Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 08.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,444-krat

Koliko knjig preberete letno, katere so bile zadnje tri in katero bi priporočili tistim, katerim želite le najboljše?

Ker vemo, da je knjiga eden izmed najpomembnejših virov pridobivanja znanja, smo občinske svetnice občin Trebnje, Mirna in Mokronog-Trebelno povprašali po njihovih bralnih izkušnjah. In sicer – koliko knjig preberete letno, katere so bile zadnje tri in katero bi priporočili tistim, katerim želite le najboljše in zakaj vam je bila ta knjiga tako všeč?

Odgovore objavljamo po vrstem redu, kot smo jih prejemali. Hvala vsem svetnicam, ki ste se odločile za sodelovanje!

Tanja Cuder Udovič 150x150Tanja Cuder Udovič, občinska svetnica v Trebnjem: “Glede na to, da so knjige moj poklic (direktorica Knjižnice Pavla Golie v Trebnjem, op. ur.), naj povem, da sem z njimi tesno povezana. So moje zveste spremljevalke, zato težko rečem, koliko jih letno preberem. Moj bralni okus je precej raznolik, za dopustniški čas si pripravim kakšno aktualno leposlovje ali pa obsežnejše monografije, med letom pa pride na vrsto strokovna literatura, pa tudi knjige za večerno branje na nočni omarici. Nazadnje sem prebrala knjige za bralno značko »Bralna potepanja« in sicer V morju so krokodili, Cesarica, Modre sanje in Zguba. Kaj bi priporočila prijateljem? Malega princa in Pavčkovo poezijo.”

Maja Jarc 150x150Maja Jarc, občinska svetnica v Trebnjem, SDS: “Letno preberem 7, 8 knjig, morda kakšno več, če je volja in kakšna res zanimiva knjiga. Zadnje tri knjige, ki sem jih prebrala so bile Bruno Šimleša: Šola življenja, Margaret Mazzantini: Novorojen in Rüdiger Gamm, Alexandra Ehlert: Izurite svoje možgane. Vsem, ne le tistim, ki jim želim najboljše, priporočam knjigo Šola življenja. V njej se najde kup koristnih nasvetov, kako lahko spremenimo svoje življenje na boljše in da ga dejansko začnemo živeti – pa za to ne potrebujemo kup denarja. Kajti vse se začne v naših glavah. In včasih nam zmanjka tisto nekaj za spremembo, in ravno to se najde v omenjeni knjigi. Poleg tega je knjiga lahko berljiva, kar je še dodaten plus. Vendar, če človek ni pripravljen na spremembe in pridobivanje novega znanja, mu tudi kup knjig ne bo pomagalo.”

Bogdana Brilj 150x150Bogdana Brilj, občinska svetnica v Trebnjem, SDS: “Knjige so moja velika ljubezen. Berem vedno in povsod – veliko, pogosto preveč. Težko je reči koliko jih preberem letno. Določene so za en večer, določene pa za dolgotrajno žvečenje. Če je že treba reči številko, naj bo to približno eno na teden, vendar raje več. Za določeno področje, ki me bolj zanima, poiščem vse dosegljive vire in stvar temeljito preučim. Za to ni škoda noči. Sama premorem obsežno osebno knjižnico, sem pa tudi reden gost večih knjižnic. Knjige me poiščejo, mi pridejo na pot v trenutku, ko jih potrebujem. Odgovore na trenutne dileme pogosto najdem tam. Zanima me več področij, predvsem ekologija, kmetijstvo, naravne gradnje, vse kar se tiče voda, praktične ročne spretnosti, kulinarika … skratka Življenje v vsej svoji pestrosti. Trenutno obdelujem Holzerjevo permakulturo, ki je nekakšen učbenik za ljudi, ki želijo razumeti procese v naravi in medsebojno povezanost sistemov. Pravkar sem prebrala tudi Zeleno kmetovanje – priročnik za uspešno ekološko kmetijo ali vrt, avtorice Rebecce Laughton. Knjiga je v resnici polna vsebine – modrosti o organizaciji kmečkega dela in zelo življenjska. Zadnja, ki sem jo kupila tik pred prazniki, pa je Babičina kozmetika, avtorice Michaele Pichler Radanov. Kmalu bom skuhala čisto svoje milo. Doma preberemo veliko pravljic in otroških knjig, saj imajo vsi otroci radi knjige. Vsem bi priporočila Malega princa, v šole pa bi kot obvezno branje priporočila knjigo Bogati očka, revni očka, da bi finančno pismenost dvignili na višji nivo, saj bomo skupaj s svojimi otroki v prihodnosti postavljeni pred izzive, da bomo morali sami kreirati delovno mesto zase in še za koga zraven.!

Anica Marinčič 150x150Anica Marinčič, občinska svetnica na Mirni: “Čisto zadnje prebrane knjige so Deček v črtasti pižami, Napad kralja kuščarjev, Modra puščica, Stari grafiti. Vsem bi toplo priporočila branje knjige Deček v črtasti pižami avtorja Johna Boyne-a. Koliko jih na leto preberem pa težko povem. Odvisno je od časa in razpoloženja. Seveda pri branju mislim na leposlovno literaturo, nikakor ne na strokovno.

Milena Drčar 150x150Milena Drčar, občinska svetnica na Mirni: “Letno preberem 3 ali 4 knjige, in kar nekaj strokovne in študijske literature. Zadnje tri pa so bile roman Beli Tiger, David Goleman – Socialna inteligenca in Franjo Štiblar – Svetovna kriza in Slovenci. Knjiga, ki jo priporočam je Og Mandino – Največji čudež na svetu. Knjiga pove, da je vsak človek zase svoj svet in največji čudež na svetu. Preprosto napisana zgodba o prijateljstvu, upanju in ljubezni. Tisti, ki ceni sam sebe in ima dobro samopodobo, ima rad tudi druge ljudi. Res jo priporočam.”

Špela Smuk, občinska svetnica v Trebnjem, DROT: “Zadnja leta zaradi pomanjkanja časa preberem veliko manj knjig, kot bi si želela in moje branje je v veliki meri skoncentrirano na letni dopust. V povprečju pa na leto preberem okoli 20 knjig zelo različnih žanrov. Zadnje tri, ki sem jih prebrala, so Labirint (Kate Moss), Nadomestne volitve (J.F. Rowling) in Potice iz Slovenije (Janez Bogataj). Trenutno pa imam na nočni omarici dve knjigi in sicer To noč sem videl (Drago Jančar) in Inferno (Dan Brown). Dati priporočilo za branje točno določene knjige je zelo težko in nehvaležno, saj tudi sama vzamem v roke knjige različnih žanrov. Odločitev, katero knjigo boš bral, je v veliki meri odvisna od tvojega trenutnega razpoloženja, od trenutne potrebe, potrebe po pridobivanju točno določenega znanja (sama zadnje čase zaradi potreb projekta Dobrote Dolenjske berem veliko strokovne literature iz področja predelave živil) in seveda tudi od človeka samega. Je obdobje, ko nam bi vsem koristilo branje slovenskih in svetovnih klasikov, je obdobje, ko je zelo koristno prebrati kakšen zgodovinski roman, dobro pesniško zbirko, domišljijsko zgodbo, lahko poletno branje ali morda zbirko dobrih kolumn. Name je veliko knjig pustilo velik vtis; morda le zadnje tri, sicer zelo različnih žanrov: Osmi poverjenik (Renato Baretič) in Dvignite se (Stephane Hessel) in Recept za ljubezen (Anthony Capella). Za konec pa misel S.I. Hayakawa: “Ljudje, ki so brali dobre knjige, so resnično doživeli več kot tisti, ki ne znajo ali nočejo brati … Ni res, da imamo samo eno življenje. Če znamo brati, lahko živimo toliko življenj in toliko različnih življenj, kolikor si želimo.”


Odgovorov občinskih svetnic Marije Zupančič (DROT), Nade Pepelnak (SDS) (obe OS Trebnje), Andreje Erazem, Barice Kraljevski (OS Mirna), Milice Korošec in Elizabete Žlajpah (OS Mokronog-Trebelno) nismo prejeli.

(JK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4