Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 24.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno | Špela Smuk
Prispevek ogledan: 649-krat

Najpomembnejša postranska stvar na svetu

Piše: Špela Smuk

Piše: Špela Smuk

Naslednje dni in tedne se bo vse vrtelo okoli nogometa. Cel svet bo združevala nogometna mrzlica. Pred nami je obdobje, ko se bo nogomet iz zadnjega dela informativnih oddaj prebil povsem v ospredje in najbrž izpodrinil tudi katero od političnih zgodb, ki nas bodo grele letošnje poletje. Pričenja se obdobje, ko bodo tudi tisti, ki živijo v pomanjkanju in stiskah za trenutek pozabili in se prepustili čarom najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Zato veseli, da smo eni izmed redkih mest v Sloveniji, kjer je organiziran prenos tekem na velikem ekranu v mestnem parku. Tako se bomo lahko mladi in stari, športni navdušenci in drugi meščani ob večerih zbirali in v dobri družbi, družili, zabavali in skupaj navijali. Mestno jedro bo po zaslugi KS Trebnje ob poletnih večerih ponovno zaživelo.

Na veliko nesrečo, stisko in pomanjkanje, bodo morda za kakšen trenutek ob spremljanju SP pozabili tudi v našem pobratenem mestu Obrenovac. Ampak le za trenutek. Zato je prav, da se spomnimo vseh, ki so ta trenutek v stiski in ob spremljanju tekem v parku ali kasneje pošljemo SMS na 1919 s ključno besedo OBRENOVAC1 in doniramo 1 evro ali OBRENOVAC5 in doniramo 5 evrov ter s tem plemenitim dejanjem pomagamo ljudem, ki so ta trenutek skoraj vsi brez domov in v zelo, zelo veliki stiski in pomanjkanju. Hkrati se zavedamo, da je tudi v našem okolju veliko družin, ki potrebuje pomoč. Zato vas ob tej priložnosti vabimo v Drotovo družbeno trgovino ZASTONJ v Velikem Gabru, kjer lahko vsako sredo od 16.00 – 18.00 oddate stvari, ki jih ne potrebujete več in hkrati vzamete tisto, kar potrebujete. Solidarnost je v teh, velikokrat neprijaznih in težkih časih zelo pomembna, ne le, da lahko rešimo prenekatero stisko, solidarnost nas tudi povezuje, združuje in bogati.

Nazaj k nogometu in športu. V občini Trebnje naši športniki, v nemogočih pogojih, nekateri celo brez vsakih pogojev, dosegajo neverjetne rezultate! Navdušujejo, navdihujejo, presenečajo in razveseljujejo! Rokometaši, mažorete, kegljači, nogometaši… reprezentanti, državni prvaki, prvakinje! Dokazujejo, da se s srčno energijo in predanostjo športu, tudi v tako nemogočih pogojih, brez ustrezne infrastrukture in ob večnem pomanjkanju sredstev, da dosegati vrhunske rezultate! Prepričana sem, da se s pravo razporeditvijo sredstev v občinskem proračunu, da zagotoviti vsem našim športnikom primerno infrastrukturo.

Mladi nogometaši in nogometašice NK Trebnje so unikum v Sloveniji. Brez igrišča žanjejo uspeh za uspehom. Za svoj klub in za Trebnje se z žarom, predanostjo in velikim srcem borijo in pometajo s konkurenco kot so NK Olimpija, Domžale, Slovan…

Občinski svet že kar nekaj let v proračunu zagotavlja sredstva za izgradnjo nogometnega igrišča, ampak do danes, iz meni nerazumljivih in tudi neznanih razlogov, do tega ne pride. Tudi letos smo v proračunu zagotovili sredstva za izgradnjo nogometnega igrišča pri CIK-u, da bi otroci tako dobili vsaj eno športno površino, na kateri bi lahko trenirali in tekmovali, hkrati pa ostali občani dobili možnost za rekreacijo. Kljub temu, da se leto preveša že v drugo polovico, da se september in s tem nova tekmovalna sezona hitro bliža, ni videti, da bi se kaj premikalo. Če informacije držijo, se vodstvo OŠ Trebnje, ki je sicer upravljavec, ne trudi preveč, ker naj za to ne bi imelo interesa, saj naj nogometno igrišče za šolo ne bi bilo pomembno. Za koga je pa pomembno, če ni za naše otroke? Ali naj otroci preživljajo prosti čas za računalnikom z virtualnimi prijatelji ali na igrišču ob športu?

Spomnim se 8 let nazaj, ko sem ob 11.00 prišla do ravnateljice Rože Zakšek in ji predstavila možnost, da pridobimo nepovratna sredstva NZS za izgradnjo nogometnega igrišča z umetno travo. Do 15.00 je pripravila vse potrebno za razpis, od lokacijske informacije, zemljiškoknjižnega izpiska in vseh ostalih prilog. Na razpisu smo bili uspešni. Za koga? Za naše otroke!

S povezovanjem športa in kulture ter vzgoje ustvarjamo način življenja, ki bi temeljil na veselju, izvirajočem iz napora, na vzgojni vrednosti dobrega zgleda in na spoštovanju splošnih osnovnih etičnih načel. Vzgajajmo mladino s pomočjo športa v medsebojnem razumevanju v duhu prijateljstva in fair playa.*

Opazujem male nogometaše in ostale naše športnike, kako s srcem igrajo, kako se borijo in kašne srčne vezi so med njimi v borbi za svoj kraj; po drugi strani pa 13 letnike, kateri morajo zaradi tega, ker nimamo igrišča hoditi v druge klube, v katerih ne bodo nikoli igrali s takim žarom kot za svoj kraj in s svojimi prijatelji, ali pa tiste, ki zaradi tega celo opustijo šport, me boli srce.

Bomo to spremenili? Se bomo počasi začeli zavedati kaj vlaganje v šport pomeni za naše otroke in naš kraj? Tudi, če nekdo ni naš krajan, bi se moral tega zavedati.

»Šport lahko spreminja svet in navdihuje ljudi. Ima moč, s katero lahko združuje ljudi na način, kot to lahko stori le redkokatera stvar. Mlade nagovarja v jeziku, ki ga razumejo in ima pri odpravi razlik večjo moč kot katerakoli politična vlada.«

Upam, da bo športni duh v prihodnih tednih prisoten in prevladal ne le med vsemi nami, temveč tudi med tistimi, ki kandidirajo za to, da bi krojili našo prihodnost.

Želim tople, prijetne in doživete poletne dni. Otrokom pa brezskrbne in igre polne počitnice!

*načela olimpizma

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4