Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 31.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,115-krat

Maja Jarc: “Prepričala sem jih verjetno z delavnostjo in odgovornim pristopom k vsaki nalogi, ki mi je bila dodeljena.”

V petek, 20. marca 2015, so se člani TD Trebnje sešli na občnem zboru in med drugim izvolili tudi novo vodstvo. Nova predsednica društva je postala Maja Jarc, 26-letnica iz Stranj pri Dobrniču, ki je nasledila dosedanjo predsednico Biserko Sitar. Zase pravi, da je vedno nasmejana in pozitivna ter pripravljena na nove izzive, ki jih prinaša življenje, sicer pa zaključuje študij na Ekonomski šoli NM, višji strokovni šoli, kjer jo v kratkem čaka zagovor diplomskega dela. Trebanjci smo jo uspeli spoznati tudi kot občinsko svetnico iz prejšnjega mandata na listi SDS.

 • Maja Jarc

  Maja Jarc, nova predsednica TD Trebnje

  Maja, kako bi ocenila delo TD Trebnje v preteklem mandatu?

Delo v preteklem mandatu ocenjujem kot zelo produktivno.

 • Kateri izmed izvedenih projektov TD Trebnje v minulem mandatu ti je bil najbolj všeč?

Pravzaprav so mi bili vsi všeč, če pa že moram enega izpostaviti, je pa to kresovanje, kjer smo začeli sodelovati tudi s KŠOT-om in PD Trebnje.

 • Kako si predstavila program TD Trebnje za naslednji mandat, s čim (misliš da) si prepričala člane, da so ti zaupali mandat?

Mnenja sem, da se lahko program le še nadgrajuje. Prepričala pa sem jih verjetno z delavnostjo in odgovornim pristopom k vsaki nalogi, ki mi je bila dodeljena. In navsezadnje s svojimi mladimi leti, kajti že nekaj časa so člani govorili, da je čas, da dobimo priložnost tudi mlajši člani.

 • Kateri so projekti, katere boste v tvojem mandatu pozabili (se ne bodo več izvajali)?

Ne vidim razloga, da bi kakšen projekt izpustili, kot sem že omenila, lahko se zadeve le še nadgrajuje oziroma jih malo preoblikuje.

 • Kateri so projekti, ki bodo v tvojem mandatu novi?

To pa naj ostane presenečenje. Vsekakor pa bodo novi projekti kaj kmalu vidni.

 • Načrtuješ kakšne spremembe v zvezi z organizacijo največje prireditve v organizaciji TD Trebnje in kakšne?

Spremembe so vedno dobrodošle povsod, tako da nikoli se ne ve.

 • Koliko znaša članarina / pristopnina k TD Trebnje in ali bo statut TD Trebnje v prihodnje dostopen javnosti in kje ga bo mogoče dobiti?

Članarina po novem znaša 7€. Statut je pa že od nekdaj dostopen vsakomur, le oglasiti se mora v pisarni društva, kjer mu ga predsednik, ali pooblaščena oseba ponudi za v pogled. In nikoli ni nihče s strani članov kakorkoli preprečeval ogled statuta, kot ste pisali v zadnji (prejšnji) številki Cajtnga.

 • Koliko članov šteje TD Trebnje sedaj? Kdo od članov je zaslužen za posamezne projekte?

Trenutno nas je v društvu 16. Ker pri projektih sodelujemo vsi člani, smo za izvedbo oziroma realizacijo zaslužni kar vsi, ker delujemo kot ekipa in ne kot posameznik. Takšen je tudi namen delovanja prostovoljnih organizacij.

 • Si želiš večjega članstva v TD Trebnje? Kako nameravaš poskrbeti za razširitev članstva?

Vsekakor si želim večjega članstva, v nasprotnem bi res delovali kot skupina, ki je sama sebi namen, kot ste nas označili. Razširitev pa po navadi pride s časom, z novimi projekti, prijaznostjo in dobrimi dejanji.

 • Ali imaš (boš imela) kot predsednica popoln nadzor nad vodenjem TD Trebnje? Si želiš pomoči bivše predsednice in v čem ti zna priti njena pomoč najbolj prav?

Moje mnenje je, da ne glede ali oseba vodi profitno ali neprofitno organizacijo, mora imeti vodja popoln nadzor nad vodenjem. Seveda ima vsak član določene zadolžitve (podpredsednik, sekretar, blagajnik) in dober vodja mora nadzorovati vse, ker on odgovarja in predstavlja organizacijo javnosti. Vsekakor si želim pomoči nekdanje predsednice Biserke Sitar, ker ima zelo veliko izkušenj in je hkrati tudi zelo dobra učiteljica. Njeno znanje in izkušnje pa mi lahko pomagajo čisto pri vseh zadevah, če bom le znala na pravilen način vse ponujeno izkoristiti.

 • Komu bi se zahvalila za sodelovanje, česa si najbolj želiš v prihodnosti (v zvezi z delovanjem v TD Trebnje)?

Seveda da vsem članom društva, kajti oni so me sprejeli v društvo in mi nenazadnje tudi izkazali zaupanje, kar me je zelo presenetilo, seveda pozitivno. V prihodnosti pa si želim, da bi še naprej delovali kot celota, bi bili tako dobri prijatelji kot do sedaj in z dobro voljo predstavljali kulturne znamenitosti in običaje naše občine tudi v prihodnje.

 •  Kako misliš prebuditi oz. ponovno zagnati prireditev Trebanjski koš? Kakšne novitete bodo uvedene? Kakšna bo širina prireditve, zlasti glede zajemanja specifičnih kategorij publike?

Veliko zadev povezanih s prireditvijo Iz trebanjskega koša je odvisno od finančnih sredstev, ki jih organizator dobi s strani razpisa. Vendar, ker letos občina še vedno nima sprejetega proračuna, tako tudi še ni razpisa. Širina je mišljena, da ostane nekako ista, kot do sedaj, kakšna noviteta se pa zadnja leta vedno najde.

 • Ali TD načrtuje tudi širjenje promocije na aktivnosti strokovnega turizma in na kak način? Ali je to možno priključiti Košu, kot so nekateri krajani že namignili in če se bo to zgodilo – kdaj? Seveda pa tudi – katere tematike bi kot predsednica vključila?

Idej je kar nekaj, vendar vseh se ne da realizirati v kratkem času. In krajani z namigi so toplo dobrodošli, da se javijo ob pozivu glede prireditve Iz trebanjskega koša, ki je vsako leto objavljen v Glasilu občanov.

 • Trebanjski grad je izjemen spomenik. Tudi Mirnski je v primerjavi z našim resnično veličasten. Sodelujete z Žužemberkom. Ali bi tu končno lahko prišlo do, recimo – obuditve grajskega večera, če se ga sme tako imenovati in kdaj?

V Trebnjem so stvari malo drugačne, kot v Žužemberku, tam je bil leta 1996 ustanovljen odbor za obnovo gradu. In Trebanjski grad bi bilo potrebno najprej kar konkretno obnoviti (nekaj malega na obnovi sicer se dogaja), potem bi se lahko šele pričeli odvijati v njem dogodki. Treba je upoštevati tudi zadeve okoli lastništva. Vemo tudi, da je od poletja 2008 grad kulturni spomenik občinskega pomena in kakšen € bi morda lahko prispevala za obnovo tudi občina. Zadeve se vedno zapletejo pri financah, vendar če se ne bo nič ukrepalo, se lahko od gradu in kulturnih večerov kar poslovimo. Če bi vsi stopili skupaj, bi se vsekakor hitreje dalo realizirati kakšne grajske večere ipd.

 • Nekaj občanov se je aktivno lotilo obuditve trebanjskega kopališča in bazena, ki bi vključeval tudi trebanjsko plažo. Ali vidite ta projekt kot del turistične ponudbe v prihodnje? Nenazadnje številna velemesta poznajo t.i. mestne plaže. Pa tudi nam bližnje Novo mesto se sedaj tega loteva. Boste morda priskočili entuzijastom tudi na pomoč?

Definitivno bi to lahko bil del turistične ponudbe naše občine. Glede na to, da je bil tam v zgodovini že bazen, bi bila takšna (ponovna) ponudba le ohranitev starejših običajev. In »turisti« vedno radi priskočimo na pomoč komurkoli.

 • Ali bi v primeru, da se izkaže nova ideja, odpre novo področje ali sfera delovanja v TD prišli na pomoč s svojo ekipo članstva?

Seveda. In vsa društva v občini bi morala med sabo bolj sodelovati, no, nekatera že, tako se konec koncev tudi več naredi. Gledati in delati je potrebno za skupno dobro.

 • Kako vidite sodelovanje s sorodnimi društvi v občini, regiji, državi? Ali bi morda v prihodnje veljalo stopiti na mednarodni parket in na kakšen način se boste tega lotili?

Mnenja sem, da je najprej potrebno v občini zgraditi dobro sodelovanje in ga utrditi, nato pa ga nadgrajevati in stopiti še korak naprej v tujino. Takšne zadeve se vsekakor ne zgodijo čez noč. Poskušajte Vi s svojim časopisom prodreti na mednarodni trg.

 • Katere tri prioritetne zadeve so tiste, ki jih nujno želiš izvesti ali izboljšati?

Medsebojno sodelovanje, ohranjanje običajev in delo na promociji lokalne kulture in njene dediščine.

 • V Trebnjem se že nekaj časa gradi prepoznavnost pristne domače salame. V centru je pri Gostilni Meglič, Vrhtrebanjci pa imajo koncept, kjer dejansko gradijo na dvigu kakovosti slehernega domačega proizvajalca oz. izdelovalca. Ali boste ta specifični, in kot kaže odlični produkt iz naših krajev, ki ga ni lahko narediti, vključili v turistično promocijo? Ali ne bi veljalo poiskati sinergijskih učinkov in združiti deležnike na tem projektu?

Že sedaj vedno promoviramo in omenjamo odlične produkte iz našega okolja na vsakem turističnem sejmu in dogodku, na katerem smo prisotni. Verjetno pa še vedno ne vemo in poznamo čisto vseh, kajti živimo na območju, kjer je kar nekaj takšne proizvodnje.

 • Kaj konkretno sicer dejansko promovirate na sejmu Alpe Adria?

Sejem Alpe Adria je sejem turizma in prostega časa. Tako praktično promoviramo vso turistično ponudbo občine (brezplačna izposoja koles, turistične kmetije, Vrh Trebnje, Zaplaz, Šentlovrenski krog, prireditve….itd), ki je mimogrede ni malo.

(GS)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4