Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 975-krat

“Le nekaj sekund nas je delilo od utonitve …”

NK Trebnje je lani, po 26 letih, organiziral srečanje športnikov pobratenih občin Obrenovac, Ilijaš, Velika Gorica in Trebnje. V FK Radnički Obrenovac je bil takrat vodja mladinske šole in eden prvih operativcev kluba Miloš Veselinović, ki je bil tudi kontaktna oseba za Trebanjce in človek, ki je v FK Radnički Obrenovac uredil vse, od organizacije do financ, za pot v Trebnje. Ponosno je povedel tudi svoj klub na povorko na tradicionalni prireditvi Iz trebanjskega koša.

Miloš Veselinović FOTO NK Inđija

Miloš Veselinović

Kot piše beograjski Kurir, pa je le malo manjkalo, da bi Miloš Veselinović in njegova družina postali žrtve poplav, ki so tako močno prizadejali Obrenovac in okolico. Miloš Veselinović je med tem časom – kot eden boljših mladih nogometnih strokovnjakov v Srbiji – zamenjal klub in iz Obrenovca, kjer živi, prestopil v FK Inđija, ki tekmuje v prvi srbski ligi.

“Resnično v zadnjem trenutku sem rešil svojo soprogo in dveletno hčerko ter šestletnega sina. Jaz sem bil v svojem klubu, žena in otroci pa doma. Voda je pridrla v našo hišo tako hitro in s tako močjo, da se niso mogli pravočasno umakniti iz hiše, zato so se umaknili v zgornje nadstropje. Vendar voda je še kar pritekala in začela zalivati tudi najvišje nadstropje naše družinske hiše. Ko sem izvedel, da je hud poplavni val prizadel Obrenovac, sem s kolegi in vodstvom kluba takoj pohitel v Obrenovac do svojega doma. Dostop do hiše več ni bil mogoč, iz vode se je videl le še zgornji del hiše, v zgornjem nadstropju pa sem videl svojo družino. Niti trenutka nisem okleval, vrgel sem se v deročo vodo in odplaval, kljub izredno močnemu toku in številnimi smetmi in ovirami v vodi, do hiše ter pričel reševalno akcijo, v kateri so mi pomagali tudi kolegi iz kluba. Na koncu se je vse srečno izšlo, če pozabimo na to, da naše družinske hiše, takorekoč, ni več. Vse nam je odnesla voda,” je že naslednje jutro po dogodku Miloš Veselinović razložil prijatelju Dejanu Smuku, ko ga je le-ta poklical, da bi se po prvih grozljivih posnetkih iz Obrenovca pozanimal, kako so.

NK Obrenovac 2014 Miloš

Ekipa FK Radnički Obrenovac lani na srečanju nogometnih klubov iz pobratenih občin, Miloš Veselinovič stoji, v beli majici.

“Ko mi je Miloš v petek zjutraj razložil svojo zgodbo in zelo jasno predočil situacijo in razmere v Obrenovcu, sem doumel, da je vrag odnesel šalo in da gre v Obrenovcu za izredne razmere, ki bodo imele dolgoročne in zelo težke posledice. Glede na to, da pa je Obrenovac naše pobrateno mesto, se mi je zdelo samoumevno, da smo v Trebnjem tudi eni od pobudnikov zbiranja pomoči za poplavljena področja. Že naslednji dan, v soboto, je bila v Ljubljani sklicana koordinacija v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Srbije v Sloveniji in akcija zbiranja se je pričela usklajeno po vsej Sloveniji. Veseli me, da se je dobesedno vsa Slovenija, od najvišjih vrhov, Slovenske vojske, pa do velike večine ostalih prebivalcev tako množično odzvala. Trebanjci pa smo pokazali, da imamo resnično veliko srce. Le v dveh dneh smo zbrali toliko stvari, da smo že pričeli z organiziranjem prvega trebanjskega kamiona pomoči za Obrenovac. Pohvalil bi tudi odziv podjetij, ki so z mojo pomočjo že poslale svoje pošiljke v Srbijo in Bosno, med drugimi je ljubljansko Žito danes prispevalo okrog 2,5 tone svojih izdelkov za prebivalce na poplavljenih območjih,” je povedal eden od prvih pobudnikov zbiranja pomoči v Sloveniji Dejan Smuk.

“Zahvaljujem se tudi konzulu Republike Srbije v Sloveniji g. Tomiću in predsedniku Zveze srbskih društev v Sloveniji g. Todoroviću ter SPC za izredna prizadevanja pri koordinaciji celotnega zbiranja ter pomoči pri informiranju ter zbiranju in odpošiljanju robe v poplavljena področja. Zelo pomembno je namreč v teh trenutkih biti pravočasno in primerno informiran glede dogodkov na meji in pomoči pri prehodu meje za prevoz humanitarne pomoči. Na srbski meji za enkrat glede tega ni bilo težav”.

povorka-obrenovac

Odprava iz Obrenovca na lanski prireditvi Iz trebanjskega koša, Veselinović je za otroci, skrajno desno.

Dejan Smuk nam je podal tudi zadnje informacije s terena, saj je ves čas na zvezi s številnimi, ki delujejo na poplavljenih območjih v Srbiji, kakor tudi z Ministrstvom za obrambo Republike Srbije, ki je eden od glavnih koordinatorjev reševanja in evakuacije oseb. “Oblačil je v zadnjih dneh prispelo zelo veliko in tega ni nikjer v pomanjkanju. Najbolj pa potrebujejo stvari za osebno higieno ter hrano in druge stvari (flaške, dude, plenice) za dojenčke, kakor tudi posteljnino in hrano z daljšim rokom trajanja ter dezinfekcijska sredstva. Me pa je zelo ganila informacija, ki sem jo dobil direktno od pomoči potrebnih, ko so mi rekli, da so dobili številne konzerve in ostalo hrano, nimajo pa jedilnega pribora, da bi to hrano pojedli. Voda jim je enostavno odnesla – vse.”

(JK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4