Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.04.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 97-krat

KOLUMNA: Občina pač ni podjetje!

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

So stvari v politiki, ki jih preprosti ljudje – ob vsakdanjem pehanju za ljubi kruhek, kot to označuje večina podeželanov – enostavno ne razumemo. Nekaterih ne razumemo zato, ker nam jih tisti, ki naj bi nam povedali nekaj novega ali razložili (in se imajo zato za poklicane), to povedo tako, da ni enostavno ali kot da imamo vsi, ki jih poslušamo ali beremo, dve fakulteti, če ne celo doktorat. Seveda v večini primerov prav omenjeni razlagalci, ki se gredo politike, nimajo niti prvega, kaj šele znanstvenih nazivov.

Vzemimo za primer aktualni trebanjski občinski proračun. Nastal je cel halo, ker ni bil potrjen, ker ga ljudje in svetniki niso razumeli. Kot, da je nekaj slabega, če so naši svetniki zavrnili občinski proračun. Slabo je seveda to, da ni bil dobro pripravljen, in da bo prišlo do zavlačevanja pri uresničevanju nekaterih programov, ki se financirajo iz denarja, ki ga opredeljuje. Tudi če bi iskali krivca za slab proračun in posledično za njegovo nesprejetje – pa ga po ustaljeni praksi nihče ne bo – itak ne bi nosil posledic.

Nekateri strokovnjaki, ki so se na hitro vključili v javno razpravo o trebanjskem proračunu, saj časa res ni bilo, so bili do oblikovane vsebine proračuna zelo kritični. Na primer: nikjer ni pojasnil v njem – kje in kako bodo uporabniki ravnali s prejetimi sredstvi . Tu ni videti prav nikjer opredeljene odgovornosti, niti oblikovalcev proračuna, niti porabnikov, če ne bo pravih rezultatov. Torej, nikjer ni jasne opredelitve načina oblikovanja, še manj pa odgovornost za to, če ne bodo naloge uresničene. Ker je bilo v proračunu toliko ‚lukenj‘, bi bilo smiselno še pred predložitvijo občinskemu svetu podaljšati javno razpravo. Ker le-te ni bilo, je proračun ‚padel‘.

Je pa zaradi zavrnitve dokumenta završalo med tistimi (in njihovimi pristaši), ki menijo, da bi moral biti proračun sprejet za vsako ceno. Zaradi tega so naredili po kuloarjih pravi vihar, ki se je za sedaj končal kot vihar v kozarcu vode, kljub katastrofičnim prispodobam s koncem sveta. Nekateri svetniki, pa tudi nosilci drugih javnih funkcij, enostavno ne razumejo, da ljudje sestavijo slab proračun praviloma iz dveh razlogov. Bodisi so nesposobni ali pa skušajo s premetenostjo peljati tiste, ki polnijo proračun in tudi uporabnike žejne čez vodo.

Kot da je pri sestavljanju domačega proračuna kaj drugače. Razlika med proračuni je v količini denarja in predvsem v strokovnosti. Pogosto se doma, ko se hočemo opravičiti sami pred seboj, ker smo nesposobni, izgovarjamo, da smo se zakalkulirali. Premetenost pa lahko primerjamo s tem, ko želimo plačati manj davkov in želimo več ugodnosti v javnem sektorju.

Kot je že zapisano, tudi v domačem proračunu se uštejemo, pa se nam življenje ne ustavi. Na trenutke gre malce ‚tesneje‘ in moramo večkrat narediti ‚rebalanse‘, ter se znova prilagoditi novonastalim razmeram … Zato, da gre življenje naprej.

Že nekaj let Direktorat za proračun, Sektor za sistem financiranja lokalnih skupnosti izdela proračunski priročnik za pripravo občinskih proračunov za naslednje leto. Če bi se v občinah vsaj približno metodološko in vsebinsko držali le-tega, bi bilo zadreg bistveno manj. Predvsem pa je treba poudariti, da bi bilo resnično treba veliko več časa nameniti javni razpravi v zvezi s pripravljenim proračunom in kakovostnejšim pojasnjevanjem – kje in za kaj bomo sredstva porabili.

Tudi v našem okolju se pojavlja teza nekaterih lokalnih politikov, da je vodenje občine podobno vodenju podjetja, kar seveda niti približno ni res. Cilj vodenja podjetja je dobiček, vodenje občine (s pomočjo proračuna) pa naj bi bilo usmerjeno v izboljšanje življenja prebivalcev.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4