Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.06.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 189-krat

KOLUMNA: Tudi s kulturo bomo v prihodnosti v Trebnjem (verjetno) še bolj na psu!

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Bolj kot ne po naključju mi je v roke prišel Lokalni program za kulturo Občine Trebnje, ki naj bi veljal od letos pa tja do leta 2018. Še ni sprejet, bo pa menda v kratkem. Tak, kakršen je, pa ne bo dober niti za sanitarije! Pa ne samo zato, ker ni napisan na toaletnem papirju, ampak ker že v uvodu piše, da gre za temeljni in izvedbeni dokument.

Po prvem branju pa človek ugotovi, da je ta ‚izvedbeni‘ dokument napisan kot nekakšna resolucija in da recimo med kulturno dediščino (zgolj za ilustracijo) ni nič konkretnega – da denimo ni niti z besedico omenjen Trebanjski grad, ker je verjetno prevelik, da bi ga pripravljavci dokumenta sploh videli, ali pa je prevelik zalogaj, da bi ga omenili.

Bojda so o sestavljanju programa, tudi to sem prebral v enem izmed dokumentov, s katerim se nadmodrujejo občinske strokovne službe in pristojni, v enem izmed javnih zavodov razpravljali že od novembra lanskega leta v vseh štirih občinah, torej v Mokronogu – Trebelnem, Šentrupertu, Trebnjem in na Mirni. OK, prav, torej o njem so razpravljali in ga sestavljali – tako je razumeti – ‚najkompetentnejši‘.

Toda, glej ga vraga, tako sestavljen program je bil nato objavljen v maju na spletni strani občine Trebnje celih 14 dni in v tem času bi lahko – pravzaprav bi celo morali dati – nanj pripombe vsi, ki kulturo poznajo vsaj skozi Prešernovo Zdravljico. Predvsem pa tisti Zemljani, ki se z organizirano (ljubiteljsko) kulturo ukvarjamo po vaseh in zlasti v mestu Trebnje.

Morali bi in naj bi … in imeli ste možnost! Pa od tega ni bilo nič, saj niti tiste duše, ki se poklicno ukvarjajo s kulturo menda niso imele nikakršnega posluha za dajanje pripomb (na skropucalo). Kaj šele amaterji po vaseh (ki sicer lepo pojejo ali igrajo), ki pa pogosto ne vedo niti tega, če ima občina spletno stran, kaj šele, da bi razlikovali kaj je internet (ker gre pogosto za starejšo populacijo), kaj spletna stran ali kam sodi ata Google. Ampak (zopet je tu tisti – ampak), imeli ste možnost razpravljati, pa bi razpravljali. Saj je bilo objavljeno.

Marsikateri bralec se bo ob tem spomnil šale o Ribničanu, ki je v Ljubljani prišel v luksuzni hotel s kozo ter jo čez noč pustil pri receptorju. Po prespani noči mu je receptor zaračunal še celo zlato pipo v kopalnici, čeravno se je ni niti dotaknil, češ imel si možnost, pa je nisi izkoristil. Ribničan mu je gladko odvrnil, da mu bo odbil od računa polovico, ker se je receptor onegavil z njegovo kozo. »Pa saj se vendar nisem«, je bil ogorčen receptor. Ribn‘čan pa: »Imel si možnost, pa bi jo!«

O organizirani javni razpravi pa ‚strokovnjaki‘, ki so pripravljali dokument o kulturi, verjetno še niso slišali, ker je ni bilo! Ops, najbrž pač v zakonu o tem nič ne piše, saj je ta izvedbeni akt sicer poln citatov iz zakona (ZUJIK)!

Vendar, ko beremo program, pridemo tudi do točke Metodologija in potek priprave, tam pa gladko piše, da je občina Trebnje pripravila program na osnovi zakona in v sodelovanju z območno izpostavo JSKD, ZKD Trebnje in (pozor!) v sodelovanju s kulturnimi društvi, OŠ, vrtci…

Prosim? S kulturnimi društvi? Le kdaj in s katerimi? Zakaj je tako zapisano, ve verjetno samo avtor(ica). Gre seveda za neresnično trditev in kar je še bolj žalostno – gre za nepošteno in slabo pripravo dokumenta, ki naj bi nam ‚trasiral‘ kulturno raven naslednja štiri leta. Je kaj čudnega, če se včasih čudimo, da je komunikacijska kultura na psu?


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4