Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | dr. Karmen Verhovec | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,945-krat

Katere ščetke mi priporočate in kakšna naj bo tehnika čiščenja zob, če imam nesnemni ortodontski aparat?

VPRAŠANJE: Začela sem ortodontsko zdravljenje s fiksnim ortodontskim aparatom (zvezdice). Ves čas imam občutek, da imam premalo očiščene (kosmate) zobe. Zanima me, katere ščetke mi priporočate in kakšna naj bo tehnika čiščenja zob. Hvala za vaš odgovor.

Piše: dr. Karmen Verhovec

Piše: dr. Karmen Verhovec

ODGOVOR: Dejstvo je, da nesnemni (fiksni) ortodontski aparat (zvezdice) ustvari pripravna mesta za nabiranje zobnih oblog. S tem se poveča nevarnost za nastanek kariesa in vnetja obzobnih tkiv. Zato morajo vsi pacienti, ki jih pripravljamo na namestitev nesnemnega ortodontskega aparata, že pred pričetkom zdravljenja zagotavljati brezhibno ustno higieno zob in obzobnih tkiv. Le tako lahko preprečimo morebitne škodljive (iatrogene) učinke ortodontskega zdravljenja (gingivitis, bele madeže, karies, zadah…).

Pri pacientih z že nameščenim nesnemnim ortodontskim aparatom pa moramo zagotoviti posebno nego zob in medzobnih prostorov, ki jih je potrebno čistiti pogosteje kot običajno. Pacienti z nesnemnim ortodontskim aparatom potrebujejo dalj časa, da dosežejo ustrezno ustno higieno. Pripomočki, ki jih svetujemo, so zobna ščetka (Slika 1), lahko je ortodontska – ščetka z utorom, običajna ali električna zobna ščetka, medzobna ščetka (Slika 2), čopasta ščetka za »solo tehniko« (Slika 3) in zobna nitka (Slika 4).

S ščetko čistimo zobne ploskve nad in pod žičnim lokom. Gibi naj bodo krožni, ščetka je nagnjena pod kotom 45° na vzdolžno os zoba. Priporočamo uporabo zobnih ščetk z ultrafinimi vlakni, ki lahko sežejo v žleb med dlesnimi in zobom, ne da bi pri tem poškodovale dlesen. Priporoča se uporabo zobnih past s fluoridi, ki se vežejo na površino sklenine in dodatno ščitijo zobe pred zobno gnilobo.

Slika 1

Eden od pripomočkov za čiščenje zob pri nesnemnem ortodontskem aparatu je seveda tudi zobna ščetka.

Električne (sonične in ultrazvočne) zobne ščetke so predvsem dober pripomoček za izboljšanje ustne higiene pri pacientih, ki slabo sodelujejo. Učinkovito odstranjuje zobne obloge iz medzobnih prostorov, olajšajo čiščenje na težje dostopnih mestih okoli nosilcev in žičnih lokov ter pod robom dlesni.

Z medzobnimi ščetkami očistimo medzobne prostore, zobne ploskve pod lokom ter pred in za nosilcem (zvezdico). Pri izbiri le-teh moramo biti pozorni na njihove optimalne velikosti.

S čopasto ščetko očistimo predele okoli nosilcev vsak zob posebej (solo tehnika). To je nov način čiščenja, ki jo je razvil dr. Sedelmayer (Hamburg). Pri čiščenju s čopasto ščetko pritisk ni potreben, saj se mehke in zaobljene ščetine odlično prilagodijo anatomiji roba dlesni. Čiščenje je nežno in učinkovito.

Za čiščenje okrog nosilcev in pod žičnim lokom lahko uporabimo posebno zobno nitko – super nitko s čistilno gobico. Nitko je enostavno vpeljati pod žični lok, saj ima konec tanek in trd. Uporabljamo jo tudi za čiščenje medzobnih prostorov.

Mehke zobne obloge so s prostim očesom težko vidne. S pomočjo barvil (v obliki tabletk ali tekočine) odkrijemo kritična mesta tako, da jih obarvamo. Sistem dvobarvnega razkrivanja plaka (Plaqsearch) obarva zobne obloge v dveh barvah. Sveže zobne obloge, stare največ 24 ur se obarvajo rdeče, starejše od 24 ur pa modro. Pri vseh pacientih z nesnemnim ortodontskim aparatom svetujemo 2-3 krat mesečno Plaqsearch kontrolo.

Pacient je dolžan upoštevati navodila specialista ortodonta, ortodont pa je v primeru slabega sodelovanja obvezan odkloniti ortodontsko zdravljenje ali prekiniti že začeto zdravljenje. Srečno!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4