Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,594-krat

IZJ: Ko v Trebnjem vse ostaja le pri lepih besedah in lepi sliki navzven

Zelo dobro se spomnim tistih sej občinskega sveta po odprtju novega vrtca, na katerih je se govoričilo, koliko je prostora za otroke in nove oddelke, da kmalu ne bo zmanjkalo prostora. No, da ne boste mislili, to ni bilo tako dolgo nazaj, bilo je v letu 2012. A že lansko leto je marsikaterega starša pričakal hladen tuš, ko so izvedeli, da vrtec zaradi pomanjkanja prostora oz. natačneje – zaradi nezadostnega števila odprtih oddelkov njihovega otroka ne more sprejeti. Stekli so običajni postopki za odprtje novega oddelka (pobuda staršev, pobuda vrtca…), a se je zataknilo kot kaže pri ustanovitelju oz. bolj natačno pri enemu od naslednjih – županu Alojziju Kastelicu, pri odboru za družbene dejavnosti, kateremu predseduje g. Miran Candellari, ali pa na oddelku za družbene dejavnosti, katerega vodi ga. Darinka Trdina.

Vrtec Mavrica 21.09.2012 1

Vrtec Mavrica … v pričakovanju 30-tega oddelka!

Na enega od navedenih se čaka že od meseca oktobra 2013, da se da bo uvrstila točka za 30. oddelek na dnevni red občinske seje, na enega od njih seveda čakajo tudi starši, da bodo lahko svojega otroka, ki je na čakalni listi, dali v varstvo, ko bo odprt nov oddelek. Nekako se seveda ob vseh teh informacijah ne da znebiti občutka, da gre za namerno zavlačevanje, saj nikakor ni razumljivo, da ob vsej zahtevani dokumentaciji in pobudah, ki so jih na občini prejeli že v mesecu oktobru 2013 in ob tem, da vrtec zagotavlja vse pogoje (prostor, vzgojitelje) za odprtje, do danes tega še niso obravnavali na občinskem svetu.

V letu 2012 se je, kot se nekateri lahko spomnimo, na občinskih sejah odvijala tudi razprava o subvencionaranju varstva za starše, katerih otroci so na čakalni listi, kar je bilo na koncu tudi sprejeto in za kar so zaslužili pohvale. Vendar pa ni vse tako lepo, kakor se sliši in to ugotoviš seveda kasneje, kako nesmiseln je v resnici ta odlok za trebanjske razmere. Nesmiseln je namreč pogoj, ki pravi, da si do pomoči za varstvo upravičen, če je otrok vključen v varstvo pri varuhu predšolskih otrok, ki je vpisan v register ministrstva. Vse lepo in prav, a če ostale pogoje izpolnjuješ, zadnjega nikakor ne moreš, ker imamo v Trebnjem trenutno samo enega uradnega varuha, ki pa ima vsa prosta mesta zasedena že za nekaj časa vnaprej. Nekako se ne da znebiti občutka, da je bil odlok za subvencioniranje sprejet zgolj za samotrepljanje po rami in hvaljenje, kako dobro dela in skrbi občina za svoje občane, a v resnici si starši, katerih otroci so na čakalni listi za vrtec, s tem nimajo kaj pomagati, ker če izpolnjujejo ostale utemeljene in razumljive pogoje, zadnjega pogoja ne da nočejo, enostavno ga ne morejo izpolniti.

Za konec naj se dotaknem še zmanjševanja sredstev za vrtec v današnjem rebalansu proračuna za leto 2014. Na vse že napisano izgleda, da smo starši predšolskih otrok slabi volilci, saj si drugega ne da predstavljati, ko se vidi, da se na nekaterih postavkah kar naenkrat nerazumno povečujejo sredstva za nekaj deset tisoč €, na račun vrtca in otrok pa se sredstva zmanjšujejo. Na dodatnih programih za vrtec Mavrica so zmanjšana sredstva za 8.100€, kar v veliki verjetnosti pomeni, da se ukinja lutkovni abonma in cicibanove urice. Staršem vrtec tako ne bo mogel zagotoviti sofinanciranja bivanja v naravi v željeni/dogovorjeni višini, kar pomeni, da se bodo cene za bivanje povišale, posledično pa bo zaradi gospodarske situacije, v kateri se nahajamo, zaradi tega lahko šlo manj otrok na bivanje v naravi kot sicer. Ravno tako to verjetno velja za plavalni tečaj, ki se bo za starše bistveno podražil. Pa da ne naštevam naprej. Obenem pa tudi sklad vrtca ne bo mogel v željeni višini s sredstvi pomagati otrokom iz socialno ogroženih družin oz. ne bo mogel pomagati vrtcu do prepotrebne dodatne učne opreme.

Očitno starši žal res skorajda ne moremo več računati na občino, ko se jo potrebuje in – se bo potrebno znajti po svoje, kot zna dati nasvet ga. Darinka Trdina.


Danijel Ocepek, podpredsednik sveta staršev Vrtca Mavrica Trebnje

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4