Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 13.01.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 745-krat

»NAROD BREZ POKONČNIH LJUDI JE LE KRDELO« … ali vtisi iz 7. Cajtngovega izleta

Gornja misel iz Maistrove spominske sobe v Zavrhu najbolje ponazarja rdečo nit 7. Cajtngovega izleta.

Dolga je bila pot do zadnjega dela avtobusa

Dolga je bila pot do zadnjega dela avtobusa.

Poln avtobus pokončnih ljudi, dobro razpoloženih izletnikov, doma iz štirih občin Upravne enote Trebnje, dva sta vstopila še v Celju, je v ranem prazničnem jutru, 26. decembra, odpeljal proti Štajerski. Največji pečat 7. Cajtngovemu izletu je prav gotovo prispevala Maistrova ulica iz Trebnjega, saj se je na izlet prijavilo kar 16 njenih stanovalcev. Tudi z njihovo prisotnostjo smo simbolno povezali tri slovenska mesta, ki so odigrala ključno vlogo v navdihujoči zgodbi družine Rudolfa Maistra Vojanova, prvega generala slovenske vojske: Trebnje – kjer se je rodila Maistrova mama Franja Tomšič, Ptuj – kjer se je rodil generalov oče Franc Maister in Maistrovo mesto Maribor, kjer se je njun sin Rudolf s svojim vizionarskim delovanjem za večno zapisal v veličastno zgodovino Slovencev.

Maistrova ulica 17 v Mariboru

Maistrova ulica 17 v Mariboru

V decembrsko okrašenem mestu ob Dravi je našo posebno pozornost pritegnila Maistrova ulica 17 ob mariborskem Mestnem parku, kjer je general z družino živel od leta 1922 do prezgodnje smrti leta 1934. Kako je Maistra cenilo civilno prebivalstvo in kako so ga spoštovali njegovi soborci, prostovoljci, nam je razkril napis na spominski plošči njegovega nekdanjega doma v Mariboru: Če v onih dneh tukaj ne bilo bi njega, se tujec bi polastil Podravja vsega. Zgodbo o Maistru domoljubu, generalu in pesniku smo najlepše zaključili v »Maistrovem« Zavrhu v Slovenskih goricah, od koder je doma njegova najbolj znana pesem Završki fantje. Posvetil jo je takrat 10-letni Katrci iz Zavrha, ki je leta 2011 umrla stara 92 let in bila celo življenje ponosna, da je »general«, kot je tolikokrat pripovedovala, posvetil to ljubko pesem prav njej.

Marjan, vodja popotnikov iz Trebanjske Maistrove v samostanu Studenice

Marjan, vodja popotnikov iz Trebanjske Maistrove v samostanu Studenice

Po starodavnem Ptuju in mistični Ptujski Gori je sledil naslednji vrhunec izleta: v idiličnih Studenicah pod Bočem, kjer so nas razvajali v priznanem gostišču, nam je domači družinski ansambel pripravil zares ganljivo glasbeno presenečenje. Toplota pastirskih ognjev na srčni predstavi Živih jaslic na »betlehemski« vzpetini nas je na večer prežela s pradavno modrostjo o povezanosti vsega z vsem, ko se nebo skloni k zemlji in se rojeva Dete Miru, ko roka objame dlan in ko se vsi počutimo – eno. Vsebinsko zelo pester dan smo zaokrožili v praznično okrašenem Celju, kjer nas je ob cimetovih napitkih grel tudi spomin na najlepšo ljubezensko zgodbo na slovenskih tleh.

Nasledniki Avsenikov in Slakov

Nasledniki Avsenikov in Slakov

Vzdušje celega dne je bilo sproščeno in zabavno, spoznali smo nekaj velikih zgodb naše premalo poznane zgodovine, vmes pocrkljali tako dušo kot telo in si vzeli čas za radoživo medsebojno druženje. In znova ugotavljali, v kako neizmerno lepi Deželi živimo.

Ptuj, kjer vsako leto diši po dobrotah slovenskih kmetij

Ptuj, kjer vsako leto diši po dobrotah slovenskih kmetij

O CAJTNGOVIH IZLETIH …

Neskončno uživam v pripravi programov in v delu turistične vodnice, saj so vsi, ko se odpravijo na izlet, vedno nekaj posebnega. Skoraj vsi po vrsti znajo odložiti vsakodnevne skrbi in se prepustiti doživetjem na poti. Zato so tako odprti, pristni, prijetni, družabni, željni spoznanj in zabave, radovedni in – upravičeno – zahtevni. Izletnik, ki Ti zaupa najmanj en dan, da kar najbolje poskrbiš za njegovo dobro celodnevno počutje, si zasluži najboljše od najboljšega. Prepričana sem, da so Cajtngovi izleti tista, zdaj že preverjena blagovna znamka, ki zagotavljajo izvirne, vsebinsko bogate, cenovno ugodne, a z znanjem in z žarom pripravljene programe.

Trebanjska Maistrova na Maistrovem stolpu

Trebanjska Maistrova na Maistrovem stolpu

Zelo se veselim naslednjega Cajtngovega izleta, ki ga naša ekipa napoveduje za letošnjo pomlad. Še toliko je krajev na Slovenskem, v zamejstvu in v bližnji soseščini, ki čakajo prav na nas…

Hvala, dragi SRČNI SOPOTNIKI, za zaupanje doslej. In, prisrčno dobrodošli, na pomladnem, že 8. Cajtngovem izletu. Kam bomo šli tokrat, bomo kmalu razkrili.

Maja Kos

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4