Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 89-krat

KOLUMNA: Čakajoč na rešilca …

Piše: Goran Smuk

Piše: Goran Smuk

Pred desetimi dnevi se je v centru Trebnjega, nasproti NLB, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili poškodovani dve osebi, v arhiv pa bo šlo relativno skopo poročilo Regijskega centra za obveščanje, ki pravi: »V torek, 7. 4. 2015 ob 20.27 sta v Gubčevi ulici v Trebnjem trčili osebni vozili. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Gasilci PGD Trebnje so pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Trebnje pri izvleku in prenosu poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja, očistili razlite motorne tekočine in pomagali policiji pri varovanju kraja prometne nesreče.«

Tu se je za večino ljudi, pa tudi medijev, zgodba končala, v Cajtngu pa žal nismo mogli preko tega, da sta v nesreči udeleženi poškodovani osebi na pomoč reševalcev čakali kar pol ure. Kdor ima čisto vest oz. kdor ve, da je naredil najbolje, kar se da, brez težav odgovori na novinarsko vprašanje … Tako je bila pojasnilo o neljubem dogodku takoj pripravljena podati direktorica ZD Trebnje Vera Rozman. Takole je zapisala:

»Res se je zaplet zgodil v torek med 20.00 in 21.00 uro. Resnica je sicer ta, da smo naredili več, kot se od nas zahteva in smo improvizirali do skrajne možne meje. Taki primeri se ne zgodijo pogosto, ko pa se, pa odreagiramo po svojih najboljših močeh. Tudi v tem primeru se je na srečo (seveda v danih okoliščinah) dobro končalo.

V tem času so se zgodile tri nujne intervencije: huda opeklina mamice in dvoletnega otroka, ki je zahteval prevoz otroka v Ljubljana na pediatrično kliniko, stiska v prsih na Čatežu, ki je bila izredno resna (sum na infarkt), ki je zahtevala prevoz v SB Novo mesto in prometna nesreča s dvema hudo poškodovanima, ki sta tudi bila prepeljana v SB Novo mesto. In še polna čakalnica obolelih, ki pa so na srečo lahko počakali.

Naša obveznost je, da izvajamo eno intervencijo hkrati, za ostale intervencije bi morali poklicati prehospitalno enoto v ZD Novo mesto (kar bi trajalo bistveno dlje). Ker pa smo fleksibilni, predvsem pa ker je to hitreje in boljše za paciente, smo angažirali dodatne ekipe. Klicali smo dva reševalca, ki sta prišla na pomoč od doma, čeprav to ni bila njuna obveza (vsem reševalcem se javno zahvaljujem, saj jih večkrat kličemo na pomoč izven njihovega delovnega časa in se vedno brez pomisleka odzovejo ), angažirali smo dva zdravnika, hkrati pa sta dva zdravstvena delavca podaljšala delovni čas do cca 23.00, čeprav se njun uradni delovni čas konča ob 20.30. V takih situacijah se vsi naši zdravstveni delavci maksimalno angažirajo. Naredijo bistveno več, kot je obvezno. Žene jih zaveza, da je treba vsakomur pomagati po najboljših močeh. Tudi v teh primerih so se izkazali, čeprav bi površen pogled lahko pokazal, de ne delamo dobro.

Delo je potekalo takole: ena ekipa je oskrbovala opekline in odpeljala ponesrečenko v Ljubljano, druga ekipa je odšla na Čatež po ogroženega pacienta, ki je bil potem nujno oskrbljen v ZD in odpeljan v Novo mesto, tretja ekipa pa se je peš odpravila na kraj prometne nesreče. Poškodovance so oskrbeli na kraju nesreče. Zdravnik je nato poprosil gasilce (hvala jim), da so pomagali pri prenosu in spremstvu ponesrečencev v ZD, kjer sta pod nadzorom počakala na prosto vozilo, ki jih je nato odpeljalo v SB Novo mesto.

Bilo je precej »filmsko«, ampak po zaslugi naših ekip, se je vse izteklo v prid pacientov. V našem ZD imamo sicer 4 vozila, ki so opremljena za prevoz ležečih pacientov, kar več kot zadošča za »normalne« razmere. Eno vozilo je bilo v tem času na rednem servisu, eno je bilo na poti iz SB Novo mesto, ko je razvažalo dializne bolnike (redni program). Dve vozili pa sta bila že na intervenciji. Zato je trajajo nekoliko dlje. Pacienti pa so bili kljub temu oskrbljeni. Vsem želim čim prejšnje in čim boljše okrevanje.

Trudimo se, da vedno naredimo maksimalno. Če ne bi bile ekipe blizu, bi se najmanj podaljšal čas intervencije. Ne bi bilo možno klicati ljudi, da pridejo na pomoč od doma. Prednost je tudi v poznavanju terena. Zato upam, da bodo ekipe nujne medicinske pomoči vedno prisotne v Trebnjem, ne glede na spremembe pri organizaciji dežurne službe in mreže NMP. Takih dogodkov se namreč ne da okarakterizirati v statističnih poročilih, na katere se naslanjajo pristojne službe na Ministrstvu za zdravje. Ključno vlog imajo ljudje, s svojimi sposobnostmi in pripravljenostjo za pomoč, ne pa številke in poročila.«

Tokrat se je torej vse izteklo srečno, 30 minut za ponesrečeni osebi ni bilo usodnih. Zadevo pa smo vzeli pod drobnogled predvsem zato, ker zna 30-minutno čakanje na reševalno vozilo – ob morebitni ukinitvi NMP v Trebnjem – žal postati stalnica. Kaj pa direktorica ZD Trebnje meni o tem?

»Žal točna prognoza ni možna. Tudi pravilnik o novi mreži NMP še ni v javni obravnavi. Po zdajšnjih informacijah naj bi se to zgodilo po 20 .4. Močno upam, da kljub potencialno najbolj slabemu scenariju, to ne bo stalnica. Strah, da bo odzivni čas daljši, ni brezpredmeten«, je še povedala ga. Rozman.

Živi bili, pa videli, pravijo na jugu. Upajmo na najbolje. In seveda – iskrena pohvala vsem, ki ste kljub izrednim razmeram še pravočasno poskrbeli, da se je vse srečno končalo …


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4