Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.12.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | dr. Karmen Verhovec | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 2,503-krat

Glavobol zaradi globokega griza

VPRAŠANJE: Pri svojem izbranem zobozdravniku sem se oglasila zaradi glavobolov. Po temeljitem pregledu je ugotovil, da je verjetno razlog glavobolov bolečina v levem čeljustnem sklepu. Razlog naj bi bil globoki ugriz, ki naj bi se z leti še poglabljal. Kako si lahko pomagam in kako lahko preprečim poslabšanje nastale situacije?

Piše: dr. Karmen Verhovec

Piše: dr. Karmen Verhovec

ODGOVOR: Nepravilni griz zaradi čeljustnih nepravilnosti in nepravilnega položaja zob je lahko le eden od vzročnih dejavnikov za patološke spremembe v samem čeljustnem sklepu. Bolečina, ki jo opisujete, je bolj pogosto posledica mišične utrujenosti ali spazma (krča) žvečnih mišic. Le-ta se skoraj vedno pojavi zaradi nočnega stiskanja zob ali škrtanja z zobmi (bruksizem). Tedaj se zaradi odsotnosti naše kontrole razvijejo precej močnejše sile, kot v budnem stanju.

Razlogi za takšno početje so najbolj verjetno psihosomatske narave (stresne situacije), pogosto pa tudi zaradi motnje griza ali nezavednega vrivanja spodnje čeljustnice naprej in v stran (razvada).

Znaki, ki jih zaradi prekomernega stiskanja zob pri anamnezi in pregledu ugotovi zobozdravnik, so: občutljivost (skelenje) zob zaradi prekomerne obrabe, odmik dlesni, poškodbe zobnih vratov, poke na zobeh in poškodbe zalivk, majavost zob, bolečine v žvečnih in vratnih mišicah, bolečine in omejeno gibanje čeljustnega sklepa, glavoboli in bolečine v ušesu.

Za začasno ali reverzibilno zdravljenje se priporoča individualno izdelana okluzijska opornica iz trde prozorne mase (Slika 1, 2, 3). Le-ta je izdelana v zobotehničnem laboratoriju. Priporočljivo je, da je opornica v področju podočnikov podaljšana, s čimer se prepreči izvajanje prekomernih stranskih gibov spodnje čeljustnice. S pravilnim nošenjem, ki ga običajno predpiše in redno spremlja specialist ortodont, se doseže sprostitev sklepa in napetosti žvečnih mišic.

bruksisticna_opornica_v-ustih-1

Po končanem zdravljenju z okluzijskimi opornicami se začne trajno ali ireverzibilno zdravljenje. Sem sodi parodontološka, ortodontska in protetična oskrba pacienta… Na ta način se lahko prepreči poslabšanje nastale situacije. Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na ekipo naše zobozdravstvene ambulante (07/304 44 77).

Ob koncu koledarskega leta želimo vsem bralcem, še posebno tistim najmlajšim, da bi s pomočjo Zobovilkinega prahu v teh prazničnih dnevih doživeli veliko čarobnih trenutkov, v prihajajočem letu pa se ji bomo poskusili oddolžiti s svojimi dobrimi dejanji! SREČNO 2014!

Pripravili: Karmen Verhovec, doktor dentalne medicine, specialist čeljustne in zobne ortodontije in Tanja Krevs, Tanilab, dentalni laboratorij d.o.o..

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4