Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 471-krat

Mein Kampf in ostale pravljice

Piše: Lara Zupančič, Trebnje

Piše: Lara Zupančič, Trebnje

Kot prebivalka druge najslabše občine v državi sem to sobotno jutro vstala, spila kavo in po nesreči s kotičkom očesa uzrla Glasilo občanov. Izpolnila križanko, po občinski dolžnosti poslala pravilno geslo na spletni naslov in zdaj sedim in se veselim morebitne nagrade iz Vrtnega centra Tika. Bo treba presadit rože.

Cel kup kvalitetnih informacij sem ter tja, nebuloze gor in dol ter skrajno pametne odločitve tipa ukinjanje urgence v Trebnjem. In mi postane nerodno. Ker imam žal to nesrečo, da živim v drugi najslabši občini v državi. Zato me rahlo mine veselje do presajanja rož.

Ker je ukinjanje urgence samo še en pokazatelj današnje družbe in odnosa do nje: pa crkn, če ti ni za živt. V tem vsesplošno super organiziranem sistemu javnega zdravstva že tako ali tako podpihujejo princip tega, da če si zdravnika ne moreš privoščiti, lahko kratkomalo krepneš. Jedan manje. Ni hude sile, a ne? Razen, če se pišeš Zidar ali Bavčar – potem si edina trpeča duša na planetu in ti je oproščeno vse, od pamtiveka dalje in so ti na voljo vsi zdravniki. In odvetniki.

Tista uboga mama, ki pa že tako ali tako na tesno shaja s svojo nizko pokojnino, jo pa pol znosi še v lekarno, ker so ji za zdravje predpisali 16 tablet na dan; nujno. Ker so v kombinaciji ravno prav škodljivi in ravno prav pomagajo, da se bo vseeno vračala v čakalnico in za to porabila par ur dneva. To je neka novodobna preprodaja, kjer je najbolj pokvarjen zdravnik – najboljši diler.

Insert za tiste, ki vse vzamejo dobesedno: niso vsi zdravniki pokvarjeni in niso vsi zdravniki dilerji. Samo moj mi včasih predpiše kakšen beli prah, ki ga grem iskat v privatno lekarno na Jesenice #sarkazemjekul.

Skratka – ukinjanje urgence je dobesedni nož v hrbet. In verjemite, da je kriza, če prideš z nožem v hrbtu na zaprto urgenco; najbližja postojanka pa je v Novem mestu.

Ampak, to je nujno. Ni prostora, ni denarja. Ministrstvo pravi, da tako ne gre. Je treba pa kakšno urgenco zapret, če se drugače ne da šparat in pokrast, kar se še da. Ker, saj veste, žrtve vedno so. Take one for the team. Ali pa dva, tri, pet, pol ulice ali pa celo vas. Naravna selekcija je vedno dober odgovor.

In v celem Glasilu občanov o ukinitvi urgence en članek. Bravo. Čez tri dni bomo na vsakem koncu mesta odprli nove podružnice pogrebne službe.

Po drugi strani pa me nasmeji ena izmed zadnjih strani, kjer se stranke našega metropolisa razpišejo o trenutnih situacijah oziroma obvestijo občane o svojem udejstvovanju. Škoda besed. Eni podpirajo turizem v zidanicah, drugi želijo pločnik, spet tretjim gre v nos, da se v politiko občine dejansko lahko vmešajo tudi občani – ker to je očitno višek absurda.

Seveda pa ne smemo pozabiti na DeSUS in NSi, ki še vedno nista prebolela novega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in menita, da je bilo zdrave kmečke pameti tudi to pot premalo in se s tem bistveno spremeni razumevanje slovenske družine oziroma zakonske zveze in razvrednoti njeno naravno in biloško usmerjenost v novo življenje. Pogled na družino /…/ je v popolnem nasprotju s pojmovanjem katoliške vere.

To, da je 2000 let nazaj živel imaginarni osebek, ki je vodo v vino spreminjal in se streznil po treh dneh v jami, je pa okej #jesusapproves še enkrat. Če lahko to obrazložite otrokom, boste pa še situacijo, da se lahko zaljubita tudi moški in moški oziroma ženska in ženska. Malo manj komplikacij je in čudnih dejstev, se vam ne zdi?

Naravna in biološka usmerjenost … ne, saj vi niste diskriminatorni. Tako je v naravi in ksenofobija je naravna. Črnci so naravno nagnjeni h kriminalu. Svet se naravno pregreva. Tradicionalna družina je edina naravna in ženska spada v kuhinjo zaradi svoje narave. Dokaza v naravi za vse to pa – ni. (povzeto po: N’toko – Mladina: Pičke)

In, kot da to še ni vse, je v spodnjem desnem (seveda, na skrajno desni, kakopak) kotu tudi zapis SDS-a, ki vabi na javno tribuno s predsednikom stranke Janezom Janšo. V KD Trebnje. Da bo predstavil novo knjigo, svoj Kampf in ovčicam povedal kaj o aktualnih političnih zadevah. Ker on je naredil višjo čobansko šolo. On zna, šta da priča.

In na koncu še zapis, da bodo veseli, če s seboj pripeljete tudi svojo družino, prijatelje in znance! Da boste lahko skupaj uživali v vonju sveže opranih možganov. Vonj po Janezovem objemu. Simfonija mehkobe.

V razpadajoči kulturni dom v Trebnjem pride Janez Janša. V drugo najslabšo občino v državi, katere del sem tudi sama, hote ali nehote. Janez Janša, ki že dvajset let serje po glavah vseh in se babice obnašajo kot celotna populacija Severne Koreje, ko vidijo Kim Jon Una. On je celebrity. On je boljši od 007. On je kralj japanskih bubic. S knjigo. Katero bi kupila za v shrambo, ko mi zmanjka toaletnega papirja.

In ker verjamem v slaboumnost naše občine – ker se je to izkazalo že ničkolikokrat in ker gojim in skrbno negujem posebne vrste prezir – se bo na t.i. javni tribuni trlo ljudi. Pardon, domačih ovc. Skrbno krotkih. Eni iz prepričanja, eni z rožnim vencem, eni zaradi firbca. Ampak KD bo zaseden. Kot WC na koncertu Wernerja.

7. 2. 2015 je (sicer z leve strani političke farse) potekal dobrodelni dogodek za Vrtec Mavrica in licitacija slik v Galeriji likovnih samorastnikov. Za otroke gre. Za otroke se je šlo, ja. Za otroke in za njihove pravice do normalnega šolanja in letovanja v vrtcu. Da bodo nič krive male glavice vseeno lahko šle na izlet in na morje. Ker imajo pravico do tega in ker njihovi starši niso krivi, če se jim z minimalcem ne izide, da bi pokrili celoten strošek.

Dragi NSi, SDS in ostala podmukla konservativna sodrga naša občine – lahko zagovarjate stališča otrok. Ko boste dejansko imeli kaj opraviti s tem. Ker verjamem, da bi vsak peder prej prestopil prag galerije, kot vi.

Se opravičujem, ker sem v tem delu bila nekoliko ostra z besedami. Načeloma se mi uporaba besede peder zdi skrajno žaljiva, ampak sem priučena, da se je treba (za specifične morebitne bralce) prilagoditi nivoju razumevanja. Podmukla konservativna sodrga pa je premil izraz, da razjasnimo obzorja in vnebohode in svode.

Uradno-neuradno: naj vas bo vse skupaj z eno mašno okoli vratu sram. Dajte mir s čaščenjem blede skice samooklicanega slovenskega SHITlerja in poskusite novo metodo zdravljenja z alternativno medicino, ki je tudi živalim prijazna – isključi TV, uključi mozak.

Ne jebu te pederi, nego kapitalizam. Pa čoban.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4