Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.10.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Špela Smuk
Prispevek ogledan: 825-krat

Mojstrstvo komunikacije! Kako se pol leta pogovarjati in nič zmeniti …

Piše: Špela Smuk

Piše: Špela Smuk

Otroci iz občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog – Trebelno so že pol leta brez ortodonta. Od maja pa vse do včeraj se ZD Trebnje, dr. Vrhovčeva in Občina Trebnje niso bili sposobni uskladiti in najti kompromisni dogovor ter otrokom omogočiti ortodontsko zdravljenje, do katerega imajo pravico, in katerega financiranje je zagotovljeno!

Zgodbo bolj ali manj vsi poznate; Zdravstveni dom Trebnje ima koncesijo za ortodontijo, pa ortodonta nima in storitev ne izvaja. Dr. Vrhovčeva ima specializacijo iz ortodontije in koncesijo za zobozdravstvo. ZD Trebnje zahteva za prenos koncesije za ortodontijo od dr. Vrhovčeve, da le ta na ZD Trebnje prenese koncesijo za zobozdravstvo. Ker se ZD Trebnje in dr. Vrhovčeva nista mogla dogovoriti za kompromis, oz se strinjati o deležih koncesij, je kot tretja stopila v komunikacijo Občina Trebnje, verjetno z ne najbolj spretnim pogajalcem. Po skoraj pol leta »mojstrske komunikacije« je bil včeraj zavrnjen s strani ZD Trebnje kompromisni predlog dr. Vrhovčeve, s strani dr. Vrhovčeve pa predlog Občine in ZD Trebnje. Zaplet zaradi 0,2! morebitnega povečanja obsega koncesije, ki je v bistvu ZZZS še sploh ni zagotovil bi se agonija prav lahko nadaljevala v nedogled. Žalostna dejstva pa bi ostala; ZD ima koncesijo za ortodontijo, ki je ne izvaja, ZD ostane brez dela koncesije za zobozdravstvo, ki bi ga dobil, če bi pristal v kompromis, dr. Vrhovčeva ima specializacijo, ki je ne bo izvajala, otroci pa do nadaljnega ostajajo brez zdravstvenih storitev ortodontije in so največja žrtev nespretne komunikacije.

Ob vsem spoštovanju Zdravstvenega doma Trebnje, o njihovih storitvah in organiziranosti lahko v veliki meri govorim v superlativih in sem dejansko ponosna, da imamo tako organiziran javni zavod; ampak ob zavedanju, da ne zagotavljajo ortodontskega zdravljenja in da so otroci že pol leta brez ortodonta, bi morali dati na prvo mesto paciente, na drugo pa svoj interes. Meni kot svetnici je pomembno stališče in interes ZD Trebnje, še pomembnejše pa mi je, da imajo vsi občani dostop do zdravstvenih storitev.

Zadeva sicer zgleda zapletena, pa to sploh ni. Je stvar treh akterjev, ki bi se lahko oz. bi se morali s spoštljivim, zrelim, modrim pristopom in z željo po rešitvi za skupno mizo dogovoriti za kompromis, ki bi bil za vse sprejemljiv, seveda pa za nikogar optimalen. Po pol letnem pisanju javnih pisem, najemanju odvetnikov, urgencah na ministrstvih, zbornicah, združenjih… smo bili včeraj točno tam, kot smo bili na začetku. Ne vem; kot da bi si želeli, da se zadeve ne uredijo in se vedno znova zapletajo. V nasprotnem primeru so akterji zelo nespretni pogajalci.

Zato smo se občinski svetniki na včerajšni seji (9.10.) odločili temu narediti konec in potrdili tripartitni dogovor, ki bi moral rezultirati takoj in omogočiti takojšne zagotavljanje ortodontskih storitev. Upamo in pričakujemo, da bo Občina Trebnje odigrala svojo vlogo in pripeljala do podpisa sporazuma.

V želji, da bodo otroci zelo kmalu lahko obiskali ortodonta v Trebnjem Vas lepo pozdravljam in želim lepe in doživete jesenske dni!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4