Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.01.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 342-krat

Kako premostiti razvojne prepade?

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Že nekaj časa ugotavljamo v Šentlovrencu, da rabimo vrtec, ker je to dandanes pač nujna življenjska potreba in sestavni del vsakega, vsaj malo večjega naselja ali središča krajev, ki jih zajema območje ene ali več krajevnih skupnosti. Takšno je dandanašnje življenje.

Pred dnevi smo na sestanku pri županu tudi formalno ugotovili in dobili njegovo in strokovno podporo, da naš kraj res nujno rabi vrtec. Zaradi policentričnosti ali uravnoteženosti razvoja bi lahko rekli s politično – strokovnim jezikom. V praksi pa zato, ker, če ne bo vrtca, jutri ne bo šole, če ne bo šole, ne bo središča kraja, če ne bo učiteljev bo manj kulture in posledično – tako ali drugače – druge infrastrukture, in, in … Skratka, če v kraju ne »zadržimo« otrok in mladine, bo prej ali slej nazadoval in sila težko bo zopet ustvariti novo prijazno podobo kraja. Če še drugače povemo: če v domačem kraju ni vrtca, starši otroka vozijo tja kjer zanj dobijo prostor. Otrok nato v novem okolju spozna vrstnike, se z njimi druži in potem želi z njimi tudi v šolo, ki je v nekem drugem kraju. Domači kraj potem postane prej ali slej samo še bivališče. To pisanje seveda temelji na izkušnjah in že doživetem razvoju krajev na zahodnem delu naše občine.

Lahko bi zapisal kaj več tudi o temu kaj pomenijo manjše šole v naših krajih. Saj so velike šole z petsto ali več učenci racionalne, lepe, urejene, dobre, strokovne… Najkrajše povedano: manjše šole vendarle dajejo dušo kraju in ljudem, ki vanjo hodijo.

OK, otrok po vseh normativih imamo dovolj, torej rabimo vrtec, šolo… Seveda! Kaj pa denar in prostor?

S tem vprašajem seveda nastane prepad in problem postane navidezno nerešljiv. Čeravno se tako stroka kot politika zavedata, da je uravnoteženost razvoja podeželja temelj za razvoj celotne družbe in naroda, prepogosto raje izbirata krajšo razvojno pot. Ta se »po pravilu« (izkušnjah) konča tako, da šole zaradi »neracionalnosti« zapremo, ker je premalo otrok, ali ker ne ustreza več standardom itd. Potem gre lahko kraju samo še na slabše! Posledično potem ni več središča dogajanja (razen cerkve), ljudje ne hodijo več v lokalno trgovino, ki jo potem lahko zaradi »neracionalnosti« tudi zaprejo, tudi bife nima več pravega prometa…

Zaradi izkušenj z razvojem naših krajev, zaradi zapisanega (in dogovorjenega) se izplača že v tem letu in tudi brez odrivanja v naslednjih, ugrizniti v probleme in izzive, ki so pred nami. Zagotoviti prostor in sredstva za vrtec ne bo mačji kašelj. V šoli je, kljub temu, da je bila obnovljena, bolj malo prostora, v okolici so morda samo začasne rešitve, kajti stroka je glede normativov za vrtce neizprosna. Torej?

Prav na tej točki – torej ali vrtec bo in kje bo – bo v naslednjih mesecih prišlo do preloma, predvsem pa do spoznanja kakšno perspektivo ima lahko manjši kraj kot je Šentlovrenc. In predvsem kako resno »oblast« izpolnjuje obljube?


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4