Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 16.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Danijel Ocepek | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,018-krat

Kolikokrat gre osel na led?

Piše: Danijel Ocepek

Piše: Danijel Ocepek

Dovolite mi, da začnem ta zapis s krajšo pripovedjo.

Pri podjetju Nekdo naročite izdelek, podjetje sprejme vaše naročilo, vendar želi pred opravljenim delom prejeti plačilo, vi se s tem strinjate. Dogovorite pa se, da bo brez računa, ker bo tako “ceneje”. Podjetju zaupate, da bo delo opravil tako, kot je bilo z njim dogovorjeno. Čakate nekaj časa, da vam dostavijo izdelek, vendar ni nobenega obvestila. Ko jih kontaktirate, zanikajo, da bi od vas prejeli kakšno naročilo ali denar. Potrdila o plačilu nimate, ker vam ga podjetje ni dalo, zato ne morete niti zahtevati vračila denarja.

Po nekaj letih spet privarčujete toliko, da lahko ponovno naročite izdelek. Tokrat povprašate še ostala podjetja, da vam pošljejo ponudbe. Ponudb prejmete več, med vsemi je tudi ponudba podjetja Nekdo. Druge so sicer zanimive, a ne tako dobre, kot od podjetja Nekdo. Prepričani ste, da se kaj takšnega, kar je bilo, ne more več zgoditi, zato se ponovno odločite za to podjetje. Zgodba se ponovi, plačate za izdelek, seveda brez računa in potrdila, ker tako še malo prihranite. Podjetje Nekdo, takoj ko plačate naročen izdelek, »izgine«. Seveda podjetje Nekdo vse zanika, tako naročilo, kot plačilo. Zgodba se ponovi še nekajkrat, sicer z drugimi izvajalci, vendar pa vsakokrat z istim zaključkom.

Se vam zdi ta zgodba neverjetna? Prepričan sem, da bi vsakdo to storil samo enkrat in nikoli več. Naslednjič bi zahtevali pisna zagotovila, konkreten dogovor in vsa potrdila, da bo delo, za katerega ste plačali, tudi opravljeno, in to pravilno opravljeno. Je tako?

Star pregovor pravi, da gre osel samo enkrat na led. Nas, volivce, pa kot kaže nikoli ne izuči. Vsakokrat opravimo isto dejanje, a vsakič pričakujemo drugačen rezultat. Ali ni to neverjetno? Vedno znova pred volitvami nasedamo praznim obljubam, lepim nasmeškom in všečnim programom, ki nam jih servirajo politiki, obljubam, katere so pozabljene prvo minuto po zaprtju volišč. Neverjetno je, da za figove obljube, za njihova moralno in etično sporna ter kazniva dejanja, ki jih storijo v času svojega 4-letnega mandata, ne odgovarjajo. V tem času jim je dovoljeno vse. Ali je to prav? Kdaj bodo tudi politiki prevzeli odgovornost in se zavezali svojim volivcem, da bodo v svojem mandatu delali tako, kot obljubljajo, ko tekmujejo za naše glasove?

Po EU volitvah sem poprosil tiste, ki niso šli na EU volitve, da mi zaupajo razlog, zakaj se niso udeležili volitev za EU parlament. Najpogostejši odgovori so bili: 1. pred volitvami samo obljubljajo, potem pa nič ne naredijo, 2. ne verjamem politikom, 3. ni bilo primernega kandidata, katerega bi volil, 4. nič ne bo drugače, tudi če volim in 5. najpogostejši odgovor – ker vsi politiki lažejo. Iz teh odgovorov se da sklepati, da jim državljani preprosto ne zaupamo več. Žal nam tudi politiki sami ne dajejo nobenega razloga za zaupanje, kakor delajo trenutno, ravno nasprotno.

Kaj si želim, kje vidim rešitev?

Želim si, da bi lahko na teh volitvah izbral kandidata, ki bo prevzel odgovornost za svoje obljube in dejanja, ki bo iskren do volivcev s svojim programom, brez fige v žepu, ki bo vztrajen pri uresničitvi svojega programa in danih obljub. Zaradi tega naštetega pa mu bomo lahko volivci tudi zaupali svoj glas.

Zaupal na besedo ne bom več, je bilo že prevečkrat! Prepričan sem, da se s tem tudi vi strinjate z menoj. Zaupal bom lahko politiku le takrat, ko se bo k odgovornosti svojih dejanj, iskrenosti pri obljubah in vztrajnosti pri uresničevanju danih besed zavezal s konkretnim dejanjem. Rešitev vidim v odstopni izjavi, ki se uveljavi v tistem trenutku, ko katerega od napisanih razlogov/zavez do volivcev politik ne bo spoštoval (npr. delovanje in glasovanje v nasprotju s svojim programom, ali ko je proti njemu vložena pravnomočna obtožnica zaradi koruptivnih in/ali kaznivih dejanj).

Vem, da se sliši utopično ali morda naivno, vendar sem mnenja, da je bilo dovolj lepih nasmeškov, praznih obljub in »podkupovanja« z »darili«, svinčniki in dišavčki. Vsem kandidatom za državnozborske volitve sporočam naslednje: Dovolj je bilo! Čas je za konkretna dejanja in na vas čakamo, da sprejmete odgovornost!

Vas, dragi sodržavljanke in sodržavljani, vas pa pozivam, zaupajte in namenite svoj glas le politikom, ki se bodo jasno zavezali, da se bodo držali danih obljub. Namreč, zgolj lepi nasmeški, fige v žepu in ne-odgovornost so nas pripeljali do sedanje situacije!


2 thoughts on “Kolikokrat gre osel na led?”

 1. zeco pravi:

  sej človek bi dal glas politiku, ki se bi jasno zavezal ciljem, samo da tkih politikov pri nas trenutno NI!!! Ti novi obrazi, ki pa se sedaj pojavljajo… Bodo res kaj naredili? upajmo…

  1. Danijel Ocepek pravi:

   No na takšne politike, ki bodo prevzeli odgovornost in jasno zavezo programskim ciljem, čakamo in resnično upam, da jih bomo dočakali. Glede novih obrazov pa bi bil previden. Novi obraz ni nujno, da prinaša kaj dobrega, še manj, da prinaša rešitev iz trenutne situacije v kateri se nahaja Slovenija. Namreč obraz sam še nič ne pove, Pomemben je to kaj ta novi obraz govori, za kaj se zavzema se pravi kaj ima v programu in kaj zagovarja njegova celotna lista. Res bi bil previden… eden izmed “novih” obrazov napoveduje privatizacijo domov za ostarele… je to ok? Ironično pa ima veliko podporo med volilci srednjih let in starejšimi volilci. Skratka kar želim napisati je to, da je potrebno poleg tega, da zahtevamo od politikov prevzemanje odgovornosti tudi dobro z razmislekom in kritično prebrati, kaj zagovarjajo.

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4