Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 29.07.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Danijel Ocepek | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 971-krat

Iz zagate proračunskega manjka se rešujejo tako, da se razprodaja vso občinsko premoženje in zemljišča …

Piše: Danijel Ocepek

Piše: Danijel Ocepek

Občina Trebnje za napredek potrebuje spremembe. V zadnjih 8 letih je občina Trebnje neracionalno zapravljala prekomerno, veliko preveč, glede na njeno zmogljivost. Namesto da bi se ustvarjalo in iskalo nepovratna sredstva za izvajanje projektov, se je za osnovno infrastrukturo in projekte zadolževalo, s tem pa ustvarjalo čedalje večjo luknjo v občinski blagajni. Vsakdo pa ve, da lahko troši le toliko, kot ima. Če želi več, je možno seveda zadolževanje, vendar ob čedalje manjših prihodkih bi moralo biti vsakomur kristalno jasno, da se zadolževanje ne sme povečevati, temveč zmanjševati. Žal pa je naša občina storila ravno nasprotno.

Tudi sedaj, ko je jasno, da bo za občinske blagajne iz državnega proračuna namenjenih čedalje manj sredstev, se je (ali se bo) na zadnjih sejah tega mandata sprejemalo odločitve, ki bodo v naslednjih letih še povečale luknjo v občinski blagajni. Iz zagate proračunskega manjka se rešujejo tako, da se razprodaja vso občinsko premoženje in zemljišča, kolikor jih je še ostalo, a težave se s tem rešujejo zgolj kratkoročno. Vprašanje se seveda postavi, kaj bomo storili potem, ko bomo prodali vse, še vedno pa bodo ostali odprti dolgovi in krediti. Bognedaj, da se “zlomi” še kakšno podjetje v občini, ki zaposluje večje število občanov … takrat se lahko občani le primemo za denarnice, saj Občini drugega, kot da bo breme odplačevanja kreditov in dolgov prenesla na občane, ne bo ostalo. Kar pomeni – povečanje cen komunalnih položnic, povečanje cen vrtcev, posledično dražjo in slabšo kvaliteto šolanja v OŠ in slabše storitve javnih zavodov. Ravno tako ne bo dovolj sredstev za razpise, na katere se lahko prijavljajo društva za izvajanje svojih dejavnosti, da ne govorimo dalje …

Ena izmed težav, na katero pa se opozarja že nekaj let, postaja pa vidna sedaj, in s katero se bomo morali soočati vsi občani v prihodnje, je pomanjkanje prostorov za naše otroke in mladino. Vrtec, dokončan leta 2013, je že sedaj premajhen in otroci so po dobrem letu dni ponovno na čakalnih listah. Za skoraj dva oddelka!!! Ne pozabimo na OŠ, kjer je že sedaj pomanjkanje prostora. Kaj šele bo? Reševalo se bo, to stisko, po moji oceni, z nepremišljenim nakupom prostorov KZ-ja, ki ne bo rešil prostorske stiske, tako ne v OŠ, kot tudi ne v celoti za glasbeno šolo, katero nameravajo tja preseliti. Torej, kje je smisel tega nakupa? Medtem pa drugi občinski prostori samevajo. Ali bo ta nakup prostorov KZ-ja ponovno predvolilna zgodba, kot je bil nakup prostorov, kjer je bil DM (Dolenjka)? Za ta nepremišljeni nakup Dolenjke bomo plačevali tja do leta 2023, prostori pa so sedaj prazni in neizkoriščeni! Še bolj nerazumljivo je to, da bi se lahko te prostore, če ne za kaj drugega, koristilo za, recimo, pokrito tržnico, na kateri bi se prodajalo sadje in zelenjava z domačih njiv in izdelki izpod rok domačih mojstrov. Bolje bi bilo to, kot pa sedaj, ko so prostori prazni, samevajo in propadajo. Mladina pa tako ali tako primernega prostora za druženje in ustvarjanje nima. Za takšne odločitve in delo ne moremo reči, da je odraz – dobrega gospodarja.

Občani torej sedaj ne moremo biti zadovoljni z življenjem v takšni občini, ne glede na to, koliko zabav se priredi, ne glede koliko preplastitev in izgradenj cest bo, in ne glede, koliko temeljnih kamnov bo položenih pred volitvami, če, kot rečeno, izmed vsega, na primer, ni denarja za opravljanje osnovnih dejavnosti – za javne vzgojno-varstvene zavode v občini Trebnje ali za izvajanje dodatnih učnih programov za naše otroke, programov, katerih strošek je drobiž proti temu, kaj vse se bo potrjevalo na zadnjih sejah tega mandata. Če pogledamo podatke, da kar 60% delovno aktivnih občanov odhaja na delo v druge občine, je lahko le-to zaskrbljujoče. Občina Trebnje postaja oz. je postala spalna občina, kar pa nikakor ni dobro za priliv v občinski proračun, o drugih številkah in analizah, ki to potrjujejo, pa raje ne bi sedaj pisal. Za to bo še dovolj časa. Da o stopnji brezposelnosti tudi raje ne pišem.

Če sem malo bolj konkreten … Prioriteta občine Trebnje morajo biti delovna mesta v občini Trebnje, spodbujanje in pomoč podjetnikov in obrtnikov s sedežem v občini Trebnje, postati mora(mo) občina prijazna delavcem in delodajalcem. Postati mora(mo) občina, ki ne samo, da opazuje in deli drobtine, ampak da tudi pomaga in sodeluje pri nastanku novih delovnih mest (npr. zelena delovna mesta), pri iskanju rešitev in ustvarjanju novih priložnosti (npr. izraba obnovljivih naravnih virov, ki nam jih naša dolina z okolico nudi – pridelava sadje in zelenjave, infrastruktura, povezana s tem, in še bi lahko našteval). Z eno besedo – samooskrba. Prioriteta mora biti samooskrba na področjih, ki so bistvena za naše preživetje. Posledično bo (bi) seveda občina skupaj z občani ustvarjala nova delovna mesta. Nova delovna mesta pomenijo – plus na prihodkovni strani občinske blagajne, kar pomeni – več sredstev za delovanje in razvoj, in kar seveda posledično pomeni – razbremenitev občanov pri uporabni javnih storitev.

Žal pa naša občina teh prioritet sedaj nima. Niti tega se ne da reči, kaj je občini prioritetno. Ob premisleku se pokaže dejstvo, da se vse dela – na priliko. Brez pravega načrta, zgolj tisto, kar je aktualno, kar že ptički na vejah čivkajo, da je nujno, in seveda, kar je pomembno za volilne glasove. Vse se dela za sedaj, za ta trenutek, težave se rešujejo za krajše obdobje, nihče pa ne razmišlja, kaj bo čez 5 ali 10 let. Verjetno (mu) ni potrebno. Mladi in stari pa odhajajo in ustvarjajo v drugih občinah, tudi v drugih državah, namesto v domači.

Na kratko, potrebno je skupaj določiti prioritete – kam gremo in kaj hočemo z občino Trebnje v prihodnje. Vprašati se moramo vsi, 1 – ali želimo občino, v kateri bo zabava, ceste in razvedrilo na prvem mestu, vendar bo občina zaradi tega zadolžena “preko vratu” zaradi projektov, ki bodo koristili v večini manjšemu številu občanov, ob tem pa bomo imeli drago in slabo kakovost javnih storitev, in 2 – ali si želimo, da občina Trebnje postane zanimiva za ustvarjanje, delo in življenje, in ne le zgolj za spanje, kot je sedaj? Kako torej naprej? To bo odvisno od vseh nas. Odločitev bo “padla” 5. oktobra. Upam pa si zatrditi že danes, da bodo za uspešno in prijazno Občino Trebnje do svojih občanov potrebni ne le novi obrazi, temveč tudi nova politika, brez starih zamer in ideoloških razprtij, s pogledom v prihodnost, ne v preteklost.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4