedano – to pomeni 2,5 € po eni nepremičnini (v bazi geodetske uprave je preko 6,2 mio nepremičnin oz, 0,20 € po podatku o nepremičnini, v bazi se vodi nekaj več kot 80 mio podatkov za vse nepremičnine v RS). Morda ima »vaš župan« prav, da bi se s tem denarjem lahko zgradilo deset 14 oddelčnih vrtcev. Ampak bog ne daj, da bi gradil »vaš župan«, kajti teh bi bilo komaj pet.

2. Poimenovanje ulic na zahtevo Geodetske uprave RS je drug neresničen podatek v tem članku. Geodetska uprava v postopku imenovanja ulic sodeluje le v fazi priprave tehničnih podlag. Začetek postopka sproži lokalna skupnost, ki zahteva od geodetske uprave, da pripravi ustrezne podatke. Geodetski upravi je prav vseeno ali je neka ulica od Mecatorja do Benečije poimenovana ali ni. Še rajši vidi da ne, saj s tem nima dela. Kdaj ste pa še slišali za to, da si državni uradnik želi novih obremenitev?

Kastelic uvodnik apr 2014

Uvodnik Alojzija Kastelica v aprilski številki Glasila občanov.

3. Tisto, kar bode v oči, je tudi hvalisanje (ni to prvič), da je bil na pobudo »vašega župana« v letu 2007 sprejet pravilnik o financiranju KS. Samo v dokumentacijo občinskega sveta iz leta 2007 je treba pogledati, pa bo jasno – kdo je bil predlagatelj in tudi pripravljavec tega gradiva. G. Kastelic zagotovo ne! Je pa njegova zasluga, da se je v nadaljevanju z vsakim predlaganim proračunom znesek, namenjen za sofinanciranje KS, vztrajno zmanjševal.

4. Opozicija zahteva njegov odstop. Jaz mislim, da ne zahteva, temveč bolj sprašuje, kdaj bo odstopil, ker je tako napovedal pred dobrim letom dni. Če lahko rečemo za gornje članke, da »vaš župan« laže, pa pri tem, ko je povedal, da ne bo odstopil, to ni laž. Gre le za demanti nekdaj nazaj izrečene informacije. Ko je pred dobrim letom izjavil pred občinskim svetom, da bo odstopil 6 mesecev pred volitvami, in to izjavo so povzeli domala vsi mediji, je bilo vsem jasno, da tega ne bo storil. Zato je to tudi treba tako jemati in župana nismo ujeli na laži danes, zlagal se je že pred dobrim letom dni. Zahtevek po odstopu pa se ne veže na 400 evrov, ko je svoje sodelavce častil z občinskim denarjem in jih prevažal s turistično ladjico po slovenskem morju, saj – v kolikor je meni znano – ta obtožba še ni pravnomočna. Zahtevek po odstopu se je nanašal na zlorabo položaja iz obsodbe, ki je bila pravnomočna, posledično pa so bili v igri mnogo višji zneski javnega denarja.

5. Najbolj močna pa je izjava, da vedno skrbi za zaščito javnega interesa in v svoj žep ni dal niti evra. To je v posmeh že pravnomočne obtožbe in tudi tiste, ki še čaka na pravnomočnost.

Poleg ugotovitve sodišč bi rad dodal še nekaj informacij, ki niso najbolj naklonjene »nedolžnemu« g. Kastelicu. Glede na to, da že nekaj časa ne spremljam dela občinskega sveta, ne razpolagam z najbolj svežimi podatki, so pa ti, ki jih navajam iz samega začetka poklicnega opravljanja funkcije G. Kastelica.

Iz računovodskih izkazov občinske blagajne samo v letu 2007 in 2008 lahko vidimo (ti podatki so javni in so bili prestavljeni ob zaključnem računu), da so šla sredstva za razne gostinske storitve (3.400 €, med drugim tudi za pogostitev uslužbenk ob 8. marcu), da se je radiu Sraka namenilo 8.200 € – za kaj že?, da je podjetje iz Grosuplja samo v enem letu dobilo 21.000 € za promocijo občine – kakšno promocijo že?……in tako bi lahko našteval naprej. Bralci pa si lahko mislite svoje.

G. Kastelic je v letu 2007 iz občinske blagajne poravnal strošek za usposabljanje tujega jezika v višini 2.496 €. Ta strošek se nanaša neposredno za njegovo individualno usposabljanje tujega jezika pri ustanovi Karnion Kranj. Nisem še slišal, kako »vaš župan« komunicira v angleškem jeziku. Če smatra, da iz tega tečaja ni odnesel nič, potem se lahko tudi strinjam, da ni dal v svoj žep niti evra, v nasprotnem primeru je zlorabil svoj položaj odredbodajalca in iz javnih sredstev plačal nekaj v svojo osebno korist.

Laž ima kratke noge.

Mag. Janez Slak


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4