Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 29.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,545-krat

Trebanjec Jože Avbar s svojim Vriskom tudi letos gostoval v Franciji

V januarju je ansambel Vrisk, katerega vodja je Trebanjec Jože Avbar, gostoval pri slovenskem društvu Planika v Sallaumines-u v Franciji.

028

Ansambel Vrisk v Franciji letos januarja, naš Jože Avbar je prvi z leve, s harmoniko.

Ansambel Vrisk velja za dolenjski ansambel, ker od tod, iz Trebnjega, prihaja njihov vodja Jože Avbar, in kljub temu, da je večina članov Gorenjcev. Gre za 5-člansko zasedbo, ki kakovostno izvajajo narodno-zabavno in zabavno (plesno) glasbo, zato tudi redno sodelujejo v narodno-zabavnih oddajah na TV Slovenija, radijskih postajah, na prireditvah Koncert iz naših krajev ter ostalih prireditvah, koncertih ter veselicah širom po Sloveniji, slovensko narodno-zabavno glasbo pa z veseljem ponesejo tudi prek naših meja. Bili so že v Avstriji, Švici, Nemčiji, ZDA, Kanadi in Franciji, katero so, kot smo zapisali že v uvodniku, obiskali tudi letos januarja.

“Predsednik društva Planika v Sallauminesu je Dolenjec Toni Judež, sicer doma iz Vodal pri Tržišču, tam pa živi že več kot 40 let. V društvu je tudi veliko članov druge nacionalnosti, kot so Poljaki, Francozi, Hrvati …, prav vsi pa imajo radi slovensko pesem, moderno in pa predvsem – ljudsko, kakršno so poznali že od doma ali pa so jih naučili starši. Domoljubje tukaj lahko resnično začutiš. Lahko rečem, da nam, ki živimo doma, vsak dan te ljubezni do domovine včasih primanjkuje. Prinesli smo jim košček domovine in čeprav smo bili tam že večkrat, nas bodo verjetno še kdaj povabili, saj smo postali že kar prijatelji in so z nami zelo zadovoljni”, pove o vzrokih za odhod v Francijo naš Trebanjec Jože Avbar in doda, da je pri vsem tem dobro tudi to, da znajo spregovoriti tudi kakšno francosko besedo in če je kakšna zagata, se problem hitro reši.

DSC_1697

In skupinska slika za spomin!

Kaj pa Toni Judež, pa vsi ti ostali ljudje delajo v Franciji? “Toni je šel tja na dopust in tam kar ostal. Mogoče je bila “kriva” tudi ljubezen. Sicer pa si je v tem delu Francije veliko Slovencev služilo kruh v rudnikih črnega premoga, zato so ljudje včasih tako na veliko odhajali gor. S trebuhom za kruhom, torej. No, ti rudniki so sedaj že opuščeni, sedaj je tam le veliko vdov, saj so možakarji zaradi prenapornega dela žal prehitro morali na oni svet”, še pove Avbar.

Ja, tako daleč od doma in pri tako težko prigaranem kruhu gre kar verjeti, da tam daleč gori (do Sallauminesa, ki je na severu Francije, je kar 15-16 ur vožnje oz. okoli 1.350 km v eno smer) slovenska pesem zveni drugače, še veliko lepše, kot doma. In če je zadovoljstvo vsestransko, res ni razloga, da se ne bi srečevali. Včeraj, danes, pa tudi jutri. In prav je tako, naj bo prešerno razpoloženje v slehernem domu! Vriskouuuuuu …

(JK)

S pesmijo Moja lepa Belokranjka je ansambel Vrisk na festivalu Slovenska polka in valček 2006 dobil nagrado za najboljšega izvajalca.
  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4