Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 05.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 943-krat

Kakšni sta resnica in pravica?

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Včasih se sprašujem kako lahko danes tiskani mediji, ki nam ponujajo »sveto« resnico, sploh preživijo. Ko človek malce pomisli ali zamiži in si prikliče v spomin kar najpogosteje vidi na naslovnicah osrednjih časopisov, dobi logičen odgovor: od reklam in črne kronike. To še posebej velja za tako imenovani rumeni tisk, za izdaje, ki se osredotočajo predvsem na kriminal, nesreče, trače in obrekovanja z veliko slikovnega gradiva, namenjeno ljudem, ki malo ali slabo berejo … Kar je ob odgovoru kako preživijo najbolj žalostno, je dejstvo, da sploh ni pomembno zaupanje v poročanje (v kredibilnost), torej resničnost, točnost, ampak, da je pomembno zgolj mikavnost poročanja. Preverjanje podatkov v teh primerih? Halo, kaj je to? Ali pa morda izgovor: »Hja, tako so mi povedali!«

Pomembno je, da pišejo o čim večjih poneverbah ali krajah milijonov ali o dogodkih z opisom tresk, bum, au, kri, sirene…

Če človek še malo bolje pomisli, zlasti tisti, ki redno beremo črne kronike in nam spomin seže nekaj desetletij, nas lahko zaradi tega kar strese. Najprej pomislimo na to, da so bili takratni »miličarji« morda manj sposobni preganjati kriminal, ker se o njem ni pisalo toliko. Morda so zato tudi ukinili policijske kadetnice? Kaj pa, če so današnji policisti bolje izšolani in bolje stimulirani, da odkrijejo toliko več dejanj primernih za objavo v črnih kronikah?

Ker se seveda odgovor, da ni tako, ponuja sam po sebi, tudi ni čudno – zakaj je toliko nostalgije po starih časih. Toliko in tako velikega gospodarskega kriminala včasih preprosto ni bilo. Še drobnega kriminala v primerjavi z današnjimi časi ni bilo prav veliko. Že ko je bila ukradena kakšna dobra ura, je bil cel hudič, tatu pa so kaj hitro našli. No, ne vseh, veliko pač.

Za očiten porast kriminala je najlažje okriviti družbeno krizo. To je res samo deloma. Gospodarska kriza (ki je pravzaprav na vsem svetu) je verjetno samo eden izmed povodov za razkrajanje družbenih vrednot (izraz razgradnja menda manj smrdi?). V našem okolju je več kot očitno, da je tega razkrajanja še več, ker smo si pač tako postlali z družbenimi normami in so etična ter moralna – nekoč najbolj normalna vprašanja, drugo razredna tema.

Skoraj neopazno gre mimo nas kako mediji različno obravnavajo obsodbe kriminalnih dejanj. Medtem, ko na straneh črne kronike lahko beremo, da je bil ta ali oni tatič, ker je ukradel denimo 36 rol toaletnega papirja obsojen na toliko in toliko, bomo za obsodbo gospodarstvenika (bog ne daj, da je politik), ki je nagrabil večmilijonsko vrednost, lahko prebrali cel roman v enoletnem nadaljevanju.

Naprej bomo lahko prebrali, da je bila zoper »tajkuna« sprožena policijska preiskava, nato, da je bil (morda) pridržan in priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je opravil zaslišanje, potem beremo (če sploh pride do tega) o priporu, o uvedbi preiskave in preiskovalnih dejanj, potem morda o obtožbi (kjer se rado zapleta s pravnomočnostjo), potem so priprave na glavno obravnavo; pa »635« obravnav, ki so hudo rade preložene iz sto in enega razloga… In nekoč je potem, če je – takšen človek nepravnomočno obsojen…

Zelo redko zasledimo zapis, da je bil kakšen tatič nepravnomočno obsojen, ker to itak zanj in očitno tudi za novinarje, ni pomembno. Obsojen in konec! Toda, ko je nepravnomočno obsojen barabin, ki je speljal v kakšno oazo milijone, skočijo skupaj vsi odvetniški Matozi, ki nato poiščejo nepravilnosti v postopku ali s pomočjo podkupljivih »dohtarjev« ugotovijo takšno zdravstveno stanje obtoženega, da se ni mogel niti skloniti, kaj šele, da bi lahko kadarkoli kaj ukradel…

Na koncu takšni tiči še radi poniknejo, da vsi časopisi pol leta pišejo, kdo je kje kriv za to. Pa bi bilo včasih že dovolj, če bi potrkali na prava vrata kot je bilo v primeru Hilde ali malo povprašali pri sosedih kje je tisti skrivač iz Pirnič, ki je kriv za toliko življenj.

Bralci seveda buljimo v časopisne članke in v resnico, ki so nam jo podtaknili kruhoborski novinarji in kot troti čakamo na razplet. Zelo pogosto vse preiskave, vse obtožnice, nepravnomočne in pravnomočne ter sodbe, zmigljajo v nič kot poletna vročina.

Seveda rad sledi komentar: »Vsi so barabe!« Morda, toda barabe so vedno korak pred roko pravice. Zgledi pa še vedno vlečejo.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4