Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Lokalno
Prispevek ogledan: 1,214-krat

Inženir išče službo: Bil sem gospod, zdaj sem klošar …

Matija Rendić (39) iz Duge Rese je pred 11 leti ostal brez žene. Sam je vzgajal hči, vse dokler ni ostal brez službe. Takrat jo je bil primoram oddati staršem.

matija rendić

Matija Rendić ima le škatlo soli.

“Jaz želim le službo, želim delati. Ne vem, kaj bom danes jedel, nimam niti lipe v žepu. Želim kakršnokoli službo, kjerkoli, pa četudi za 1.000 kun (ca 140€), da le dobim nazaj hči”, jecljaje pove strojni inženir, kateremu v življenju ni bilo postlano, sedaj pa je že tri leta brez službe.

Revščina in slabi pogoji za življenje so ga primorali, da svojo hči (13) odda v skrb staršem.

“V življenju mi ni bilo lepo postlano. Pred 11-timi leti mi je nenadoma umrla žena, ki je bila magistra farmacije. Jaz sem delal kot inženir. Lepo smo živeli. Po njeni smrti sva s takrat dveletno hčero ostala sama. Nisem se predal, boril sem se. Delal sem v dveh službah, da bi naju lahko preživel. Podjetje, kjer sem bil zaposlen, mi je zamujalo izplačilo petih plač. Iskal sem boljšo službo in jo našel v Italiji. Do pred petimi leti sem tam delal kot inženir, plačo sem imel 25.000 kun (ca 3.600€), pa je prišla recesija in vse se je ustavilo. Vrnil sem se, delal nekaj stvari, pa vse skupaj ni dolgo potrajalo”, še pove razočarani Matija in doda, da je bil prisiljen mesto prositi celo za namestitev in socialno pomoč.

Takoj naslednji dan je dobil stanovanje v najem, odobrena pa mu je bila tudi socialna pomoč v višini 600 kun (ca 85€), od česar živi še tudi danes. Pogoji v stanovanju pa so bili tako slabi, da je hči po 10 dneh poslal k staršem, s katerimi sicer ni v najboljših odnosih.

“Zaradi izgube službe in ker nimam nobenega premoženja, me someščani poimenujejo s klošarjem, ponižujejo pa me tudi starši, s katerimi sem se ravno zaradi tega skregal. Pa mi vseeno pomagajo. Včasih mi dajo kosilo, sedaj pa je mama težko bolna. Ko sem očetu predal hči na vzdrževanje, je avtomatsko njemu pripadla tudi pokojnina moje pokojne žene. Padel sem na 600 kun (ca 85€), od katerih dam 450 (ca 65€) še za položnice. Mesečno se torej živim s 150 kunami (ca 20€), pa si predstavljajte, kakšno je to življenje”, pove Matija, ob tem pa doda, da je v treh letih poslal okoli 200 prošenj za službo, dobil pa le dva odgovora, pa še ta negativna.

Matija torej živi v daleč od primernih pogojev za življenje. V 11 m2 velikem stanovanju se greje na kopalniški grelnik. Stanovanje sicer nima kopalnice, niti WC-ja, temveč vsi stanovalci uporabljajo skupinski WC, ki pa je tudi v zelo slabem stanju. Povrhu vsega, kar se mu je že pripetilo, je lani v stanovanju še zagorelo, zaradi česar je ostal brez peči, hladilnika, televizorja, itd.

“Vse sem izgubil. Nekoč sem bil gospod, danes pa sem klošar. Kakšna je to država, v kateri šolani ljudje ne morejo dobiti službe”, se razočaran in s solzami v očeh sprašuje Matija.

Avtor: Andreja Thomas; Več na 24sata.hr

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4