Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 21.05.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 282-krat

KOLUMNA: Živimo zaradi ekosistemskih storitev

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Naravno okolje ustvarja vire, ki omogočajo naše življenje, torej hrano, vodo, zrak, različna gradiva, skratka, vse okoli nas. Poenostavljeno in vseobsežno to poimenujemo ekosistemske storitve. Preprosto povedano, naše življenje je neposredno odvisno od teh storitev, saj pravijo, da brez hrane zdržimo tri tedne, brez vode tri dni, brez zraka tri minute. Omogočajo nam tudi gospodarski in družbeni razvoj in blaginjo.

Pa se teh krutih dejstev zavedamo, ko poslušamo navijanje za cementarne, za premogovne elektrarne, sežigalnice odpadkov, za podzemno drobljenje kamenin za pridobivanje plina, za pridelovanje hrane, zabeljene z razredčenimi bojnimi strupi in umetnimi gnojili? Ko nam vbijajo v glavo gradnjo novih in novih stavb ob 170.000 praznih stanovanjih v državi, od tega okoli 20.000 starih manj od 5 let? Ob nešteto praznih tovarniških dvoranah župani zahtevajo nove in nove industrijsko poslovne površine na obdelovalnih zemljiščih, namesto da bi usposobili prostrane zaradi okolju sovražnih industrij v preteklosti uničene površine in razna odlagališča. S svojimi dejavnostmi pogosto spreminjamo in uničujemo ekosisteme, ki zagotavljajo ekosistemske storitve in dobrine in tako, v ljudskem jeziku povedano, žagamo vejo, na kateri sedimo.

Dva primera nam bosta kar se da slikovito opisala naše škodljive posege v okolje.

drevo

Poznamo vlogo oz poanto drevesa v našem življenju?

V novembru 2014 so objestneži na Poti spominov in tovarištva okoli Ljubljane uničili 55 desetletnih dreves, tako da so jim olupili lubje – kot bi živemu človeku odrli kožo. Preskočimo moralno zavrženost tega dejanja in se osredotočimo na povzročeno materialno neposredno in posredno škodo. Nadomestitev dreves – neposredna škoda – bo stala 30.000€. Nekajkrat višja pa je posredna škoda, ki jo lahko ocenimo iz ovrednotenih biosistemskih storitev odraslega drevesa v 50 letnem življenjskem ciklu: Odraslo drevo vsako uro proizvede dovolj kisika za dihanje desetih ljudi. Preračunano na življenjski cikel drevo zmanjša stroške za ukrepe proti onesnaženju zraka za 52.000€, reciklira za 31.000€ vode, in prispeva k zmanjševanju erozije tal v vrednosti 26.000€. Skupaj eno z drugim 109.000€. In s kisikom oskrbuje deset ljudi. Komentirajmo si vsak sam.

V urbanih naseljih živi že več vrst čebel, kakor na podeželju. Medtem, ko so kmetije pogosto zasejane z eno samo kulturo, vrtovi in vrtički skoraj vse leto omogočajo čebeljo pašo, zato mesta dobivajo vse pomembnejšo vlogo tudi pri ohranjanju čebel – ugotavljajo v reviji Proceedings of the Royal Society. Toliko v premislek o domnevno – za kmete škodljivih okoljevarstvenih ukrepih v novem Programu razvoja podeželja 2014 – 2020. V Veliki Britaniji finančno vrednost opraševanja, ki ga vsako leto opravijo žuželke, ocenjujejo na 930 milijonov evrov; k svetovnemu gospodarstvu žuželke prispevajo več kot 160 milijard evrov ali štiri in pol letne družbene proizvode Slovenije.

Pozivi k sajenju medonosnih rastlin in okrasnih dreves v urbanih naseljih in visokodebelnih sadnih dreves na podeželju so torej pozivi k naložbam za naše življenje in blaginjo.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4