Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 21.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 394-krat

Naša zdravnika Jana Zajc in Tomislav Mlinar izbrana za naj zdravnika 2015

Revija Viva je tudi letos organizirala akcijo Moj zdravnik, v kateri so s pomočjo glasov bralcev od 2. januarja do 14. marca 2015 izbrali najboljše zdravnike s posameznih področij. Izbirali so najboljšega družinskega zdravnika, najboljšega ginekologa, pa naj pediatra, specialista (npr. onkologa, anesteziologa, kardiologa, nevrologa, onkologa …) in naj zobozdravnika, kar dva izmed izbranih najboljših zdravnikov pa sta zaposlena v Zdravstvenem domu Trebnje. Za naj ginekologinjo je bila izbrana dr. Jana Zajc, za najboljšega pediatra pa dr. Tomislav Mlinar. Iskrene čestitke, dr. Jana Zajc in dr. Tomislav Mlinar, ter veliko delovnih uspehov oz. zadovoljnih strank vam želimo tudi iz uredništva časopisa Cajtng!

zajc jana

Dr. Jana Zajc (Foto: Viva.si)

Povzeto po Viva.si: “Ko se je Jana Zajc kot mlada zdravnica odločala za specializacijo, sta ji bili na voljo anesteziologija z reanimatologijo in ginekologija s porodništvom. Ves čas študija je vedela, da se želi vrniti v domači kraj in skrbeti za zdravje sokrajanov. Ko je Zdravstveni dom Trebnje razpisal specialistični študij ginekologije, ni oklevala

Svoje odločitve ni obžalovala. Za ginekologijo in porodništvo se ji je ogrelo srce takrat, ko je bila prvič navzoča pri porodu in občutila radost začetka življenja. Rada dela z ženskami. Z očmi zdravnice in s svojo žensko dušo jih spremlja skozi zelo različna življenjska obdobja, se z njimi veseli ob pričakovanju novega življenja in se žalosti, če gredo stvari po nenačrtovani poti. Pri delu z ženskami v vseh življenjskih obdobjih in posebnostih, ki jih prinašajo, se zelo dobro znajde in počuti. Še posebno rada spremlja nosečnice, saj je nosečnost za sleherno žensko najbrž najvznemirljivejše obdobje. Takrat so tudi nadvse občutljive, zato se jim je treba še posebno posvečati. Opaža, da se zdajšnje nosečnice zelo razlikujejo od tistih pred desetletjem ali več. Bodoče mamice prihajajo v ordinacijo zelo poučene in opremljene s številnimi informacijami. Zastavljajo ji številna vprašanja, tudi zelo podrobna. Na tekočem so z novostmi in pričakujejo, da se bodo s svojo ginekologinjo o njih lahko pogovorile. Tudi zato veliko časa namenja izobraževanju, saj želi, da bi se njene pacientke počutile varne in ji zaupale.

Ženske in njihove potrebe, stiske in težave, ki jih prinašajo starost, bolezen ali novo življenje, je nikoli ne pustijo hladne in neprizadete. Zato se trudi, da »svoje« ženske razume, zlasti posebnosti, ki jih v njihovem telesu povzročijo starostne in hormonske spremembe, ki vplivajo na celotno življenje vsake ženske.

Zelo poudarja dobre odnose. Ti niso pomembni le v ordinaciji, ko je s pacientkami. Ključni so tudi odnosi z vsemi ljudmi, ki jo obdajajo, zato si zanje zelo prizadeva. Močno poudarja iskrenost, resnico. Vedno želi vedeti, pri čem je – četudi jo sprva kdaj zaboli srce, ji je to veliko bolj všeč kot laž in neiskrenost.

Njena velika ljubezen so potovanja, morje in hribi. Bila je že marsikje, vendar je še precej krajev in celin, ki jih želi obiskati, denimo Južna Amerika. Zelo lepi spomini jo vežejo na potovanje po Severni Ameriki, kjer je obiskala številne narodne parke. Ti so jo s svojo mogočno lepoto naravnost osupili. Rada ima naravo in njene lepote. Za te, pravi, pa ni treba daleč, saj živimo sredi enkratnega okolja. Blizu imamo morje, ki ji je tudi izredno ljubo, pa tudi hribe, kamor pogosto zahaja s svojo družino.”

mlinar tomislav

Dr. Tomislav Mlinar (Foto: Viva.si)

Povzeto po Viva.si: “Tomislavu Mlinarju, doktorju medicine in specializantu pediatrije, ki deluje v Zdravstvenem domu Novo mesto, je prirojena okvara hrbtenice onemogočila, da bi postal kirurg. Namesto tega se je odločil za specializacijo iz pediatrije. Stik s kirurgijo še vedno ohranja – občasno oskrbi kako rano,ki zahteva manjši kirurški poseg, in to mu zadošča.

Rad dela z otroki, saj so pristni, iskreni in pošteni. Več težav mu povzroča sporazumevanje z njihovimi starši, ki so se v zadnjih letih precej spremenili – tako v odnosu do svojih otrok kot tudi do zdravstvenega osebja. Pravi, da za pogovore z njimi pogosto potrebuje veliko več časa kot za zdravljenje njihovih otrok. Starši v ordinacijo prihajajo opremljeni s številnimi informacijami, praviloma pridobljenimi na spletu, in zelo težko jih je prepričati, da niso vselej točne. Posledično jih je še težje prepričati, da je kak medicinski poseg dober za njihovega otroka. To se zlasti kaže pri cepljenju, pravi. Opaža tudi, da so se vzgojni pristopi v modernem času zelo spremenili. Starši, pravi Tomislav Mlinar, so čedalje manj starši in čedalje bolj pogajalci. Tako je vse pogosteje priča situacijam, ko se starši predšolskih otrok pogajajo o potrebnosti zdravniških posegov, s čimer se le težko strinja. Otroci potrebujejo starše in ne pogajalcev, meni.

Svoj mir uživa sredi zelenja na Rakitni, kjer živi s svojo družino. Obdajajo ga travniki in gozdovi, zato ne čuti pretirane potrebe po izletih, saj ima naravo ves čas ob sebi. Veliko dela v hiši in okrog nje, obdeluje njivo in diha svež zrak divjih notranjskih gozdov.

Že vse življenje se upira svojemu egu. »Vedno znova me opozarja, da smo ljudje različni, da imamo različne izkušnje in pojmovanja, da različno razmišljamo. Če to razumeš in spoštuješ, tudi ego miruje – v nasprotnem primeru imamo veliko težav, naš ego pa trpi. Spoštovati moramo različnost.«

V življenju ga je najbolj zaznamoval odnos z dedom. »Bil je izjemen človek. Zelo sem ga imel rad, pravzaprav smo ga imeli radi vsi otroci. Za nas je bil pravi magnet,«še pravi letošnji naj pediater.”

(JK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4