Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 16.10.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Jože Povšič | Kolumnisti | Lokalno | Županske volitve 2014
Prispevek ogledan: 1,111-krat

Lokalne volitve!

Piše: Jože Povšič

Piše: Jože Povšič

Volitve so praznik demokracije! Na volitvah ljudje izrazijo željo za spremembe ali pa želijo obdržati staro občinsko vodstvo. Vse je odvisno od tega, kaj in kako občinski veljaki delajo. Če malo bolj podrobno analiziramo zadnje lokalne volitve v občini Trebnje, pridemo do nekaj zelo zanimivih dejstev. V GLAS-u Trebnje smo vnaprej napovedali izide volitev za župana občine Trebnje v 1. krogu in sicer, da bo prva Špela Smuk, drugi Alojzij Kastelic, tretji Silvester Prpar in četrti Blaž Pavlin. Točno sem tudi napovedal, da bo DROT zmagovalec volitev v občinski svet občine Trebnje. DROT je tudi skupni absolutni zmagovalec lokalnih volitev, saj je poleg županske zmage v prvem krogu in zmage v občinski svet, dobil skupno tudi največ svetnikov v dvanajstih krajevnih skupnostih v občini Trebnje. V drugi krog volitev, ki bodo v nedeljo, 19. 10. 2014, sta se tako uvrstila favoritka Špela Smuk (38,85 %) in Alojzij Kastelic (36,37 %). Zanimivo je tudi to, da Kastelica volivci v Trebnjem niso izvolili niti za svetnika v občinski svet občine Trebnje, čeprav bi ga s preferenčnimi glasovi lahko, če bi imeli pozitivni motiv za to. Kastelic je fiktivno prestavil stalno bivališče v Trebnje, prej pa ga je imel na Dolenjih Ponikvah. Tudi tam ga volivci na prejšnjih volitvah niso izvolili kot svetnika v občinski svet. Takrat se je volivcem lažno predstavljal, da je po poklicu komercialist, čeprav te izobrazbe sploh nima. Ker smo ga ujeli na laži, se sedaj predstavlja kot trgovec. No, in ta trgovec dejansko živi v Zagorici 2 v občini Mirna. In tako ima nas vse skupaj za norce!

Večino tistih svetnikov in oba podžupana Prparja in Pepelnakovo, ki so v tem mandatu s podpisano tajno koalicijsko pogodbo ali »na tiho pod mizo« podpirali pravnomočno obsojenega in skorumpiranega župana Alojza Kastelica in se niso opredelili do njegovih nemoralnih in neetičnih dejanj, so volivci občine Trebnje zasluženo in pošteno izločili iz igre. S preferenčnimi glasovi volivcev pa so bili zasluženo izvoljeni kar štirje občinski svetniki in sicer: Mija Benedičič (DROT), izločila je nosilca liste Janeza Slaka; Vida Šušterčič (SMC), izločila je nosilca liste Branka Veseliča; Alojz Špec (SLS), izločil je nosilca liste in Kasteličevega podžupana Silvestra Prparja; in Brigita Murn (NSi), izločila je nosilca liste Damjana Smoliča.

Večino tistih svetnikov in oba podžupana Prparja in Pepelnakovo, ki so v tem mandatu s podpisano tajno koalicijsko pogodbo ali »na tiho pod mizo« podpirali pravnomočno obsojenega in skorumpiranega župana Alojza Kastelica in se niso opredelili do njegovih nemoralnih in neetičnih dejanj, so volivci občine Trebnje zasluženo in pošteno izločili iz igre.

V novi občinski svet občine Trebnje je tako prišlo 95 odstotkov dobrih, kompetentnih svetnikov, urejenih osebnosti. Skoraj vse te ljudi osebno poznam. Zelo dobro pa tudi poznam oba kandidata za župana v drugem krogu. Če bo za županjo izvoljena Špela Smuk, bo te nove svetnike sposobna povezati v široko razvojno koalicijo, za dobrobit vseh občanov in občine kot celote ter projekte, ki so pred nami. Smukova je s politiko povezovanja sposobna sestaviti koalicijo različnih strank, tako levih, sredinskih in desnih, medtem ko Alojzij Kastelic teh sposobnosti nima. Če pa bo izvoljen Kastelic, pa bo spet naredil razdor med njimi, podobno kot v tem in prejšnjem mandatu. Celo več, Kastelic je izredno sovražen, napadalen in destruktiven do zmagovalcev volitev v občinski svet. Do njih se negativno in čudaško obnaša, namesto da bi z njimi vzpostavil pristen odnos. Kastelic je ves čas politično uničeval vse tiste, ki so mu v preteklosti nesebično pomagali do županskega stolčka. Skoraj vsi sposobni strokovni kadri so mu ušli iz občinske uprave. Nekateri se zdaj vračajo v obliki svetnikov (Vida Šušterčič, Mateja Povhe). Torej, volivci jih spoštujejo, Kastelic pa ne! Zakaj je Kastelic vse to počenjal, je nepoznavalcu težko razumljivo, dejstvo pa je, da se je na tak način hotel znebiti sposobnih ljudi, v strahu pred konkurenco in vse v škodo razvoja občine! Če bi na volitvah zmagal Kastelic, bi se agonija občine Trebnje nadaljevala, časopisni stolpci pa bi bili spet polni negativnih ocen. Občino Trebnje so v zadnjih treh letih v investicijah na prebivalca prehitele skoraj vse sosednje občine: Mokronog-Trebelno za 5 krat, Mirna Peč za 2,5 krat, Šentrupert za 1,5 krat, Žužemberk za 1,3 krat…

Župan je na lokalni ravni kot predsednik vlade, izvršilni organ. Je ogledalo občine. Župana volijo ljudje na podlagi njegove osebne sposobnosti, poštenosti, etike in morale, ne na podlagi politične pripadnosti. Župan mora biti predstavnik in zastopnik vseh občanov. Biti mora široko razgledan, dober organizator, ekonomist in finančnik. Zaupan denar občanov v občinski blagajni mora biti za župana “svetinja”, brez enega evra korupcije! Kastelic teh vrednot nima! Glavni inšpektor za delo Brezovar je odstopil s funkcije zaradi 70 evrov nepravilno obračunanih potnih stroškov. Če bi imel Kastelic le kanček morale in etike, bi že zdavnaj odstopil in se vsem občanom opravičil! Ali bi mu kdo od vas zaupal svojo denarnico?

Župan mora biti predstavnik in zastopnik vseh občanov. Biti mora široko razgledan, dober organizator, ekonomist in finančnik. Zaupan denar občanov v občinski blagajni mora biti za župana “svetinja”, brez enega evra korupcije! Kastelic teh vrednot nima!

Špela Smuk je glede na volitve v 1. krogu pred tremi leti (v letu 2011) sedaj pridobila prednost pred Alojzijem Kastelicem za cca 4%, prav tako je v obratnem smislu Alojzij Kastelic izgubil prednost pred njo za cca 4%. Torej, Špela Smuk kot osebnost politično napreduje, Alojzij Kastelic pa nazaduje! Smukova ima v 2. krogu psihološko prednost pred Kastelicem, poleg tega pa Kastelic zganja zelo napadalno, umazano in destruktivno zakulisno politiko do nje (primer njegovega napada v Dolenjih Selcah). Prav Špela Smuk je v prvem mandatu, v letu 2006, najbolj pomagala Kastelicu pri izvolitvi. Za zahvalo počenja to, kar počenja do nje in do drugih, ki so mu pomagali pri izvolitvi v letu 2011.

Sedanje lokalne volitve v občini Trebnje so jasno pokazale in dokazale, da si občani in občanke želijo sprememb! Vsem izvoljenim občinskim svetnikom občine Trebnje iskreno čestitam, Špeli Smuk pa želim, da zasluženo postane županja občine Trebnje!


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4