Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 19.06.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 363-krat

Kaj nam mlečna industrija prikriva?

Zakaj je toliko ljudi prepričanih, da so mlečni izdelki najboljši vir kalcija? Premetena tržna kampanja mlečne industrije nam skuša dopovedati, da pitje mleka naše kosti ščiti pred uničujočo osteoporozo, vendar morda drži ravno nasprotno.
mleko

Začnejo že pri otrocih: mlečna industrija v šolah uveljavlja učni načrt, ki otroke uči o ‘hranilni vrednosti kravjega mleka’. Prav tako večina zdravnikov z zahoda svoje paciente pouči o ‘treh kozarcih mleka na dan za zdrave kosti’. In kako mlečna industrija tako uspešno širi kampanjo z lažnimi informacijami? Morda je to povezano z visokimi vsotami, ki jih porabijo za lobistična prizadevanja – v Združenih državah so samo leta 2013 porabili 8 milijonov dolarjev. Poleg tega so subvencije za mlečni program od leta 1995 do 2012 skupno znašale $5.3 milijard, vključno s 171.578.059 dolarji za trženja mleka. Tako je, Američani plačujejo za to, da jih mlečna industrija zavaja, skrita cena pa je morda ogroženo zdravje.

In kakšne lažne informacije širijo te kampanje? Čeprav mlečni izdelki iz kravjega mleka res vsebujejo kalcij, ga naše telo ne absorbira v celoti. Za absorpcijo kalcija telo potrebuje podobno količino še enega minerala, magnezija. Ker mleko in mlečni izdelki vsebujejo le majhne količine magnezija, se absorbira le 25 odstotkov kalcija v mleku, presežek pa na telo deluje škodljivo.

Kot so odkrili v raziskavi ‘The China Study’ imajo tiste države v katerih se zaužije največ mleka običajno največji pojav osteoporoze. Dr. T. Colin Campbell, vodilni epidemiološki raziskovalec na svetu na področju zdravja in prehrane, vzgojen na mlečni kmetiji, pravi: “Zaposleni v mlečni industriji so, vse od dvajsetih let 20. stoletja, izjemno uspešno širili svoj vpliv v tako rekoč vseh segmentih naše družbe – od raziskav in izobraževanja do politike in odnosov z javnostjo – ter nas s tem skušali prepričati, da so kravje mleko in njegovi izdelki mana z nebes. Bodimo si na jasnem, mlečna industrija skoraj popolnoma nadzoruje vse zdravstvene informacije, ki kadarkoli pridejo pod drobnogled javnosti.‘ Campbell nadaljuje: “Povezava med uživanjem živalskih beljakovin in zlomi kosti je, kot kaže, tako močna, kot povezava med kajenjem cigaret in rakom na pljučih.”

V nasprotju s podatki, ki jih z zvitim trženjem širi mlečna industrija, mleko in mlečni izdelki tudi iz drugih razlogov morda niso najbolj zdrav vir kalcija. Visoka vsebnost nasičenih maščob v mnogih mlečnih izdelkih je dejavnik tveganja za srčne bolezni. Glede na raziskavo, ki so jo opravili na Harvardu, mleko morda poveča tveganje za raka na jajčnikih pri ženskah in tveganje za raka na prostati pri moških. Kot pravijo na njihovi spletni strani: “Očitno, čeprav je potrebnih več raziskav, ne moremo biti prepričani, da je uživanje večjih količin mleka ali kalcija varno.” Za mnoge ljudi, posebej za tiste, ki niso severno evropskega porekla, je dodatni problem pri mleku preobčutljivost na laktozo. Pri teh uživanje ali pitje mlečnih izdelkov povzroči težave kot so krči, napenjanje, vetrovi in driska.

mleko in mlečna industrija

Kravje mleko je namenjeno mladim kravam, ne ljudem. Smo edina vrsta, ki redno pije mleko drugih vrst, in to celo v odraslosti. Poskrbljeno je, da so krave mlekarice nenehno noseče, takoj, ko rodijo, pa jih ločijo od telet, zato, da je lahko mleko, ki je namenjeno njim, prodano nam. V štiridesetih letih 20. stoletja je povprečna krava mlekarica proizvedla manj kot 2.300 litrov mleka v svojem življenju. Danes povprečna krava proizvede več kot 9.500 litrov mleka. Samo v zadnjih desetih letih je količina mleka narasla za 15 odstotkov. Kravam pogosto spremenijo gene, jih umetno oplodijo, ter v njihovo telo dovajajo droge, zato da jih prisilijo proizvesti okoli 4,5 krat več mleka, kot bi ga naravno proizvedle za hranjenje svojih telet. Industrijska reja se je izkazala za izjemno dobičkonosno za mlečno industrijo, vendar onesnažuje zrak, površje in vode ter povzroča nepotrebno trpljenje milijonom živali. Krave lahko živijo do 25 let, vendar jih v mlečni industriji običajno zakoljejo za govedino nizke kakovosti okoli njihovega 5. rojstnega dne. Mnoge mlade samce zakoljejo za teletino, medtem ko doleti večino mladih samic enako huda usoda, kot njihove matere.

Zadosten, vseživljenjski vnos kalcija je potreben za zmanjšanje možnosti osteoporoze. Uživanje zadostne količine kalcija in vitamina D in izvajanje redne vadbe z utežmi so prav tako pomembni dejavniki pri grajenju optimalne kostne gostote in moči. Danes lahko ob vseh nadvse okusnih nadomestkih za mlečne izdelke enostavno izločimo mleko iz prehrane. Na voljo imamo ogromno rastlinske hrane, ki nas lahko oskrbi z obilo kalcija, ki ga telo enostavno absorbira: stročnice, zelena listnata zelenjava, kot je ohrovt, listi gorčice, listi repe, kitajsko zelje, peteršilj in brokoli, zelje, oves, fižol, sezamova semena, mandlji, beluši, in pa tudi obogatena rastlinska mleka in sokovi ter čvrsti tofu s kalcijevim sulfatom.

Torej, ko naslednjič slišite oglas za mleko govoriti o tem, da potrebujete kalcij za zdrave kosti, pomislite na vse, česar vam ne povejo. Obstajajo alternative, ki niso le bolj zdrave, ampak tudi bolj prijazne do krav, telet in okolja. (In sebe).

Prevod in priredba: Nina Tiran, Vegan.si


Kakšno pa je Vaše mnenje? Pošljite nam ga na moje.mnenje@cajtng.com. Ne pozabite pripisati imena in priimka.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4