Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 13.04.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 94-krat

Industrijska konoplja – tako hvaležna, pa tako »nezanimiva«

V petek, 10. aprila 2015, je DSD (Demokratična stranka dela) v prostorih nekdanje Dolenjke (nato DM, nekoč pa bi naj tam stala knjižnica) organizirala javno razpravo o industrijski konoplji. Organizatorji so želeli ljudem predstaviti vse dobre lastnosti te rastline, ki bi, kot trdijo, prav lahko postala razvojna priložnost Trebanjske in Mirnske doline.

konoplja party

Predavanja in razprave o industrijski konoplji se je udeležilo dober ducat ljudi, z organizatorji vred.

O donosnosti in o možnostih pridelave ter predelave industrijske konoplje sta govorila Violeta Tomič, podpredsednica odbora za kmetijstvo v DZ RS in naš občan Gorazd Marinček, sicer predsednik Slovenskega E-foruma in Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Konoplja je, smo izvedeli, industrijsko zelo zanimiva zaradi hitre rasti, količine pridelka, kakovosti in vsestranske uporabnosti. Ima najmočnejša poznana rastlinska vlakna, zato se možnosti za njeno uporabo kažejo na številnih področjih. Iz njenih stebel pridobivajo vlakna za proizvodnjo blaga, vrvi, gradbenih materialov, proizvodnja plastike in biodizla. Lahko jo uporabimo kot vezne, obložne in izolacijske materiale ter izdelamo konstrukcije, ki so trajnejše, cenejše, lažje in okolju prijaznejše od betonskih, hkrati pa imajo ustrezno trdnost. Danes lahko v gradbeništvu s posebnimi postopki in kombinacijo konoplje s cementom in apnom izdelamo malto, ki je po kakovosti primerljiva z navadnim betonom. Iz konoplje je moč narediti tudi kozmetiko, lahko se jo uporablja tudi kot (zelo zdravo) hrano.

Danes celotna Evropa uvaža potrebna naravna vlakna konoplje iz nekdanjega vzhodnega bloka: Romunije, Bolgarije, Madžarske in nekdanje SZ. Z današnjimi sortami lahko pridelamo od 2.500 do 3.000 kg vlaken na hektar, kar znatno prekaša lan in bombaž. Konoplja zato velja za najbolj produktivno rastlino za vlakno na našem področju. Mimogrede, študije so pokazale, da bi celo tudi pri izdelavi papirja 1 hektar konoplje nadomestil kar 4,1 hektarja dreves.

Zaradi vseh naštetih pozitivnih lastnosti bi lahko rekli, da je konoplja ena izmed najbolj hvaležnih rastlin, a med Trebanjci žal ni požela ravno nekega navdušenja. DSD-jevci so na razpravo o industrijski konoplji in morebitnih gospodarskih priložnostih za naše kraje povabili tudi vse trebanjske občinske svetnike in tudi župane vse štirih občin, a se dogodka ni udeležil niti eden od navedenih. Razen seveda Gregor Kaplan, ki je bil pobudnik vsega.

V naši dolini imamo primerno zemljo, imamo veliko obdelovalnih površin in imamo preko 900 brezposelnih (kar 25% od teh je mladih od 15-29 let). In, da smo si na jasnem, govorimo o industrijski konoplji. O tisti, ki je dovoljena!

(AB)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4